FII CINE VREI TU SĂ FII!

 

Viaţa noastră este formată din totalitatea alegerilor pe care le facem zi de zi. Clipă de clipă alegem cine vrem să fim, în compania cui dorim să ne aflăm, cui dorim să îi oferim timpul nostru:
„Viaţa e suma tuturor alegerilor pe care le facem, atât conştient, cât şi inconştient. Dacă ne putem controla alegerile, putem controla fiecare aspect al vieţii noastre. Putem descoperi libertatea care se ascunde în capacitatea de a ne controla.” (Robert F. Bennett)
Însă, de cele mai multe ori, aceste alegeri nu sunt cele mai uşor de făcut. Avem tendinţa de a trăi în anumite situaţii care nu ne aduc fericire, care nu ne aduc niciun fel de împlinire sufletească, din simplul motiv că ne-am obişnuit cu acea situaţie, cu acea persoană. Avem tendinţa de a aduna alături de noi oameni care nu ni se aseamănă sufleteşte sau care ne-au fost suficienţi la un moment dat, dar care, acum, nu fac altceva decât să ne tragă în jos.
Obişnuim să ne ataşăm sufleteşte de situaţii şi oameni atât de des şi într-o asemenea măsură încât ne este mult mai comod să rămânem sau să ne întoarcem într-un punct cunoscut decât să o luăm de la capăt. Uneori ne sperie singurătatea, avem impresia că nu putem continua dacă nu există un umăr alături de noi, alteori ne e teamă de necunoscut, avem impresia că nu putem face aceasta. Ne lipseşte încrederea în noi înşine şi puterea de a merge pe drumul care ne face să ne simţim confortabil.
Ne este foarte greu să punem punct şi să o luăm de la capăt. Ne lipseşte forţa de a face acest lucru. Şi atunci apare anxietatea, apare tristeţea, apare nemulţumirea… Avem impresia că noi avem o problemă, că noi nu ne putem adapta la cei din jur şi aceasta doar pentru că alţii au tendinţa de a ne judeca, de a ne alinia la propriile standarde şi modele. Dar de ce trebuie să urmăm modul de viaţă al unei alte persoane? De ce trebuie să ne simţim prost doar pentru că ne dorim cu totul altceva de la această viaţă, doar pentru că vrem să ne dezvoltăm într-un anumit fel?!
Suntem creaţi în mod diferit, avem forme diferite, de aceea nici percepţiile şi ideile noastre nu au cum să fie la fel. De ce să le permitem unor oameni să se folosească de noi, de ce să le permitem unora să ne jignească sau să ne judece?! Oamenii din jur nu pot pătrunde în interiorul cetăţii sufletului nostru decât dacă le permitem să o facă… Oamenii vorbesc mult şi de cele mai multe ori vorbesc prost, în necunoştinţă de cauză.
Nu îţi mai lăsa paşii călăuziţi de dorinţele altora, de percepţiile altora. Alege ceea ce este cel mai bine pentru tine, ceea ce te face să te dezvolţi în mod armonios, care să te facă să te simţi împlinit şi fericit. Învaţă să spui nu acolo unde doreşti să spui astfel şi să pui punct acolo unde simţi că nu îţi mai este locul. Elimină din viaţa ta persoanele toxice, care te ţin pe loc sau care te fac să te simţi insignifiant. Nu îţi mai pierde timpul cu persoanele care nu te apreciază. Stai doar alături de persoanele care doresc să te cunoască exact aşa cum eşti tu, cu toate principiile tale, fără a te judeca. Fii alături de persoanele care nu îţi retează aripile şi care te lasă să zbori spre înălţimi de vis.
„Viaţa are culoarea care vrei tu să i-o dai. E ca şi cum ai avea ochelari. Modul cum vezi, cum tratezi şi cum faci unele acţiuni depinde de modul tău de a gândi. Mai mult de atât, e vorba de alegerile tale care îţi influenţează viaţa. Ce-i drept, uneori nu poţi controla chiar tot ce ţi se întâmplă, dar poţi controla modul cum reacţionezi la asta. Şi atunci, de ce am alege să trăim o viaţă în alb-negru când avem la dispoziţie atâtea culori? De ce am alege să ne gândim la tot ce nu avem şi nu putem, când putem să ne gândim total invers şi să ne simţim bine? Oare nu ţine tot de noi asta? Şi atunci ce mai aştepţi? Ia zâmbeşte că doar poţi!” [Pera Novacovici]
Publicitate

8 gânduri despre ”FII CINE VREI TU SĂ FII!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.