CAROLE MATTHEWS: CLUBUL IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ

Amdescoperit romanul lui Carole Matthews – „Clubul iubitoarelor de ciocolată” – pur întâmplător: l-am văzut într-o vitrină şi am vrut foarte mult să îl am, pentru că, pur şi simplu, m-a atras titlul (sunt o mare devoratoare de ciocolată). Este o carte foarte densă, în care regăseşti toate ingredientele necesare unei cărţi de vacanţă: romantism, umor, prietenie,  mister şi, mai presus de orice, cuvinte scrise din suflet. Este un roman care se citeşte uşor, dar care te surprinde cu fiecare nouă pagină. Este neapărat necesar ca, atunci când citeşti acest roman, să ai lângă tine o porţie generoasă de ciocolată şi, bineînţeles, cafea… te ajută să pătrunzi mai bine în atmosfera operei.
„Clubul iubitoarelor de ciocolată” este, în primul rând, o carte despre puterea prieteniei, despre cât de multe poate înfrunta o persoană în momentul în care are alături de ea prieteni de nădejde, gata să facă orice pentru a te ajuta să treci peste orice. Lucy spune la un moment dat:
„Adevărul este că bărbații din viața noastră pot fi trecători – ne pot provoca plăcere sau durere – dar, orice s-ar întâmpla, ne avem una pe cealaltă și avem ciocolata. Nimeni nu ne poate lua asta.”
 La toate acestea, se adaugă ciocolata, care poate să transforme chiar şi cel mai negru moment într-un eveniment suportabil… mai ales când este vorba de ciocolată de calitate…
Cartea aduce în prim plan poveştile a patru prietene: Lucy Lombard, Autumn Fielding, Nadia Stone şi Chantal Hamilton. Acţiunea se desfăşoară în Londra, unde cele patru prietene au găsit un mic loc paradisiac, numit simbolic Paradisul Ciocolatei, condus de Tristan şi Clive, cei doi bărbaţi care ajung să le fie prieteni dragi celor patru, cunoscându-le toate poveştile. Te regăseşti câte puţin în poveştile de viaţă ale fiecăreia dintre aceste femei şi, pe alocuri, râzi cu gura până la urechi când citeşti replicile pline de amuzament ale personajelor.
 Semnalul lor este simplu: de fiecare dată când una dintre ele are o problemă, le trimite mesaje celorlalte, iar ele se grăbesc să ajungă la locul lor secret, pentru a pune „ţara la cale” şi pentru a rezolva problemele celorlalte.


• Lucy este fondatoarea Clubului, ea descoperind acest loc, la care nu vrea să renunţe cu niciun chip (chiar şi locul ei de muncă este amplasat în apropiere de Paradisul Ciocolatei). Ea se află mereu în postura de a alege sau nu să îl creadă pe prietenul ei, Marcus, care o înşală în mod constant. De asemenea, inima ei tresare pentru Jacob (până când află ocupaţia acestuia) şi pentru Cuceritorul, Aiden Holby (frumosul ei şef de la Targa). Este o fire puţin dezordonată, încurcă lucrurile (mai ales la locul de muncă), dar este iubitoare şi capabilă să facă planuri măreţe atunci când prietenele au nevoie de ea (mai ales când lui Chantal îi sunt furate bunurile sau când Nadia este obligată să plece de acasă).
• Autumn este o fire boemă, care are obiceiul de a se pune pe planul doi, din dorinţa de a îi ajuta pe ceilalţi. Este profesor la un centru pentru copiii care au probleme cu drogurile, dar acest lucru nu o ajută prea tare atunci când aceste probleme apar în viaţa fratelui ei, Richard. Pentru acesta, amână foarte mult întâlnirea cu singurul bărbat care îi face inima să tresară după mult timp, Addison.
• Chantal este o femeie bogată, lucrează la o revistă de top din Anglia, face reportaje despre locuri diverse din ţară, fapt care ar putea să ne ducă cu gândul la faptul că are o viaţă perfectă. Însă, acest lucru nu este adevărat, căsnicia ei cu Ted nefiind foarte fericită, fapt care o determină să îşi caute împlinirea dorinţelor alături de alţi bărbaţi. Acest fapt aduce nenumărate probleme în viaţa ei (îşi pierde bunurile şi este şantajată). Însă, are un suflet minunat, iar când Nadia are nevoie de ajutor financiar, îi oferă necondiţionat. Chiar mai mult, o primeşte alături de fiul ei, Lewis, în propriul apartament (deşi se ştia că Chantal nu este o mare fană a copiilor).
• Nadia este indiancă la origini şi ar fi trebuit să facă parte dintr-o căsătorie aranjată, după dorinţa familiei. Însă, ea a ales calea inimii şi s-a căsătorit cu Toby, bărbatul vieţii ei, ceea ce i-a adus ruperea de rudele sale mai bogate. Nadia este singura mămică a unui băieţel. Lewis, iar Paradisul Ciocolatei este locul ei de evadare de la toate responsabilităţile, iar acestea nu sunt puţine. Toby este un împătimit al jocurilor de noroc, fapt care aproape îi duce la ruină… Nadia trebuie să lupte cu tot pentru a îşi salva familia.
**************

Mi-a plăcut faptul că personajele sunt foarte bine conturate, le descoperim poveştile pe rând, fiecare dintre cele patru prietene devenind, pe rând, personaj narator. Este o carte care se citeşte uşor, care te poartă pe aripile visării la unele pasaje, te face să râzi în hohote la altele şi te face să te identifici cu fiecare personaj în parte.
Cartea este dedicată tuturor iubitoarelor de ciocolată, romantice incurabile, care încă mai cred în puterea dragostei şi a prieteniei.10 gânduri despre ”CAROLE MATTHEWS: CLUBUL IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.