CĂRŢILE VERII 2016

Cum vara a ajuns la final, cu tot cu vacanţa, m-am gândit să întocmesc o listă cu 10 dintre cele mai frumoase cărţi care mi-au bucurat inima în această perioadă, care mi-au trezit emoţii intense şi care m-au purtat, prin paginile lor, în lumi şi civilizaţii diferite.
1. „Fluturi” de Irina Binder, care transpune prin fiecare rând al paginilor sale sufletul autoarei sale, un suflet plin de gingăşie şi de fineţe. Cartea aduce în prim-plan un univers plin de trăiri, emoţii, sentimente, fluturii iubirii şi lacrimile dezamăgirilor, puterea prieteniei adevărate, în care nu ai cum să nu te regăseşti, măcar o părticică a sufletului tău va fi acolo, în fiecare zbucium şi trăire…
Acţiunea romanului se întinde pe parcursul a trei volume, fiecare dintre acestea desfăşurând în faţa cititorilor o poveste de iubire, care trece dincolo de zidurile acestei lumi, transpunând îndrăgostiţii într-o lume doar a lor, plină de farmec, feerie şi ireal. Este povestea Irinei, o tânără maturizată de experienţele crude ale vieţii, care ajunge să trăiască o viaţă de poveste, într-o casă de vis şi o lume a abundenţei, unde ea continuă, însă, să caute iubirea adevărată.
2. „Hoţul de cărţi” de Marius Zusak, duce în prim-plan Germania nazistă din anul 1939, anul începerii celui de al doilea Război Mondial, o perioadă deosebit de tulbure şi de plină de durere pentru întreaga lume. Pe acest fundal, se conturează povestea unui copil, Liesel Meminger, care este despărţită la o vârstă fragedă (doar 9 ani) de tot ceea ce avea mai drag: mama şi fratele ei, pentru a fi plasată unei familii sociale. Evenimentele pe care trebuie să le parcurgă pe drumul devenirii ei sunt deosebit de greu de suportat, fapt pentru care se refugiază în lumea cărţilor şi a cuvintelor, singurele care au puterea de a crea lumi noi, singurele care au puterea de a ajuta persoana să evadeze dintr-un cotidian mult prea dureros… Poate tocmai acesta este motivul pentru care personajul narativ, cel prin ochii căruia se derulează întreaga viaţă a lui Liesel şi a celor din strada Himmel, este unul mai neobişnuit, rar întâlnit ca atare şi atât de bine conturat în literatură: Moartea (un fel de conştiinţă colectivă a tuturor celor care au fost nevoiţi să treacă prin experienţa dureroasă a celor aruncaţi în stradă din propriile case, a celor despărţiţi de persoane dragi din raţiuni pur discriminatorii şi nedrepte). Tot Moartea este cea care prezintă realitatea cu un ochi critic, singura care nu este redusă la tăcere de naziştii îndoctrinaţi, singura care nu este nevoită să salute cu „Heil Hitler” pentru a putea avea un loc în societate…
Firul narativ prezintă o poveste deosebit de emoţionantă, o poveste a iubirii de oameni, de viaţă, de cuvinte, care este în contrast cu cotidianul plin de lipsuri (a hranei, a libertăţii de exprimare, a oamenilor dragi etc.) şi de durere, în care o lume întreagă simte cum universul le este dat peste cap şi întors cu susul în jos din cauza războiului, îngreunat şi mai tare de regulile stricte ale Fuherului, Hitler, cel care doreşte existenţa unei lumi pure, în care primează doar rasa albă…
3. „Chocolat” de Joanne Harris, un roman care ne transpune într-o lume a magiei, în care totul este posibil. Este o carte care ne învaţă că atât timp cât ne găsim echilibrul interior şi avem încredere în forţele proprii, putem face tot ceea ce ne propunem. Vianne Rocher îşi creşte singură fiica, pe Anouk, dar face tot ceea ce doreşte, trăieşte viaţa din plin, fără a se gândi la ceea ce va spune lumea. Este mamă singură, poartă culori îndrăzneţe într-o zonă rurală precum Lansquenet, comercializează ciocolată în perioada postului, primeşte în propriul magazin ţiganii nomazi. Ea nu se sunpune unor reguli rigide, care asigură o anumită comoditate, ba chiar îi ajută şi pe cei din jur să devină ceea ce doresc, să se rupă din locuri şi relaţii care nu le fac bine pentru a deveni cine doresc să fie şi pentru a îşi urma visele.
4. „Manuscrisul găsit la Accra” de Paulo Coelho, care prezintă ziua dinaintea marii bătălii de la Ierusalim din 1099. Înţeleptul grec, numit Coptul, reuşeşte să adune la un loc oameni din toate păturile sociale, de orice etnie şi religie, având alături creştini, evrei şi musulmani, pe care îi învaţă cum să supravieţuiască vieţii, Este un roman plin de sfaturi, care îţi dau puterea de a vedea frumuseşea acestei vieşi şi să înţelegi că doar iubirea este cheia pentru toate lucrurile, ea schimbând destine şi luminând lumea.


5. „Eu sunt Malala” de Malala Yousafzai şi Christina Lamb. Deşi este o poveste care provoacă o multitudine de emoţii contradictorii, romanul te ajută să fii o persoană mai puternică. El prezintă viaţa tinerei Malala, originară din Pakistan, care luptă pentru dreptul fetelor la educaţie. Este povestea unui tată care îşi încurajează în permanenţă fiica să lupte pentru drepturile ei, să se exprime liber şi să nu cunoască frica în faţa nedreptăţii. Romanul ne arată că lumea poate fi schimbată în mai bine dacă ne luptăm pentru ceea ce ni se cuvine de drept şi dacă avem curajul de a vorbi în orice împrejurare.

6. „Septembrie în Shiraz” de Dalia Sofer, un roman care îţi trezeşte nenumărate emoţii şi sentimente contradictorii, determinându-te să pendulezi între tristeţea provocată de drama personajelor principale şi de neputinţa care se naşte în faţa unei societăţi nedrepte, care distruge familii şi chiar o lume întreagă, ducând la dispariţia măreţei civilizaţii iraniene care dominase odată lumea prin literatura şi arhitectura unice.
Romanul prezintă perioada tulbure care a urmat imediat după alungarea de pe tron a şahului Reza, în perioada deosebit de grea care urmează revoluţiei din Iran, în care vechiul regim este înlăturat pentru a face loc unor noi dinastii. Dacă în timpul şahului oamenii apropiaţi duceau vieţi de poveste, iar alţii trăiau în mizerie, în timpul noii legi instaurate, aceea a unei Republici Islamice, care se presupunea că aduce cu sine democraţia şi egalitatea între toţi locuitorii, vechii oameni sunt înlăturaţi în cele mai urâte forme posibile pentru a face loc noilor oameni, mulţi dintre ei parveniţi social.
„Septembrie în Shīrāz” este o carte care te tulbură, care îţi provoacă sentimente contradictorii, dar care te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină. Prin intermediul introspecţiei, autoarea te ajută să pătrunzi în lumea personajelor principale şi să trăieşti alături de ele fiecare eveniment din viaţa acestora.
7. „Viaţa mea pe net” de Alexandra Ares, un roman actual prin faptul că prezintă viaţa unei persoane pentru care internetul reprezintă totul: este raţiunea sa de a fi. Romanul prezintă povestea lui Emily Thompson, o tânără mutată în New York, unde încearcă să se desprindă de trecutul banal (fusese funcţionară într-o bancă, într-un mic orăşel) şi să aspire la un viitor mai bun, în care să îşi îndeplinească visul: acela de a lucra într-o galerie de artă. Însă, totul ia o întorsătură nefavorabilă: în mai puţin de un an pierde slujba, iubitul o părăseşte, iar ea devine depdendentă de itnernet, de Craiglists, o reţeade internet foarte populară în America. Încearcă să îşi găsească partenerul ideal, dar aceasta pare să îi aducă numai necazuri… Ceea ce înţelege într-un final este faptul că viaţa pe net este o iluzie a infinitei imposibilităţi.
8. „Cititorul” de Bernard Schlinik, deşi în aparenţă un roman de dragoste, rămâne în esenţă un roman psihologic, care analizează gradual trăirile personajului principal.
Mi-am dorit să aflu sfârşitul poveştii şi nu am putut lăsa cartea din mână până la ultima pagină. Nu am putut să nu mă gândesc la descoperirile pe care le face Michael Schmitz referitoare la tainele iubirii, cum descoperă parfumuri şi gingăşii, cum trăieşte fiorii primei iubiri, drama primei despărţiri. De asemenea, nu pot să nu mă întreb dacă romanul s-ar fi derulat altfel în cazul în care Michael nu ar fi scris romanul la maturitate, din perspectiva adultului care deja cunoştea firul poveştii şi deznodământul. Mi-ar fi plăcut să văd şi perspectiva Hannei, care, deşi este acuzată de fapte atroce (torturarea şi moartea a nenumărate femei), are o putere ascunsă, un farmec aparte. O vioiciune şi un mod de viaţă propriu. Mi-ar fi plăcut să aflu motivaţiile din spatele unei vini asumate fără a exista acea vină enormă. Mi-ar fi plăcut să văd când anume a renunţat la lupta cu viaţa şi cu demonii trecutului… Oare Hanna chiar era vinovată? Oare a dorit să le facă rău acelor tinere fragile pe care le punea să citească şi apoi le abandona în braţele morţii sau doar dorea să le facă existenţa mai suportabilă, ştiind că finalul era iminent? Oare ce am fi întrezărit analizând sufletul ei atât de complex?!
„Cititorul” este un roman cu o poveste tulburătoare, care te pune pe gânduri şi care rămâne în suflet pentru totdeauna.
9. „Clubul iubitoarelor de ciocolată” de Carole Matthews, care duce în prim plan poveştile a patru prietene: Lucy Lombard, Autumn Fielding, Nadia Stone şi Chantal Hamilton. Acţiunea se desfăşoară în Londra, unde cele patru prietene au găsit un mic loc paradisiac, numit simbolic Paradisul Ciocolatei, condus de Tristan şi Clive, cei doi bărbaţi care ajung să le fie prieteni dragi celor patru, cunoscându-le toate poveştile. Te regăseşti câte puţin în poveştile de viaţă ale fiecăreia dintre aceste femei şi, pe alocuri, râzi cu gura până la urechi când citeşti replicile pline de amuzament ale personajelor.
 Semnalul lor este simplu: de fiecare dată când una dintre ele are o problemă, le trimite mesaje celorlalte, iar ele se grăbesc să ajungă la locul lor secret, pentru a pune „ţara la cale” şi pentru a rezolva problemele celorlalte.
Cartea este dedicată tuturor iubitoarelor de ciocolată, romantice incurabile, care încă mai cred în puterea dragostei şi a prieteniei.
10. „Iubitul meu virtual” de Kate Brian, care aduce în scenă este una tipic adolescentină, dar care reușește să îți țină simțurile treze până la ultima pagină. Deși la un moment dat ai impresia că întrevezi finalul, răsturnările de situație și încurcăturile îți demonstrează că nu este deloc astfel.
„Iubire virtuală” are acțiunea centrată în jurul a patru tineri liceeni, viitori absolvenți, care mai au puțin până la cel mai mare eveniment al vieții lor: balul de absolvire. Personajele principale sunt în număr de patru: Isabelle (fata inteligentă și frumoasă, tipul reginei balului, dar care devine cu totul diferită când vine vorba de iubire), Lane (tipa tăcută, care pare să facă pe plac tuturor celor din jur, dar care, în momentele critice, știe să ia cele mai bune decizii), Vivi (fata atletică, un pic băiețoasă, dar sigură pe ea în orice situație, căreia îi place să dețină controlul, fapt ce îi pune pe fugă pe toți băieții) și Curtis (atletul, cel care este veșnic pedepsit, deoarece nu reușește să aibă cele mai bune rezultate școlare).
Acest grup de prieteni este foarte unit, dar oare până unde merge prietenia și ce ar fi în stare să facă unii pentru ceilalți?!

2 gânduri despre ”CĂRŢILE VERII 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.