OANA G. ARION: ULTIMUL VIKING – VOLUMUL I AL SERIEI „NEMURITOR”

Romanul Oanei Arion – „Ultimul viking” este primul din seria „Nemuritor”, o serie care promite multă aventură, mister și dragoste.
Acest prim volum îi creează cititorului senzația ciudată că lumea obișnuită pe care o cunoaște el poate fi mult mai mult decât atât, că toate lucrurile pe care le cunoaște pot fi mult prea banale și că dincolo de cotidianul anost pot exista și alte lumi, paralele celei a oamenilor, în care destinele unor creaturi fantastice (vampiri, vârcolaci, dragoni, selkie, berserkeri, wyverni) se împletesc cu cele umane, aducând nenumărate aventuri, dar și pericole. De asemenea, aduce în prim plan elemente mitologice despre zei nordici și povești din lumea scandinavă, despre vikingi, toate prezentate cu detalii semnificative. Însă, toate aceste elemente și date reale nu plictisesc, ci te ajută să pătrunzi și mai mult firul poveștii, să vezi derulându-se în fața toate toate acele lumi demult apuse, în care nemuritorii și oamenii puteau trăi la un loc.


֎֎֎֎֎


Primele pagini ne introduc direct în mijlocul acțiunii, când personajul principal, Victoria Grey, se prezintă:
„Cine sunt eu? Eu sunt Victoria Grey, crescută și educată în încântătoarea tradiție sudistă, fiică și soră devotată (…) Până în seara de dinaintea deschiderii cafenelei, am fost o femeie absolut normală, cu griji cotidiene mărunte (…)”
Destinul ei se schimbă în mod radical în momentul în care un străin îi moare în brațe, aceasta după ce îi lasă drept moștenire o monedă străveche, ce aparținuse vikingilor. Acesta este momentul de început al aventurii Victoriei, tânăra care a părăsit meseria de medic veterinar din Boston pentru a se muta în micul orășel Wind`s Cross, unde preia afacerea bunicului ei, o cafenea pe care o numește Coquette. Deși viața aici ar fi trebuit să fie una anostă pe alocuri și absolut banală, în care fiecare zi să se desfășoare conform unei rutine obișnuite, acest lucru nu va fi astfel. Momentul morții necunoscutului va aduce cu sine o mulțime de creaturi fantastice, toate cu un trecut impresionat, fiind prezente pe acest Pământ timp de secole. Aceasta va schimba perspectiva de viață a Victoriei, o fire excesiv de pragmatică, ce prefera să creadă doar în ceea ce era palpabil, în ceea ce putea vedea ea însăși. Însă, acum va înțelege că realitatea nu este deloc așa cum ne-o închipuim:
„Treptat, am descoperit că lumea, așa cum o cunoșteam eu, lumea în care evoluasem și în care mă formasem până la vârsta de douăzeci și nouă de ani, era doar o mică parte a unui întreg; că sistemul meu de valori era eronat, iar eu, Victoria, nu eram decât  «o coincidență» în cadrul unui plan complex, plan pe care eram obligată acum să îl urmez, împotriva voinței mele. Tot ceea ce considerasem ficțiune se dovedea a fi parte a realității, o realitate plină de creaturi supranaturale, legende și ritualuri.”
În fața ochilor ni se desfășoară aventura vieții ei, care, așa cum îi va spune mai târziu Loki (zeul nordic), e doar începutul, deoarece vechile legende au stârnit în ea forțe nestăpânite, care nu îi vor permite să mai fie cine era și care o vor determina să ia altfel de decizii decât în mod obișnuit:
„Vei simți în tine o forță nebănuită, un dar sau un blestem, depinde cum privești. Argintul  a deschis această cale pentru dumneata.”
Victoria ascunde moneda cea veche ce îi fusese oferită de necunoscut, încercând să o protejeze, deși nu știa care ar fi motivele ce necesitau protejarea acesteia. Însă, în viața ei încep să apară elemente stranii: are coșmaruri despre coridoare prin care fuge, fără a fi capabilă să treacă printr-un fel de portal, are premoniții și, uneori, pare a se transpune în cu totul alte locuri:
„Deodată, am simțit ceva straniu, ca și cum zgomotele din jurul meu se estompau. Mușchii mi s-a încordat și obiectele din jur păreau încețoșate, pierzându-și conturile. Apoi, ca într-o izbucnire de lumină, am văzut ochii lui Liberace, pisica mea, privindu-mă fix. Era ca și cum mă aflam în apartamentul meu și priveam în jur: lampa cu abajur pictat cu fluturi galbeni, canapeaua din living, covorul… Eram eu și nu eram…”
De asemenea, moneda îi lasă în palmă o mică pată roșiatică, iar cineva o atacă în gangul din preajma propriei case. Toate aceste evenimente îi aduc în jur mai multe persoane noi:
• polițistul Liam O`Reiley, care va dezvolta o adevărată pasiune pentru Victoria;
• exoticul Arrio Raul, un vampir extraordinar de frumos, față de care Victoria se simte atrasă, după cum chiar ea însăși spune: „într-un fel ciudat și inexplicabil, tânjeam după prezența lui”.
• Ian Tomasson, un berserker (un strămoș al vârcolacilor), păzitorul argintului (se va dovedi că existau mult mai multe monede de argint față de cea aflată în posesia Victoriei), un nemuritor care îi va explica mult mai multe despre ceea ce i se întâmpla ei;
• vampirii Lucien Smith și Dava Moonstone, două ființe malefice, doritoare de putere infinită, care își dorescă să fie în posesia argintului.
Victoria află că argintul atât de râvnit avea darul de a oferi putere nemăsurată posesorului ei, dar, în același timp, era asemenea unui blestem. Toți cei care intrau în posesia fie și a unei părți din el, ajungea să fie dominat de acesta, nemaidorind să îl înapoieze stăpânului de drept. Mai mult decât atât, acesta ajunge să schimbe personalitatea persoanei care îl stăpânește. De asemenea, alături de Liam, Arrio și Ian, ea va încerca să ducă moneda la locul ei, sperând că blestemul va înceta.Va reuși grupul acestor creaturi atât de diferite să ducă misiunea la bun sfârșit? Va reuși el să ducă la bun sfârșit misiunea pe care și-o propune?
De asemenea, pe cine va alege Victoria dintre cei trei bărbați de care se simte atrasă: pe Liam, cel îndrăgostit de ea, pe Arrio, vampirul care, prin gesturi mărunte și protectoare, o face să se simtă împlinită, sau pe Ian, cel cu care se simte în largul ei? Oare atracția pe care o simte față de acești trei bărbați este reală sau doar un efect al magiei argintului? Oare cei trei bărbați o iubesc pe ea sau doar își închipuie aceasta, aflându-se sub vraja monedei vikinge?
Vă invit să citiți cartea pentru a afla.


֎֎֎֎֎


„Ultimul viking” este un roman care îți ține toate simțurile treze, care te determină să vrei să afli mai mult și mai mult, să îți ofere detaliile necesare prin care să poți descifra mistere din timpuri apuse. Este o carte pe care nu o poți lăsa din mâini până la ultima pagină, o operă care abundă în elemente de mister, de aventură, în care iubirea își face simțită prezența, istoria se rescrie, iar realitatea se împletește cu elementele fantastice, supranaturale, precum și cu cele mitologice. Oana G. Arion creează o nouă lume, plină de magie, care te pune pe gânduri, care te face să te întrebi dacă totul poate fi transpus în real, dacă ar putea există cu adevărat o lume paralelă, în care ființe necunoscute nouă supraviețuiesc, iubesc și luptă pentru idealuri. Oare realitatea noastră există cu adevărat sau totul este puțin mai mult decât putem vedea și simți noi?! Un roman plin de fantezie, presărat cu elemente de umor sau de ironie chiar și față de cele mai grave situații, care te face să îți pui întrebări și te determină să încerci să ghicești finalul, în care te transpui din lumea cititorilor în cea a martorilor la aventuri fantastice, care se derulează cu repeziciune prin fața ochilor… O acțiune alertă, care îți face toate simțurile să tresalte…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.