ANTONIA BOGDANA BĂLAN: TE IUBESC, FILIP!

„ Ce este dragostea? Este drumul dintre naștere și moarte. Drumul de la extaz la agonie. De la minciună la adevăr. De la vis la realitate. Azi simți că ai prins-o și o stăpânești, mâine fuge cu sufletul tău cu tot. O căutăm, tânjim, ne-o dorim și, uneori, când o găsim, suntem prea copleșiți pentru a o reține. Ne încurcăm în ițele vieții, cotropiți de rutină, uitând că trebuie să ne oprim din fuga către prosperitate pentru a acorda stropi de fericire sufletului. Nu avem niciodată certitudinea că ne vom întâlni cu ea, cu iubirea, în drumul vieții noastre…”
Antonia Bogdana Bălan

     Romanul Antoniei Bogdana Bălan „Te iubesc, Filip!”prezintă o poveste sensibilă, care se constituie din bucăți micuțe, din mici cioburi de oglindă, care trebuie adunate ca într-un puzzle pentru a constitui întreg universul personajelor principale. De-a lungul paginilor cărții, autoarea te poartă cu delicatețe în trecut și în prezent, pentru a înțelege acțiunea din spatele acțiunilor personajelor principale, care, deși căsătorite de peste douăzeci de ani, au parte de o relație interzisă, o dragoste care, din start, pare sortită eșecului și fără niciun fel de finalitate.
      Povestea Calinei și a lui Dorin se împletește și se aseamănă cu cea a bunicilor lor, Ioana și Damian, fără ca ei să o știe. Este o copie la indigo a trecutului, ca și cum acesta ar răzbate timpul, ca un ecou, încercând să schimbe sau să repare ceea ce nu a fost posibil la momentul respectiv.

   Calina are un magazin de creație vestimentară de succes, un soț care o idolatrizează și o iubește nespus de mult, însă, după moartea unicului lor copil, Angelo, aceasta nu mai pare de ajuns. Nu reușește să își găsească fericirea și simte că și iubirea ei pentru omul de lângă ea s-a stins demult… Povestea ei de viață nu a fost deloc una ușoară, ea pare a traversa un destin potrivnic, blestemat. La 12 ani, a fost violată de un necunoscut, traumă peste care nu a reușit să treacă foarte ușor. În aceeași zi, părinții ei au murit, fiind crescută de mătușa ei, Ana. Moartea copilului o face aproape să își piardă mințile. Nu i se mai poate destăinui lui Alin, soțul ei, care muncește mai mult și parcă uită să îi mai fie alături așa cum o făcuse în trecut…
   Dorin fusese un copil sărac, abuzat în copilărie atât de ceilalți copii, cât și de propriii părinți, amândoi alcoolici. Mama, cea care îi arăta o anumită afecțiune, deși singură recunoaște că nu este în stare să iubească așa cum ar trebui, moare exact când el avea cea mai mare nevoie de afecțiune. Este crescut de bunici, care îi oferă un viitor mai bun, însă toate evenimentele trecute îl determină să își dorească împlinirea materială, dară fără niciun fel de implicare în plan emoțional. Nu dorește să mai iubească, deoarece toate femeile te părăsesc atunci când ai nevoie de ele. Se căsătorește cu una dintre colegele sale, Dana, are două fetițe gemene cu aceasta, schimbă afacere după afacere, dar nimic nu îl mulțumește. Simte că nu are parte de nici un pic de fericire.
   Absolut întâmplător, Dorin și Calina se întâlnesc și își unesc destinele într-o poveste de iubire profundă, deși interzisă. Cu el, Calina uită de traumele din copilărie; cu ea, el se simte în sfârșit iubit și înțeles. Însă, din cauza trecutului, amândoi se tem să discute. Ea consideră că totul va fi sortit eșecului, el nu vrea implicare emoțională… Iubirea dintre ei crește pe zi ce trece, dar nu știu cum să gestioneze toată profunzimea sentimentelor…

    Mai târziu, cei doi află că povestea lor este asemenea poveștii bunicilor lor: Ioana, bunica protagonistei, a Calinei, deși căsătorită cu Gheorghe și mamă a două fete, trăia o poveste de iubire interzisă cu bunicul lui Dorin, Damian. Din cauză că Gheorghe îi cere lui Damian să se retragă, povestea se stinge, dar, la două luni după despărțire, Ioana moare din iubire…
     Această poveste din trecut o pune pe Calina pe gânduri, dar nu știe cum anume ar trebui să procedeze. Soțul ei, Alin, i-a fost mereu aproape și o iubește necondiționat. Este prietenă de familie cu Dana, soția lui Dorin. Ea simte că nu este capabilă să distrugă căsnicia acestora, să intervină între ei, indiferent de sentimentele ei puternice. Simte că trebuie, într-un fel, să își sacrifice iubirea de dragul respectului, al onoarei, a stabilității sociale. Dorin, la rândul său, nu reușește să treacă peste barierele pe care singur și le-a impus, nu știe dacă ar trebui să se implice emoțional, deși simte că viața fără Calina nu are rost. O iubește enorm, așa cum nu a mai făcut-o niciodată.
Vor reuși cei doi să treacă peste toate prejudecățile lor și peste traumele din trecut și să își unească destinele? Oare reușesc cei doi să își găsească propria certitudine atunci când intervin regulile societății, morala, limitele autoimpuse? Ce se întâmplă atunci când găsești iubirea adevărată, acea dragoste profundă, care te face să te zbați de dor, acea iubire pe care toți o doresc? Se merită să îți urmezi inima, să îți părăsești familia clădită în ani? Poți să stai departe de persoana iubită doar pentru ca cel de lângă tine să nu sufere? Poți renunța la tot doar pentru a îl urma pe omul iubit? Aflați acest lucru citind romanul Antoniei Bogdanei Bălan.
*************
      Este un roman pe care l-am citit pe nerăsuflate, care te face să speri, dar la care nu ești sigur că întrevezi finalul. Cartea prezintă un subiect sensibil, o luptă cu propriul sine, cu traumele trecutului, în încercarea personajelor principale de a merge mai departe, de a găsi fericirea și de a se vindeca prin iubire, căci:

     „Când vom închide ochii, nu ne vom aminti de câte zile am muncit, de cât respect ne acordă copiii, de câtă avuție am strâns. Când vom trece dincolo, ne vom aminti doar pe cine am iubit. Atunci, să iubim!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.