JOJO MOYES: „ULTIMA SCRISOARE DE DRAGOSTE”

     Romanul „Ultima scrisoare de dragoste (The Last Letter from Your Lover)” a lui Jojo Moyes prezintă o poveste emoționantă, despre puterea dragostei adevărate, care reușește să treacă dincolo de timp de spațiu și să supraviețuiască tuturor încercărilor pe care viața le aduce.
Dacă la început, cartea nu m-a cucerit, deoarece mi se părea că este un pic prea banală, două povești de dragoste interzise, dar nimic neobișnuit, dat fiind faptul că era vorba de lumea celor bogați, oricum construită pe altfel de principii decât cele ale omului obișnuit, pe măsură ce pătrunzi în interiorul poveștilor celor două femei, cartea te cucerește și te face să nu o mai lași din mână. Este vorba de aceeași forță narativă și de același stil extraordinar cu care mă cucerise Jojo Moyes încă de la „Fata pe care ai lăsat-o în urmă”.
     „Ultima scrisoare de dragoste”este o operă plină de emoții, de trăiri, mai cu seamă că prezintă un subiect sensibil: iubirea interzisă, cea cu o persoană căsătorită. Autoarea realizează un fel de cronică a iubirii, aceasta este analizată și prezintă rezolvări la astfel de cazuri, arată până unde anume trebuie să mergi pentru cel pe care îl iubești, dar aceasta numai dacă persoana cealaltă merită toate sacrificiile tale. Altfel, trebuie să ai puterea de a spune stop, aici totul s-a sfârșit, și să o iei de la capăt, cu forțe noi și cu o inimă deschisă spre nou, deoarece prima poveste de iubire, cea din trecut, arată că dragostea adevărată chiar există.
*************
     Jojo Moyes aduce în prim-plan două povești de dragoste din epoci diferite, dar care se unesc la un moment dat prin intermediul unei scrisori de dragoste, considerată a fi ultima primită, datorită conținutului ei: o cerere a unui bărbat ca persoana iubită să lase totul în urmă și să îl urmeze, pentru a o lua de la capăt împreună, în ciuda tuturor cerințelor societății. Această scrisoare este punctul de plecare a acțiunii romanului.
Ellie Hawortheste o jurnalistă de succes, lucrează la ziarul Nation, are o situație materială bună și un apartament în Londra. Însă viața ei sentimentală nu este una foarte simplă: are o relație cu un bărbat căsătorit, care nu îi este alături în momentele cele mai importante sau mai dificile, dar pe care ea îl iubește extraordinar demult. Nu cunoaște cu adevărat situația lui familială, dar speră că, într-o zi, el își va părăsi soția și copiii și îi va fi alături trup și suflet. El nu i-a promis niciodată acest lucru, iar prietenii ajung să o condamne pentru alegerea pe care a făcut-o, considerând că ea doar visează, fără a vedea realitatea.
     În momentul în care descoperă o minunată scrisoare de dragoste de la un bărbat, un anume B, de o forță extraordinară, prin care îi cere unei femei să își lase soțul și viața pe care o duce pentru a fi alături de el, Ellie începe să își analizeze sentimentele și să se gândească la propria relație.

*************
     Cel de al doilea fir narativ ne poartă din anul 2003 înapoi, în anii ’60, moment în care femeile nu se bucurau de o libertate extraordinar de mare, ele trebuind să fie soții și mame extraordinare, femei cu care să te lauzi în societatea în care trăiai, dar fără să te implici în niciun fel în afacerile soțului. Ele aveau mai mult un rol decorativ, nu aveau voie să aibă opinii proprii, dar trebuia să se prefacă mulțumite cu ceea ce aveau și să fie recunoscătoare soțului, care le oferea această viață. Într-un astfel de ambient trăiește Jennifer Stirling, o tânără extraordinar de frumoasă, dar care este forțată de împrejurări să trăiască în umbra soțului, Laurence Stirling, un om de afaceri de succes.
     Scriitoarea ne-o face cunoscută pe Jennifer în momentul în care aceasta se trezește într-un spital, unde se afla în urma unui grav accident de circulație. Memoria i-a fost afectată, iar odată întoarsă acasă, încearcă să își reia viața, dar totul pare a îi fi străin. Nu reușește să se regăsească în rolul pe care trebuie să îl joace în societate și nu simte nici un pic de afecțiune față de soțul ei, pe care îl găsește mult prea plictisitor și lipsit de orice fel de sentimente profunde. Însă, găsește niște scrisori de dragoste, de la cel pe care își dă seama că îl iubea și de care începe să își amintească în mod fragmentar. Împrejurările, neșansa, rea-voința celor din jur, face ca cei doi să nu se poată regăsi decât arareori, iar atunci pentru scurte momente, fiind mereu ceva care îi împiedică să rămână împreună. Dacă la început Laurence îi spune că iubitul ei a murit în accidentul de mașină avut, în momentul în care înțelege că totul a fost doar o minciună și că Anthony O’Hare, marele jurnalist și cel pe care îl iubește mai mult decât pe propria ființă, încă trăiește, fetița ei, Esmé, o împiedică să îl urmeze pe acesta. Este conștientă de faptul că nu ar putea să primească fetița spre îngrijire, fiind o mamă adulterină într-o societate care nu accepta așa ceva. Este sigură că nu va avea nici un fel de sprijin în cazul în care ar alege să plece, nimeni nu i-ar fi alături, nici măcar propria familie.
     Însă, apare oportunitatea: fosta secretară a lui Laurence îi face cunoscut lui Jennifer adevărul în legătură cu afacerea soțului ei: azbestul îmbolnăvea foarte mulți oameni în Africa, unora chiar cazându-le moartea, iar el a fost nevoit să îi mituiască pentru a nu își distruge afacerea. Acest lucru îi asigură libertatea, putând trăi alături de fiica ei departe de Laurence, însă nu și fericirea: în ciuda faptului că acum e liberă, Anthony (Boot) nu mai este în Londra, sau cel puțin așa i se spune de la ziarul la care acesta lucrează. Îl urmează în drumul spre Congo, dar nu reușește efectiv să îl găsească…
Cele două povești, cea a lui Jennifer și cea a lui Ellie, se întretaie în prezent, în anul 2003, când, lucrând la articolul pentru ziarul Nation la care este angajată, Ellie află identitatea celor doi îndrăgostiți…
*************
Oare ce se va întâmpla cu cei doi, Jennifer și Ellie, vor reuși să se regăsească după 40 de ani? Vor mai putea ei relua o legătură pierdută în timp și în tinerețea lor? Ce s-a întâmplat cu cei doi, care au fost împrejurările nefavorabile care au dus la ruptura dintre cei doi?
Ce anume va face Ellie: își va continua relația cu bărbatul însurat, va fi acesta capabil să renunțe la familia sa pentru a fi cu Ellie? Oare ce va descoperi Ellie în urma analizei făcute sentimentelor sale, după citirea și observarea unei iubiri atât de mari ca cea dintre Jennifer și Anthony? Ce va alege ea să facă în privința propriei vieți?
     Vă invit să citiți romanul lui Jojo Moyes pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări…
*************

    „Ultima scrisoare de dragoste” are o forță evocatoare extraordinară, povești de viață și de dragoste minunate, care te determină să îți pui întrebări, să te analizezi și care îți arată cât de mare este puterea iubirii, ale cărei ecouri răzbat dincolo de timp și spațiu. 


2 gânduri despre ”JOJO MOYES: „ULTIMA SCRISOARE DE DRAGOSTE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.