ERIC EMMANUEL SCHIMITT: OSCAR ȘI TANTI ROZ

     Știți acele cărți care te cutremură până în adâncul sufletului și care te lasă mult timp cu gândul la povestea lor, datorită forței extraordinare a mesajului transmis în paginile lor? O astfel de carte este „Oscar și Tanti Roz”, cel mai cunoscut roman al lui Eric Emmanuel Schimitt. Opera te mișcă până în adâncul sufletului și te face să te gândești la efemeritatea vieții umane, la destinul de pe acest Pământ, care oricând poate fi oprit de o boală necruțătoare. Ea te ajută să înțelegi că viața în sine este minunată și că fiecare moment al ei trebuie trăit cu maximă intensitate:
     „Am încercat să le explic părinților mei ce-i viața, un cadou foarte tare. La început supraestimăm cadoul ăsta: credem c-am primit viața veșnică. După aceea îl subestimăm, ni se pare urât, prea scurt, mai c-am fi gata să-l aruncăm. În sfârșit, ne dăm seama că de fapt n-am primit-o cadou, ci doar de împrumut. Și atunci încercăm s-o merităm.”
***************
     Deși este un roman scurt ca întindere, se citește rapid (mie mi-a luat aproximativ o oră), povestea adusă în fața cititorilor este una deosebit de sensibilă: aceea a copiilor bolnavi de boli incurabile, aflați în faze terminale, care se confruntă cu o realitate pe care niciun copil nu ar trebui să o cunoască la o vârstă fragedă și care le provoacă adulților din jurul său goluri imense în suflete și suferințe de nedescris, din cauza neputinței de a îi ajuta pe cei care îți sunt cei mai dragi.
     „Oscar și Tanti Roz”este povestea lui Oscar, un băiețel de doar zece ani, bolnav de leucemie, care înțelege cu o maturitate ce trece dincolo de vârsta sa că operațiile și tratamentul nu au avut niciun efect asupra sa, și că va muri în curând. Este furios pe faptul că toți adulții par neputincioși și că au acel sentiment de milă și de vinovăție în ochi, pentru că nu îl pot salva. El spune cu durere:
„Într-un spital, dragă Dumnezeu, de îndată ce pronunți cuvântul «moarte», nimeni nu te mai aude. Poți fi sigur că în jurul tău se va produce un gol de aer și toți au să se ia la întrecere care mai de care să schimbe vorba.”     De asemenea, referitor la părinții săi, Oscar își exteriorizează sentimentele în fața lui Tanti Roz, spunându-i că ar vrea ca ei să îl iubească și acum cum o făceau înainte, când era sănătos, și să îi fie alături ca unui copil normal:
„N-au curajul să-mi vorbească. Și cu cât le e lor mai frică, cu atât am și eu impresia că sunt un monstru.”

     Singura care pare să îl înțeleagă este Tanti Roz, o infirmieră mai în vârstă care folosește tot felul de jocuri și care inventează povești despre o presupusă carieră anterioară a ei în wrestlling doar pentru a lumina ultimele zile ale băiețelului, a cărui casă este de acum spitalul, unde de multe ori se simte singur sau prea sufocat de dragostea excesivă a părinților, care încearcă să compenseze neputința lor de a își vindeca propriul copil prin oferirea de cadouri. Tanti Roz este cea care îi propune copilului să se apropie de Dumnezeu, despre care părinții îi spuseseră că nu există, descriindu-i lui toate problemele lui și cerându-i Lui anumite lucruri, care să îl facă să simtă că e mai puțin singur:
„… scrie-i lui Dumnezeu ca să nu te simți singur.”

      Astfel, întreg romanul este scris din perspectiva lui Oscar, care îi scrie lui Dumnezeu toate formele sale. Pentru el, Dumnezeu devine un fel de prieten, căruia îi faci urări, îl inviți în vizită și îi ceri diverse lucruri pe care tu singur nu le poți îndeplini.
     Tot Tanti Roz este cea care îl învață să privească totul dintr-un alt unghi, să vadă fiecare zi ca fiind egală cu 10 ani, deoarece totul este relativ, iar omul poate trăi doar ceea ce consideră el și tot el este cel care își impune limite. Astfel, Oscar reușește să treacă prin toate etapele vieții: adolescență, maturitate, căsătorie, pierderea soției…
     În ciuda vârstei fragede, Oscar le oferă tuturor celor din jur un exemplu de urmat, face față cu maturitate și chiar cu inocență, curaj, răbdare și uneori, cu veselie, la toate momentele grele pe care le traversează. Tot el le oferă putere celor din jur, cerându-le să nu se simtă vinovați pentru tot ceea ce îndură el. El este puternic, punându-și încrederea în Dumnezeu, spunând:
„… o să încerc să îmi păstrez încrederea atunci când are să-mi fie frică.”

     Atât Oscar, cât și ceilalți copii din spital, par a lua suferința și moartea în râs, acesta fiind modul lor de a face față tuturor greutăților. Ei își oferă porecle prin care arată că își acceptă soarta: astfel, un copil cu arsuri, e numit Bacon, o fetiță cu o boală gravă a sângelui este numită Peggy-Blue și chiar și Oscar își spune Cap-de-Ou, din cauza formei capului pe care boala i-a adus-o.
***************
     „Oscar și Tanti Roz”este o poveste extrem de emoționantă, care vă va aduce cu siguranță lacrimi, dar care vă va determina să priviți viața dintr-o altă perspectivă și să trăiți fiecare clipă cât mai intens posibil. Este un roman pe care vă invit să îl descoperiți, alături de toate sentimentele pe care acesta le produce…

4 gânduri despre ”ERIC EMMANUEL SCHIMITT: OSCAR ȘI TANTI ROZ

 1. Roxi Adina zice:

  Ahh, minunată carte! Schmitt e unul dintre autorii mei preferați. Nu mai citisem nuvele până să dau de el. Cartea asta e prima pe care am citit-o de la el și m-a lăsat cu lacrimi în ochi. Deși sunt puține pagini, sunt încărcate de atâta emoție, încât imediat am simțit că autorul ăsta are ceva aparte!

  Felicitări pentru recenzie! *.*

  Apreciază

 2. Oana zice:

  Mulțumesc! Eu am plâns la această carte, e atât de mică și totuși atât de profundă… Plus subiectul și maturitatea lui Oscar… Nu am putut citi nimic mult timp după acest roman…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.