JOSEPH DELANEY: UCENICUL VRACIULUI (PRIMUL VOLUM DIN CRONICILE WARDSTONE)


     Am terminat de citit o carte atipică pentru mine, despre care chiar nu am crezut că îmi va plăcea: „Ucenicul Vraciului” de Joseph Delaney,primul volum din „Cronicile Wardstone”. Este o carte primită drept provocare, pentru a ieși din tiparul lecturilor mele obișnuite.
     Cunoșteam demult această serie, însă am considerat întotdeauna că sunt doar niște cărți dedicate copiilor, însă, nueste nici pe departe astfel. Romanul conține pasaje înfricoșătoare, care te fac să te întrebi până unde pot merge forțele Răului, ale Întunericului, și cât de multe pot face forțele Binelui pentru a le împiedica. Coperta finală ne oferă îndemnul de „A nu citi această carte după miezul nopții!”, sfat care pare a fi un pic pueril, dar, descoperind toate ființele fantastice care apar în carte, îți dai seama că este un fapt real, că răul de care au parte personajele este mult dincolo de imaginația noastră.
******
     „Ucenicul Vraciului” este un basm modern, în care Răul și Binele se află în antiteză, dar, deși Binele câștigă în cele mai multe cazuri, putem observa că acest fapt nu este în totalitate astfel, deoarece  nu întotdeauna Binele aparent este chiar Bine, iar Răul nu este în totalitate rău, la fel ca în viața reală.
     Încă de la început, ni se spune că acțiunea va fi învăluită de mister, dar că acțiunile sunt repetitive. Toți au uitat ceea ce s-a întâmplat odinioară, dar lespedea de pe cel mai înalt deal din Comitat, Wardstone, amintește de aceasta, ea fiind acea piatră de temelie care pecetluiește Răul:
     „Cel mai înalt deal din Comitat este învăluit în mister.
     Se zice că un om a murit aici într-o aprigă bătălie, în timp ce încerca să supună un demon care amenința întreaga lume.
     Apoi, ghețurile au venit din nou peste Pământ, iar când s-au retras, până şi forma dealurilor, până şi numele târgurilor din vale se schimbaseră.
     Astfel, pe vârful cel mai înalt din lanțul dealurilor, n-a rămas niciun semn din ce s-a întâmplat odinioară.
     Doar numele i s-a păstrat. I se spune:
WARDSTONE –LESPEDEA CARE PECETLUIEŞTE RĂUL”
******
     Personajul principal este Thomas J. Ward, un al șaptelea fiu al unui al șaptelea fiu, fapt care îi conferă calități extraordinare și puteri magice, devenind, în acest fel, un erou al basmului, care va avea de înfruntat pe viitor forțele Răului, fapt care va dovedi că aceste puteri sunt în același timp un dar și un blestem:
     „(…) ești al șaptelea fiu al unui al șaptelea fiu. Noi avem darul de a vedea lucruri pe care ceilalți nu le pot vedea. Însă acest dar poate fi un blestem. Dacă ne temem, uneori întâlnim creaturi ale Întunericului care se hrănesc tocmai din teama noastră. Frica înrăutățește lucrurile pentru noi. Șiretlicul este să te concentrezi asupra a ceea ce vezi și să nu te mai gândești la tine însuți.”
******
     Fiind fiu de fermier și făcând parte dintr-o familie numeroasă, legile nescrise ale lumii în care trăia cereau ca doar fiul cel mare să moștenească ferma, iar restul fiilor să fie trimiși să învețe meserii, prin care să se susțină financiar. Pentru Thomas, părinții săi, dar mai ales mama (o femeie care nu este de-a locului, înțeleaptă, moașa satului înzestrată cu anumite puteri pe care doar le întrevedem) insistă ca Thomas să devină ucenicul Vraciului, acel bărbat care înfrunta Întunericul și Răul pentru a menține satele și pe locuitorii acestora în siguranță.
     Thomas este rupt de viața pe care o cunoștea și de căldura familiei și este nevoit să îl urmeze pe Vraci, urmând ca acesta să îl supună la diferite probe inițiatice prin care să îi testeze calitățile de viitor Vraci, capabil să își înfrunte frica, să uite de sine însuși pentru a îi ajuta pe alții. El este învățat meseria de către Vraci, care îi transmite cunoștințe care nu se învață pe băncile școlii: despre duhuri rele, vrăjitoare și alte creaturi malefice. De asemenea, îi impune anumite interdicții: nu are voie să circule prin anumite grădini ale Vraciului și, mai ales, nu are voie să se plimbe prin locurile în care sunt legate prin vrajă anumite creaturi malefice, pentru a nu crea disfuncționalități în viața de zi cu zi. Bineînțeles că Thomas nu înțelege pe deplin însemnătatea tuturor acestor interdicții, pe care le încalcă în lipsa magistrului său. Astfel, el ajunge să se înfrunte cu creaturi malefice: duhuri rele și vrăjitoarecu puteri extraordinare, creaturi precum Osoasa Lizzie, Colț, dar, mai ales, Mama Malkin, cea care îi va crea cele mai multe probleme… Va afla ce înseamnă posedarea și ce înseamnă să te temi pentru siguranța celor pe care îi iubești…
     De asemenea, în cadrul acestor probe inițiatice, Thomas o întâlnește pe Alice, nepoata unei vrăjitoare, despre care nu știe exact ce să creadă, dacă este malefică sau doar o victimă a Răului și al cărei destin se va întretăia cu al lui…
******
Va reuși Thomas să înfrunte de unul singur forțele Răului? Va reuși el să găsească Lumina de dincolo de Întuneric? Va fi capabil să distingă Răul de Bine și să pună binele celor din jur mai presus de propriul confort? Va reuși el să facă așa cum este cel mai bine și să se inițieze în tainele magiei și ale vindecării, pentru a putea pe viitor să lupte cu cele mai neașteptate creaturi?!
******
Vă invit să citiți romanul lui Joseph Delaney pentru a afla, un roman pe care vi-l recomand cu drag, care vă va transporta într-o cu totul altă lume și vă va acapara cu totul până la ultima pagină… La mine vor urma cu siguranță și celelalte volume…
Publicitate

4 gânduri despre ”JOSEPH DELANEY: UCENICUL VRACIULUI (PRIMUL VOLUM DIN CRONICILE WARDSTONE)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.