GEORGINA HOWELL: GERTRUDE BELL – REGINA DEȘERTULUI: O FEMEIE ÎN ARABIA


     Nu cu mult timp în urmă, am reușit să îmi adaug în bibliotecă o carte de non-ficțiune, care a ajuns să mă fascineze întru totul, fiind mult mai mult decât m-am așteptat.

    

„Gertrude Bell – Regina deșertului: o femeie în Arabia” de Georgina Howell se dorește a fi o filă de istorie, prin care personalitatea remarcabilă pe care a reprezentat-o Gertrude Bell să fie cunoscută lumii întregi. Însă, dincolo de a fi o simplă carte de istorie, romanul te fascinează datorită scrisorilor trimise cu regularitate de către Gertrude acasă familiei sale, epistole care sunt pline de descrieri, de emoții, de energie și, nu de puține ori, debordează de spiritul ludic caracteristic ei, fapt care a ajutat-o să treacă și peste cele mai grele momente ale vieții ei.

      Cartea este organizată sub forma unor memorii, reprezentând o parte dintre scrisorile lui Gertrude Bell, dintre notațiile din jurnalele ei sau din cărțile pe care aceasta le-a scris. Pe alocuri, Georgiana Howell intervine cu anumite note, care te fac să ai tabloul complet asupra a ceea ce se întâmplă.
********************
     Nu am știut nimic despre Gertrude Bell înainte de a citi această carte, însă m-a fascinat personalitatea ei puternică, forța și vitalitatea ei, care au făcut-o să depășească orice fel de bariere de gen ale epocii în care trăia, o lume în totalitate a bărbaților, în care emanciparea femeilor se afla doar în fază incipientă.

     Gertrude Bell s-a născut într-o familie cu un renume extraordinar de bun, cu o avere fabuloasă, care a reușit să îi ofere tot sprijinul financiar pe tot parcursul tuturor aventurilor pe care și le-a dorit. Mama ei a murit pe când ea era în vârstă de doar 3 ani, dar mama vitregă și frații și surorile vitrege au fost sprijinul ei moral pe parcursul întregii sale vieți, oamenii în care avea cea mai mare încredere și cărora le împărtășea frânturi din viața ei deloc obișnuită.

********************
    

O descoperim pe Gertrude ca pe o femeie cu un spirit aventurier, pasionată de cunoașterea a cât mai multor lumi, tradiții și culturi. Este poliglotă, reușește să își însușească nenumărate cunoștințe lingvistice, care o ajută în drumurile pe care le face, dar și să citească operele dragi direct în limbile în care au fost scrise, așa cum s-a întâmplat cu poemele lui Rumi citite direct în persană sau cu O mie și una de nopți, citite în limba arabă.

     A escaladat munții cei mai înalți, a descoperit noi locuri minunate datorită pasiunii sale pentru arheologie, a descoperit deșertul de care s-a îndrăgostit pe viață, la fel ca și lumea arabă, pe care ajunge să o iubească și să o înțeleagă, fapt care o determină să lupte pentru bunăstarea acesteia. Înțelege că suntem complet diferiți de aceștia, dar tocmai acesta este farmecul lor.

     De asemenea, devine om politic important, cu o deosebit de mare putere decizională, reușind să traseze granițele Irakului, să înfrunte puterea otomană și să încoroneze regi, precum Faisal, regele Irakului. Are un rol important și în Primul Război Mondial, fiind pretutindeni unde era nevoie de ea.

Are o enorm de mare forță interioară, reușind să pună pasiune în tot ceea ce face și, cu o ambiție ieșită din comună, să rezolve foarte multe probleme.

********************
     M-a fascinat personalitatea ei, felul în care încerca să îi protejeze pe toți cei dragi, omițând să le spună tot adevărul despre pericolele pe care le înfrunta; dar și curajul ei extraordinar care o duce în cele mai diverse situații, precum și locurile pe care le descrie cu minuțiozitate. Vă las să vă delectați cu câteva pasaje care pe mine m-au încântat și vă invit să citiți cartea, vă asigur că vă va da mult de gândit și vă va determina să luptați mult mai mult pentru visele voastre:

• „Milă după milă de nisip pe care nu crește nimic, nimic; este înconjurata de munții golași și sumbri, încununați de zăpadă și brăzdați de torentele cele mai adânci. Până să ajung aici, nu m-am gândit niciodată cum arată deșertul; e foarte frumos…”

• „Ca femeie independentă și cu multe talente, era mânată de nevoia de a se pune la încercare și de a accepta provocări pline de pericole și de adrenalină. După ce a cucerit limba arabă și a descoperit călătoriile în deșert, provocările au proliferat, transformându-se într-un experiment personal atotcuprinzător la al cărui capăt nu avea să ajungă niciodată… Avea de perfectat cunoștințe de limbi străine, de învățat obiceiurile locurilor, de studiat istorie și arheologie, de însușit tehnici de prospectare și de navigație, de deprins abilități de fotografiere și cartografiere, de analizat și înțeles politicile din Orientul Mijlociu și, în fine, de adunat și trimis mai departe informații. Până la Primul Război Mondial, afacerile de stat erau puse la punct la dineuri, serate și recepții date de ambasade la fel de mult ca în birourile guvernamentale. Gertrude a reușit să pătrundă în această lume și să fie recunoscută drept expertă.”

• „(…) a cumpărat un singur armăsar arab frumos, pe care a pornit curând să cutreiere împrejurimile, îndepărtându-se de cărările bătătorite, călărind bărbătește, fără scară de șa, sărind peste ziduri de piatră și chiuind de bucurie în timp ce cu o mână își ținea pe cap pălăria de fetru gri cu panglică neagră, de catifea.”

• Ca nou sosit în Orient, vine un moment când… devii conștient de faptul că lumea se micșorează la un capăt și se lărgește la celălalt, până ce perspectiva ta asupra vieții se schimbă fundamental – după câteva zile, toate acestea ajung să fie ceva banal, de care nu îți mai dai seama… Sper ca Orientul să redevină puternic cândva și să-și dezvolte propria civilizație, nu să o imite pe a noastră și atunci, poate că ne va da câteva lecții din ceea ce am învățat mai mult de la el și între timp am uitat, spre ghinionul nostru…”

4 gânduri despre ”GEORGINA HOWELL: GERTRUDE BELL – REGINA DEȘERTULUI: O FEMEIE ÎN ARABIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.