NOJOUD ALI: NOJOUD – DIVORȚATĂ LA 10 ANI

     Am terminat de ceva timp romanul-document „Nojoud – divorțată la 10 ani”, scris de însăși Nojoud ‘Ali, protagonista cărții, în colaborare cu Delphine Minoui. Am avut nevoie de ceva timp pentru a putea să îmi adun gândurile, întâmplările prezentate sunt mult prea dure și prea greu de acceptat, mai ales că totul se petrece cu un copil de numai 10 ani, iar destinul ei este, cu siguranță, destinul tragic al multor altor fetițe, care sunt forțate să se transforme peste noapte în adulți. Acțiunea se petrece în Yemen, însă datele au demonstrat că astfel de lucruri se petrec peste tot în această așa zisă lume „civilizată”, care închide ochii în fața multor orori…
********
„Înaltă de-o șchioapă, Nojoud nu e nici regină, nici vreo prințesă. E o fată normală, cu părinți și o droaie de frați și surori. Ca toți copiii de vârsta ei, adoră să se joace de-a v-ați ascunselea și e înnebunită după ciocolată. Îi place să facă desene colorate și visează să semene cu o broască țestoasă de apă, căci nu a văzut niciodată marea. Când surâde, îi apare o gropiță în obrazul stâng.
Însă, într-o seară rece și cenușie din luna februarie 2008, această privire frumoasă și șăgalnică a dispărut dintr-odată în spatele unui șuvoi de lacrimi, atunci când tatăl ei a anunțat-o că avea să se mărite cu un bărbat de trei ori mai în vârstă decât ea. Parcă îi căzuse tot cerul în cap. Căsătorită pe fugă doar câteva zile mai târziu, fetița s-a hotărât să își adune ultimele puteri ca să încerce să-și schimbe soarta nenorocită…”
********
   


      Cartea prezintă povestea unei fetițe, născute într-un sat sărac din Yemen, Khardji, un loc rupt de lume, lipsit de electricitate și de apă curentă. Aici, ca și în alte locuri din țară, viața este foarte dură: oamenii sunt extrem de săraci, needucați, au o mulțime de copii, cărora nu le fac acte și cărora nu le știu c exactitate data nașterii, ceea ce conduce la perpetuarea lipsei de știință… Într-un astfel de loc se naște Nojoud, care are în preajma sa o familie numeroasă. Trăiesc într-o sărăcie lucie, dar fetița este fericită și i se pare că totul este feeric în jurul ei: părinții ei, frații și surorile, râul din preajma casei, deșertul. Viața ei nu este una simplă, dar simte că este fericită. Destinul ei se schimbă în momentul în care, așa cum va afla mai târziu, sora ei, Mona, este necinstită, iar familia este forțată să o ofere în căsătorie celui care a făcut acest lucru, în ciuda faptului că era doar o copilă și o victimă… Nojoud va înțelege toate acestea mult mai târziu, mintea ei neputând concepe o atât de mare nedreptate și nefericire.

     Familia este obligată să se mute în capitală, la Sanaa, unde totul pare să se transforme într-un adevărat iad. În opoziție cu viața liniștită din trecut, acum simte că totul s-a prăbușit: în capitală, au o casă extraordinar de mică, frații ei sunt trimiși la cerșit sau ca vânzători ambulanți pe stradă… de educație nici nu poate fi vorba. Aude prima dată de traficul de copii în momentul în care fratele ei fuge în Arabia Saudită. Și sora ei mai mare distruge căsnicia surorii ei, Mona, care rămâne fără unul din copii, dat soacrei. Cu toate că viața îi era grea, Nojoud mergea la școală, unde putea să se joace și să discute cu copii de vârsta ei. Însă nici nu putea să își închipuie ce va urma: tatăl o dă în căsătorie unui bărbat cu 20 de ani mai mare decât ea, care îi transformă întreaga viață, brutalizând-o și traumatizând-o. Ceea ce este cel mai șocant este faptul că ea nu înțelege cu exactitate ce presupune căsătoria, nu înțelege de ce adulții nu îi vin în ajutor, de ce toți au abandonat-o, chiar și cei mai apropiați oameni de sufletul ei:
     „Degeaba am tot țipat, nimeni nu mi-a venit în ajutor. Mă durea, mă durea nespus și eram singură cu durerea mea.”
    

În casa soțului ei, ea trăia într-o permanentă teroare, care proveneau atât de la soțul ei, cât și de la propria soacră. Este smulsă mult prea brutal din universul copilăriei ei și supusă la cele mai mari chinuri imaginabile:

     „Trăiam mereu cu teama unor palme și lovituri de băț… Când cădea noaptea, știam că avea să se întâmple din nou. Încă o dată și încă o dată. Aceleași brutalități. Aceeași arsură. Aceeași durere. Aceeași disperare.”
     Ceea ce o intrigă încă și mai tare este faptul că nimeni nu acceptă să o asculte, că toți îi cer să rămână alături de un bărbat pe care nu îl cunoaște, doar pentru că ar fi reprezentat o dezonoare pentru ea și pentru întreaga familie ca ea să nu își accepte destinul și să revină acasă. Plus de asta, era o gură în plus de hrănit, deci, era de preferat să rămână alături de soțul ei. Niciun adult nu pare să o audă sau asculte cu adevărat, dar Nojoud le găsește o scuză:
     „Oamenilor acestora le este atât de foame, încât inima le-a devenit o stană de piatră. Nu mai au răgaz să se înduioșeze de soarta altora. Mi-ar plăcea totuși atât de mult să mă apuce cineva de mână sau să-și plece o privire duioasă asupra mea. Să fiu și eu, măcar o dată, luată în seamă. În realitate, parcă sunt invizibilă. Nimeni nu mă vede. Sunt prea mică pentru ei.”
     Singura care reușește să o ajute este cea de a doua soție a tatălui ei, și ea, la rândul ei, o femeie abandonată. Ea îi cere să meargă la tribunal pentru a cere anularea căsătoriei. Nojoud dovedește deosebit de multă putere în momentul în care ajunge la acea Casă a Binelui cum o numește ea, unde reușește să se facă auzită…

********

     Povestea lui Nojoud este o poveste deosebit de tristă, dar, în același timp, ea aduce un licăr de speranță în sufletele multor fetițe de vârsta ei, care trec prin aceleași terori ca și ea. Ea le este far călăuzitor și le arată că nu sunt singure, că unora le pasă de soarta lor… A meritat din plin obținerea titlului de „Femeia anului” la cei doar 10 ani ai săi…

2 gânduri despre ”NOJOUD ALI: NOJOUD – DIVORȚATĂ LA 10 ANI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.