CHARLES DICKENS: POVESTE DE CRĂCIUN

Până unde suntem dispuși să mergem pentru avere și cât suntem dispuși să sacrificăm de dragul banilor?


     Nuvela „Poveste de Crăciun”, tradusă la noi și cu numele de „Colind de Crăciun” a lui Charles Dickens este o scriere care se citește extraordinar de ușor, dar care te pune pe gânduri și te determină să îți analizezi propriile acțiuni, încercând să devii astfel o persoană mai blândă, mai bună, mai atentă la nevoile celor din jur. Îți dă senzația unei feerii minunate, care te poartă prin diverse momente temporale, toate înglobând atmosfera minunată creată de sărbătoarea Crăciunului, în ciuda neajunsurilor și a sărăciei în care trăiau mulți dintre locuitorii orașului englez.
💦⛄💦
     Dickens aduce în prim-plan personalitatea lui Ebenzer Scrooge, un bătrân comerciant care a uitat să se mai bucure de viață, absorbit fiind de munca pe care o presta și de strângerea averii. Despre Scrooge, aflăm că este un om avar, atât de avar încât preferă să lucreze în frig și fără lumină doar pentru a economisi. El nu oferă din banii pe care îi strânge la ciorap celor mai săraci decât el, nu are o soție și nici nu se bucură de prezența singurei sale rude, un nepot din partea surorii sale, care insistă să îl invite la masa de sărbătoare, deși știe că acesta nu va accepta vreodată să se bucure alături de ei. 
      Scriitorul ne spune încă de la început:
    „Oh, dar Scrooge ținea bine strânse băierile pungii. Bătrânul cămătar era un zgârie brânză care știa să înhațe puternic prada, să smulgă, să stoarcă, să tescuiască, să radă, dar mai ales să nu lase să-i scape nimic. Tăios ca o lamă de cuțit, al cărei oțel n-a făcut niciodată să țâșnească o scânteie generoasă, era tăcut, închis în sine și singuratic ca o stridie. Frigul care sălășluia în el îi îngheța fața bătrânicioasă, îi înțepa nasul ascuțit, îi brăzda obrazul, îi făcea mersul țeapăn și ochii roșii, îi învinețea buzele subțiri și se manifesta în afară prin sunetul acru al vocii lui. O gheață albă îi acoperea mereu capul, genele și bărbia ascuțită și nervoasă. Își purta pretutindeni temperatura sa sub zero: își îngheța biroul și în zilele de caniculă și nu-l dezgheța nici măcar cu un grad în zilele Crăciunului.”
💦⛄💦
    Deși este Ajunul Crăciunului, Scrooge nu se oprește din alergătura și munca zilnică și nu îi permite nici angajatului său să facă altfel. Pentru el, a sărbători nu este altceva decât o pierdere de bani, energie și de timp. Însă, evenimentele ulterioare pe care nici măcar nu le putea gândi sau anticipa vor fi menite să schimbe atitudinea acestuia. Tot ceea ce se întâmplă în acea noapte are forma unui vis magic sau a unei irealități devenite posibile, plasate undeva la granița dintre vis și realitate, iar ele sunt anticipate de vremea de afară, întunecată, rece și învăluită în ceață:
    „Ceața și promoroaca învăluiau atât de bine bătrâna poartă negricioasă a case, încât se părea că însuși geniul iernii ședea pe prag, cufundat în tristele sale gânduri.”
 💦⛄💦
    Întreaga noapte dinainte de Crăciun pe care o traversează Scrooge, cu toate evenimentele care au loc, au menirea de a trezi în acesta sentimente uitate de când lumea. Iacob Marley, fostul său asociat, mort în urmă cu șapte ani, îi apare în cameră, sfidând legile firii și trecând prin uși și pereți. El este învăluit în nenumărate lanțuri, ca urmare a vieții lui avare și lipsită de iubire pe care o trăise. El este mesagerul care îl anunță pe Scrooge că va avea aceeași soartă dacă nu se va schimba la timp și că lanțurile lui vor fi mult mai multe decât ale lui, iar acest lucru îi va spori nefericirea și chinul din viața de după moarte. Marley îi anunță vizita a alte trei duhuri, care vor încerca să îi mai dea o șansă, numai dacă Scrooge va reuși să înțeleagă mesajul acestora.
💦⛄💦
    Odată cu apariția celor trei fantome, totul devine atemporal și aspațial. Timpul se repetă la nesfârșit, iar Scrooge este purtat în diverse locuri, pendulând între trecut, prezent și viitor, observând viața oamenilor din jurul lor, sărăcia acestora, dar și bucuria care apare din apartenența la un anumit grup și din petrecerea timpului cu cei dragi.
     Cele trei fantome – Duhul Trecutului, Duhul Prezentului și Duhul Viitorului – au forme diferite (cel al Trecutului este luminos, cel al Prezentului este foarte mare, cu pieptul dezgolit, iar cel de al treilea este negru ca tăciunele) și modalitatea lor de exprimare este total alta, dar mesajul este același: Scrooge va sfârși în singurătate și în cea mai cruntă nefericire dacă nu schimbă ceva la modul său de viață.
💦⛄💦
Va reuși Scrooge să înțeleagă la timp mesajul celor trei Duhuri, și anume acela că viața nu înseamnă numai muncă, ci și împărțirea timpului cu cei dragi, și că averea o ai degeaba dacă nu le oferi din ea și celor mai puțini norocoși, sau sufletul său este atât de înghețat încât nu ar mai putea să fie înmuiat în niciun fel? Care va fi efetul celor văzute, din trecut, prezent și viitor, asupra lui Scrooge?
Publicitate

2 gânduri despre ”CHARLES DICKENS: POVESTE DE CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.