JOJO MOYES: ÎNAINTE SĂ TE CUNOSC (ME BEFORE YOU)


      Romanul lui Jojo Moyes – „Înainte să te cunosc” este diferit de toate celelalte scrieri ale autoarei pe care le-am citit. Nu mai are acele pendulări între trecut și prezent, însă are o mult mai mare profunzime și o mult mai mare putere asupra minții cititorului, prin subiectul extrem de sensibil prezentat. Cartea îți provoacă o multitudine de emoții, plângi și râzi în același timp, te bucuri și te enervezi pentru situațiile create și ajungi să te întrebi ce anume ai fi făcut tu în astfel de situații, cum ai fi procedat, ce decizii ai fi luat. Este un roman care îți rămâne în suflet, care te face să vibrezi și să îți reorganizezi prioritățile, care te determină să vrei mai mult de la tine, dar și să trăiești clipa, căci nu se știe ce îți va aduce următorul ceas, ce întorsături neașteptate vei suferi, care te vor face să pierzi tot ceea ce iubeai. Prin prisma celor două personaje principale, Lou Clark și Will Traynor, ești obligat să te reorganizezi, să te analizezi cu cea mai atentă minuțiozitate:
      „Avantajul de a fi aruncat într-o viață cu totul nouă- sau, cel puțin, de a fi izbit atât de puternic de viața altcuiva încât să fie ca și cum ți-ai strivi fața de fereastra lui- este că te obligă să regândești concepția pe care o ai despre tine. Sau despre felul cum te percep ceilalți.”
🎀💞🎀
      „Înainte să te cunosc” cuprinde o poveste atipică și un cuplu ieșit din tipare, dar, cu toate acestea, romanul nu este neapărat unul de dragoste, ci unul despre puterea de a te observa pe tine cel adevărat, lipsit de inhibiții și de dorința de a îi mulțumi pe alții. 
🎀💞🎀
     


Louisa (Lou) Clark este o tânără de doar douăzeci și șașe de ani, pentru care viața a avut un parcurs linear, fără prea multe evenimente: este fată dintr-un mic orășel englez, trăiește alături de familia sa (mama, care nu iese niciodată din casă, tatăl, aproape șomer, bunicul, care a suferit un accident cerebral, sora, care are un copil din flori), are o slujbă lipsită de importanță într-o cafenea, are un iubit de șapte ani, Patrick, alergător, pe care nu neapărat îl iubește, dar care îi oferă acel confort necesar. Întreaga ei viață se schimbă în momentul în care cafeneaua se închide, iar ea rămâne fără slujbă. Forțele de muncă îi oferă o slujbă pe care nu ar fi visat-o și care, inițial, nu îi face niciun fel de plăcere: să fie îngrijitoarea unui tetraplegic bogat, care, în urma unui accident, rămăsese paralizat de la piept în jos, fiindu-i afectate vertebrele C5-C6. Șansele de recuperare sunt aproape inexistente…

      Ceea ce la început i se păruse o corvoadă, ajunge să îi schimbe total viața lui Lou și o determină să își schimbe percepțiile asupra vieții, să facă lucruri pe care nu ar fi crezut că le poate face, să se observe pe ea cea care ar fi putut deveni și nu cea care se plafona într-o viață deloc pe placul sufletului ei, dar confortabilă.
🎀💞🎀
     


Will Traynor are treizeci și cinci de ani. Avusese o viață de succes: fusese directorul unei companii de pe urma căreia câștiga foarte mulți bani, avea o iubită frumoasă, călătorea oriunde dorea în lume și făcea tot ceea ce poftea. Însă, un accident dintr-o zi banală îl face complet dependent de cei din jur. Paralizat de la piept în jos, el își petrece timpul într-un scaun cu rotile, nu poate face nimic de unul singur, este bântuit de tot felul de boli cauzate de sistemul său imunitar scăzut, are dureri groaznice de care rareori se plânge… Este total nemulțumit de viața sa, care nu este pe cale de a deveni mai bună, ci, oricând, poate deveni mai rea. El spune:

      „Mi-e foarte frică de cum vor decurge lucrurile… Nimeni nu vrea să știe că uneori mă simt atât de cuprins de claustrofobie, țintuit în scaunul acesta, încât îmi vine să urlu ca un nebun la gândul că voi mai petrece încă o zi în el…”
      El își dorește un lucru care pentru alții ar putea părea cumplit, dar care, pentru Will, este doar un mijloc de eliberare dintr-o viață care nu mai este a lui demult și dintr-un șir de suferințe nesfârșite: alege să recurgă la sinuciderea asistată.
      Louisa nu poate accepta aceasta, și nici familia lui, deși ea însăși afirmă:
      „Am vrut să-mi pară rău pentru el Și chiar îmi părea. În clipele în care îl surprindeam privind în gol, pe fereastră, aveam impresia că e cea mai tristă persoană pe care o întâlnisem vreodată. Și, pe măsură ce zilele treceau și realizam că starea lui nu se rezuma la a fi țintuit în acel scaun și la pierderea libertății fizice, ci la un șir nesfârșit de umilințe și suferințe, de riscuri și disconfort, am decis că, dacă aș fi fost Will, nici eu n-aș fi fost tocmai fericită.”
🎀💞🎀
     Viața lui Lou își pierde esența, nu mai este nimic din ceea ce a fost, unicul ei țel este de a îl face pe Will să își schimbe opțiunile, să aleagă viața în locul morții… Ajunge să se îndrăgostească de acest bărbat, în ciuda faptului că el nu îi poate oferi mare lucru… Dacă va reuși sau nu, aflați citind cartea.
🎀💞🎀
      Am plâns și am râs citind romanul, am avut numeroase gânduri și nu am putut să nu mă întreb: oare ce ai face dacă te-ai trezi într-o zi dependent total de cei din jurul tău? Oare până unde mergi pentru a îți păstra și ultima fărâmă de demnitate rămasă? Oare până unde poți merge din iubire și cât anume este iubirea suficientă pentru a uita de problemele noastre? Până unde poți merge din dragoste pentru un alt om? Oare sfârșitul unui om poate reprezenta un alt început pentru altcineva?
     Un roman excepțional, care te poartă pe aripile sufletului…
 🎀💞🎀
      Citate:
      „Ești cea mai mare snoabă Clark (…) Refuzi tot felul de experiențe pentru că îți spui că nu ești genul de persoană (…) De unde știi? Nu ai făcut nimic, nu ai fost nicăieri. De unde să ai și cea mai vagă idee despre ce fel de persoană ești? (…) Deschide-ți mintea! Nu te limita!”
     „(…) unele greșeli au consecințe mai însemnate decât altele. Dar nu trebuie să lași noaptea aceea să te definească.”

2 gânduri despre ”JOJO MOYES: ÎNAINTE SĂ TE CUNOSC (ME BEFORE YOU)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.