JAY ASHER: LUMINA IUBIRII

Cât timp poate să fie cineva în două locuri în acelaşi timp?


Mi-amdorit demult să citesc „Lumina iubirii” de Jay Asher, recunosc, m-a atras iniţial foarte tare coperta minunată, care are un farmec aparte. Nu am vrut să citesc nimic despre această carte, am vrut să văd dacă instinctul m-a înşelat… însă romanul mi-a plăcut destul demult şi m-a surprins în mod plăcut, ceea ce nu mă aşteptam neapărat de la un roman young adult. Nu a existat acea poveste lineară dintre doi adolescenţi la care mă aşteptam iniţial şi nici caractere pur pozitive.
Lectura este una uşoară, romanul citindu-se extrem de rapid. În interiorul paginilor sale, întâlnim de toate: acel spirit specific sărbătorilor de iarnă, o iubire adolescentină extrem de diafană şi de bine conturată, cafea cu mentă, ciocolată, brazi şi luminiţe.
❄️❄️❄️

Sierraeste o adolescentă care, întreaga sa viaţă, a trăit în două locuri: în Oregon (locul în care s-a născut şi în care petrece unsprezece luni pe an) şi în California, unde familia are o adevărată fermă de brazi, unde organizează în fiecare an o piaţă de desfacere pentru aceştia, începând cu Ziua Recunoştinţei şi terminând cu prima zi de Crăciun.
Tânăra are prieteni foarte buni în ambele state şi a mers la şcoală în ambele locuri. Deşi uneori se gândeşte cum ar fi să petreacă sărbătorile de iarnă acasă, alături de cele mai bune prietene ale sale, Sierra simte totuşi că o bucată din ea s-ar rupe în acest fel şi că nu ar mai fi ea însăşi dacă ar trebui să nu îşi mai vadă prietena de aici, Heather, brazii plantaţi de ea de-a lungul timpului, dacă nu ar mai simţi căldura acestor sărbători în felul în care era învăţată să o facă. Ea spune:
„Toată viaţa mea mi-am dorit să rămân acasă după Ziua Recunoştinţei. Să am şansa unui Crăciun cu zăpadă şi să experimentez lucruri pe care le fac oamenii normali în timpul vacanţei. Dar, ca să fiu sinceră, să mă întreb nu este acelaşi lucru cu a îmi dori.”
❄️❄️❄️

Deşi este prinsă foarte tare în lucrul la afacerea familiei, prietena ei de aici, Heather, îi cere să încerce „o aventură sentimentală de vacanţă”, astfel încât să poată să îi însoşească pe ea şi pe iubitul ei, Devon, în peregrinările prin oraş. Deşi iniţial Sierra nu doreşte, apariţia lui Caleb, un tânăr care cumpără extrem de mulţi brazi, o face să îşi schimbe atitudinea şi să înceapă o frumoasă poveste de dragoste, destul de matură pentru vârsta lor.
Apar însă problemele: şederea ei în California este una temporară, iar anul următor nu sunt siguri că vor mai ajunge aici. De asemenea, Caleb, în ciuda faptului că oferă brazi familiilor nevoiaşe din propriii bani obţinuţi la cafeneaua unde lucrează, are un trecut nu tocmai uşor: părinţii sunt divorţaţi, sora lui alegând să stea cu tatăl, iar aceasta în mare parte din cauza lui, din cauza unei greşeli teribile care îl macină încă de atunci. Trecutul lui şi zvonurile auzite îi fac pe părinţii Sierrei să accepte mult mai greu relaţia acestora…

❄️❄️❄️
Vor reuşi cei doi să păstreze o relaţie în ciuda tuturor greutăţilor pe care le au de înfruntat? Vă invit să citiţi romanul pentru a afla.
❄️❄️❄️

La „Lumina iubirii” mi-a plăcut foarte tare atmosfera creată, acea atmosferă feerică dată de locuitul într-o fermă de brazi, pe fundalul căreia se construieşte o poveste de iubire solidă, în ciuda faptului că protagoniştii sunt asolescenţi. De asemenea, iubesc felul în care au fost creionate personajele, care penduleză între diferite stări, dar care îşi înţeleg iubirea cu o forţă puternică, pe care le este teribil de greu să o accepte.

Totuşi, mi se pare că romanul este puţin neterminat, mi-ar fi plăcut un final puţin mai detaliat sau să existe o continuare care să explice mult mai bine ceea ce doar se întrevede la sfârşit… 


3 gânduri despre ”JAY ASHER: LUMINA IUBIRII

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.