J.K. ROWLING: HARRY POTTER ŞI CAMERA SECRETELOR

M-am reîntors la seria mea de suflet, Harry Potter, care cuprinde romane scrise cu o extrem de mare măiestrie şi într-un stil aparte de către J. K. Rowling. Am reluat volumul doi – „Harry Potter şi camera secretelor”, un roman mult mai captivant decât primul. Acesta prezintă un amalgam de trăiri, sentimente, punându-se un mai mare accent pe latura psihologică a personajului principal: Harry Potter.
Şi de această dată, J. K. Rowling surprinde cititorii cu o multitudine de evenimente, care de care mai nebănuite şi mai neaşteptate, apar personaje noi, se trece la un alt nivel al magiei, aflăm detalii noi despre Lordul întunericului, Valdemort (Cap-De-Mort) şi se nasc întrebări noi, care îl prezintă pe Harry Potter dintr-o nouă perspectivă. Prins între lumini şi umbre, el nu mai este sigur că este acel băiat pe care toţi îl admiră şi nu ştie dacă, în anumite circumstanţe, poate chiar ar fi capabil să comită anumite lucruri rele. De asemenea, este din nou prezentă lupta dintre forţele Binelui şi cele ale Răului, la un moment dat cititorul ne maifiind atât de sigur că Binele va reuşi să triumfe sau că totul este alb şi imaculat la modul absolut.

❄️🔥❄️
Romanul debutează asemeni primului volum: cu viaţa lui Harry în casa familiei mătuşii sale dinspre mamă, la familia Dursley, unde, deşi membrii acesteia uită din nou că este ziua lui de naştere, lucrurile par cât de cât lineare, deoarece se tem că ar putea folosi magia asupra lor. Când descoperă că un începător nu poate face niciun fel de vrajă în lumea Încuiaţilor, este închis în camera lui, lucrurile îi sunt confiscate şi i se interzice cu desăvârşire să mai meargă la Hogwarts.
Harry pare destul de debusolat, are impresia că prietenii lui l-au uitat cu desăvârşire, în ciuda tuturor promisiunuilor făcute, şi că nimănui nu îi pasă atât de tare de el (mi se pare că, oarecum, în acest volum Harry trece de la copilărie la adolescenţă, de aici şi multitudinea de trăiri contradictorii). 

Îşi face apariţia şi Dobby, un spiriduş de casă, care nu are voie să îşi dezvăluie stăpânul şi care încearcă să îl salveze pe Harry de un viitor ce se anunţă sumbru: cineva plănuieşte să îl ucidă, de aceea, cel mai sigur ar fi ca el să nu mai se întoarcă la şcoala de Farmece, Magii şi Vrăjitorii, Hogwarts.
Când totul pare pierdut şi Harry se gândeşte că poate ar fi mai bine să renunţe la tot, Ron, cel mai bun prieten al său, şi fraţii săi, gemenii Fred şi George Weasley, apar la fereastra lui într-o maşină zburătoare şi îl duc în casa familiei.

❄️🔥❄️
Abia acum, Harry înţelege ce înseamnă să trăieşti într-o familie de vrăjitori, unde darurile lor minunate nu mai deranjează pe nimeni. Participă la o dezpiticire, casa are ca servitor un căpcăun, şi chiar călătoreşte prin intermediul unui polen vrăjitoresc până pe Aleea Diagon, locul de unde trebuie făcute cumpărărturile pentru şcoală.
Aici, încep să se ţeasă anumite intrigi şi se simt în aer comploturi: Lucius Malfroy, tatăl lui Draco, elevul de la Viperini care îl detestă pe Harry, lasă un manuscris misterios unui vânzător din zona magiei negre.
De asemenea, fac cunoştinţă cu unul dintre autorii momentului, extrem de celebru, ce le va fi profesor de apărare contra magiei negre: Gilderoy Lockhart, cel care îl va scoate întotdeauna pe Harry în evidenţă, considerând că acesta merită să fie celebru de mic şi să înveţe de la cei mai buni, spre dispearea băiatului.

❄️🔥❄️
Drumul spre şcoală nu va fi unul obişnuit, cu Expresul de Hogwarts, ci unul special, cu maşina zburătoare a domnului Weasley, fapt care le va aduce aproape exmatriculoarea lui Ron şi lui Harry.
Deşi anul pare a intra pe făgaşul lui normal, cu ore de magie, antrenamente de vâjthaţ (sportul vrăjitoresc), uneori cu câte o petrecere alături de fantome, cu toţii vor afla curând câ noi pericole îi pasc şi că nu mai există acea siguranţă în interiorul şcolii, magia neagră trecând dincolo de zidurile castelului.
Harry începe să audă o anumită voce din pereţi, prin care acea persoană cere să fie lăsată să ucidă, după care evenimente stranii au loc: dna Norris, pisica îngrijitorului Filch, este găsită pietrificată. Urmează şi alţii: Creevey, elevul din anul întâi care îl fotografia mereu pe Harry, fantoma lui Nick Aproape Făr’ de Cap și nimeni nu își poate explica motivul și nici nu reușesc să găsească un autor al acesto fapte reprobabile.
Pentru că pe un perete apare o inscripiție prin care se spune:
CAMERA SECRETELOR A FOST DESCHISĂ.
DUȘMANI AI MOȘTENITORULUI, PĂZIȚI-VĂ!
cu toții ajung  să se îndoiască de cei din jur și să se teamă să mai se avânte singuri pe holurile castelului.
Hermione află povestea Camerei Secretelor: fusese deschisă în trecut de către cineva necunoscut (bănuielile se îndreaptă spre Hagrid, paznicul) și se bănuia că aceasta va fi deschisă din nou de urmașul lui Salazar Viperin. Acesta își dorea ca în școalăs ă fie prezenți doar elevi cu Sânge Pur, care provin doar din familii de vrăjitor.
 Descoperim în acest volum o nouă Hermione Granger, care, deși este tot prima pe clasă în ceea ce privește cunoștințele, ea își îndeamnă prietenii să încalce regulile școlii pentru a reuși să dezlege misterul Camerei Secretelor, dând dovadă de mult curaj și de spirit de aventură. Nici ea nu scapă de blestemul ce pare că a pus stăpânire pe școală și este pietrificată.

❄️🔥❄️
Toate îndoielile se îndreaptă spre Harry Potter, care este bănuit că ar provoca tot răul din școală, mai ales după ce se află că el poate vorbi o altă limbă, reptomita (limba șerpilor). De asemenea, se consideră că și el urăște Încuiații din cauza familiei Dursley. Sunt puțini cei care îi rămân alături, iar printre aceștia pare a fi și sora mai mică a lui Ron, Ginny.

❄️🔥❄️
       Evenimentele se precipită, toți se tem de ceea ce ar putea aduce următoarea oră în castel, iar, cel mai rău, Harrz se îndoiește de el însuși. În momentul în care fusese ales de către Jobenul Magic, exista posibilitatea ca el să fie pus în casa Viperinilor, deși, într-un final, a fost așezat după dorința lui, la Cercetași. Însă, ajunge să se întrebe cât din el este rău și cât anume este bun și care trăsătură predomină.

❄️🔥❄️
       Când Dumbledore este demis, Hagrid închis la Azkaban, prietenii pietrificați, iar Ginny este dispărută, Harry ia din nou inițiativa și, alături de Ron, dorește să afle adevărul și să descopere Camera Secretelor.

❄️🔥❄️
Oare cine se află în spatele atacurilor? Cine este cu adevărat Lordul Întunericului și cine este moștenitorul lui Viperin? Este capaibil Harry Potter de rău sau totul este doar în imaginația lui? Reușește Hogwarts să supraviețuiască atacului Răului și de această dată?

Aflați citind romanul lui J. K. Rowling, un roman care pe mine m-a captivat până la ultima pagină…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.