DAVID FOENKINOS: DELICATEȚE

„Suferinţa ne face simţurile mai delicate, mai fine.”
Traian Demetrescu
Romanul „Delicatețe”de David Foenkinos este o operă postomodernistă, în care acțiunea se desfășoară în fața noastră asemeni unei pelicule cinematografice, ca și cum toate personajele ar fi actori în acțiunea propriei vieți, ce li se desfășoară prin fața ochilor uneori cu repeziciune, iar alteori atât de încet încât pare că timpul nu mai vrea să treacă. Detaliile firului narativ se compun din mai multe puncte: uneori fie din perspectiva personajelor principale, fie din anumite definiții sau citate oferite de către personajul narator, care intervine adesea în organizarea acțiunii, explicând anumite decizii ale personajelor principale, iar alteori prin intermediul notelor de subsol, care oferă anumite detalii, inserții tot ale personajului narator.
Delicatețea poate fi observată din fiecare rând al acestui roman, ea irumpe din paginile cărții, dar și din trăirile personajului principal, Nathalie. Titlul face referire în primul rând la gingășia și fragilitatea ei, la frumusețea care o caracterizează, dar și la delicatețea sufletului omenesc. Când te aștepți mai puțin, inima îți poate fi sfărâmată în mii de bucăți, poate fi lovită de o tragedie, care sugrumă efectiv orice fel de sentiment și te doboară. Este nevoie de multă putere pentru a te recompune și pentru a te ridica de acolo, de jos, unde te-au pus evenimentele tragice pe care nu le anticipasei deloc.
💞 🌼 💞
Romanul lui David Foenkinos este povestea unei femei moderne, care reușește să își formeze o viață minunată alături de persoana pe care o iubește din tot sufletul. Este povestea lui Nathalie, care poate fi povestea oricui, mai ales că aceasta nu are un nume de familie. Este o fire gingașă, delicată, visătoare, care iubește să citească și să trăiască viața după propriile reguli. Într-o zi oarecare, pe când se plimba pe stradă, îl întâlnește pe François, iar între cei doi se naște o frumoasă poveste de dragoste. 
💞 🌼 💞 

Modul în care evoluează viața celor doi pare a fi încă de la început un joc al hazardului (deși, pe parcursul cărții, personajul narator ne spune că hazardul nu prea există și că destinul nostru este, de fapt, suma tuturor alegerilor noastre, făcute în mod conștient sau nu). François simte o atracție puternică pentru Nathalie, dar lasă totul la voia întâmplării. Modul în care fata răspunde parcă gândurilor sale, acțiunile ei fiind o prelungire a acestora, este unul extrem de romantic și de cuceritor:

„Dacă va comanda o ceașca de cafea decafeinizată, mă ridic de la masă și plec. Nu ai dreptul să bei o ceașca de cafea decafeinizată la genul acesta de întâlniri. Este cea mai puțin convivială băutură din câte există. Nici ceaiul nu este mai bun. Abia ne-am întâlnit și ne instalăm deja într-un cocon moale. Simți că ne vom petrece după-amiezile de duminică uitân­du-ne la televizor. Sau, mai rău, la socri. […] în cele din urmă și-a spus că un suc ar fi în regulă. Da, un suc e simpatic. Convivial și deloc agresiv. Ar arată că față este blândă și echilibrată. Dar ce fel de suc? Mai bine te ferești de cele clasice: de evitat sucul de mere sau de portocale. Trebuie să fii puțintel original fără să fii excentric. Sucul de papaya sau de guava, te ia cu fiori. Nu, cel mai bine ar fi să aleagă ceva între ele, bunăoară sucul de caise. Asta e. Sucul de caise este perfect. Dacă alege sucul de caise, o iau de nevastă, a gândit François. […]

 – Am să iau… Un suc de caise, a răspuns Nathalie.

 A privit-o că pe o efracție a realității.“  

 

💞 🌼 💞 

       

       Însă, deși totul pare a merge foarte bine, Nathalie termină facultatea, se angajează într-o companie suedeză, iar François pare a fi bărbatul mult visat, după șapte ani, viața lor se schimbă în totalitate tot printr-un joc al hazardului: ieșit la alergat într-o duminică, François nu este atent la drum și este lovit mortal de o mașină.

        Din această clipă, viața lui Nathalie cunoaște o cu totul altă turnură, este vorba de momentul dinainte de accident și cel de după, de ea cea de atunci și de ea, cea care devine după moartea persoanei iubite. Începe declinul sufletesc al lui Nathalie, care pare că nu mai reușește să se recompună, să fie ea însăși, să își găsească un loc pe acest Pământ, să găsească acea determinare și vitalitate care o caracterizau și nici impulsul de a își continua viața și de a fi ea, cea de dinainte. Este ca și cum timpul s-ar fi oprit în loc în primă fază, după care timpul nu mai are nicio valoare și trece fără ca ea să îl mai observe, căci se adâncește în muncă asiduă, fapt care îi va aduce recunoașterea profesională: devine conducătoarea unui grup mic, de 6-7 membrii, pe care îi conduce cu o extrem de mare responsabilitate.

 

💞 🌼 💞   

 

Din momentul morții lui François, romanul prezintă mai mult traseul pe care îl urmează sufletul lui Nathalie din dorința de a fi din nou complet, de a își regăsi pacea, de a recompune toate acele bucățele din care era acum alcătuit. Nu crede că ar mai putea să trăiască vreodată alături de un alt bărbat și, de aceea, îl refuză pe șeful ei, Charles, un bărbat însurat care simte că s-a îndrăgostit de ea, că Nathalie este ceea ce el căuta la o femeie.

Însă, deși nu caută iubirea, aceasta pare a o găsi pe ea prin persoana lui Markus Lundell, unul dintre angajații săi, un bărbat total opus ei: un suedez venit în Franța din dorința de a uita modul în care oamenii se purtau cu el în propria patrie, de a uita umilințele la care l-au supus aceștia, din cauza faptului că nu era foarte popular. El are un umor deosebit de mare, însă fusese întotdeauna dezamăgit în iubire, căci nu este tocmai prototipul bărbatului care atrage din punct de vedere fizic. Un sărut inopinat din partea lui Nathalie, care i-l oferă dintr-un impuls de moment, fără a planifica nimic dinainte, îl face pe Markus să aibă curajul de a o invita la o cină. Deși lucrurile merg bine în relația celor doi, umbrele trecutului își fac simțită prezența, iar acest lucru îi sperie. Cum nu a avut mai înainte o relație cu un final fericit, Markus se teme să se implice într-o nouă poveste, pentru a nu fi din nou rănit și pentru a nu suferi. Nathalie, deși au trecut trei ani de la moartea soțului și simte că poate găsi liniștea fără compătimire alături de Markus, nu este foarte sigură că poate fi din nou implicată într-o poveste de iubire, care ar putea, din nou, să se încheie atunci când ești cel mai fericit.

 

Vor reuși cei doi să lase în urmă umbrele trecutului și să o ia de la capăt, vindecându-și unul altuia rănile sufletești? Aflați citind acest roman minunat, o feerie de cuvinte care te farmecă încă de la primele rânduri…

 

Citate:

● „Doliul are o putere contradictorie, o putere absolută care propulsează totul atât spre necesitatea schimbării, cât și spre tentația morbidă a fidelității față de trecut.”

●„Durerea poate fi asta: o modalitate permanentă de a fi smuls din imediat.”

● „Markus fusese educat că nu trebuie să facă valuri niciodată. Că pretutindeni pe unde trece trebuie să rămână discret. Viața trebuie să fie ca un culoar.”

 

 

6 gânduri despre ”DAVID FOENKINOS: DELICATEȚE

  1. Oana zice:

    Eu speram că e o ecranizare frumoasă, fiind vorba de Tattou în rolul principal… Mi s-a mai spus că filmul nu este waw 🙂 Eu oricum am o problemă… după ce am citit cartea, aproape niciodată nu pot urmări până la final… Sunt doar puține excepții… 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.