PARINOUSH SANIEE: TATĂL CELUILALT COPIL


„Unele lucruri nu sunt scrise în cărți sau în caiete, iubirea e o poveste scrisă în inimile oamenilor. Nu-ți trebuie scoală ca s-o citești.”


 Am demult acasă cărțile lui Parinoush Saniee, doar că mi-a trebuit puțin curaj pentru a începe să citesc ceva scris de ea. Fiind o scriitoare de origine arabă, mă așteptam ca romanele sale să fie extrem de triste și cu un final care îmi va frânge inima… Cu toate acestea, romanul ei – „Tatăl celuilalt copil”, în ciuda faptului că este un roman plin de tristețe, mi-a depășit așteptările și m-a făcut să nu îl mai pot lăsa din mână: finalul lasă loc speranței, ceea ce m-a bucurat…

Mulți spun că este, de fapt, un studiu de parenting deghizat printre rândurile poveștii, dar eu nu sunt  de acord. Este mult mai mult de atât, deși aduce în prim-plan subiectul sensibil al relației dintre copii și părinți, a felului în care un copil, un pui de om, poate fi afectat de lipsa de afectivitate a părinților, de relațiile conflictuale existente între aceștia.


💞 💦 💞„Tatăl celuilalt copil” are două perspective narative: cea a lui Shahab, vocea copilului de odinioară exprimată prin prisma experienței adultului din prezent, și cea a lui Maryam, mama lui Shahab, care este un pic mai estompată decât cea a fiului.

Opera debutează cu o petrecere dată în cinstea lui Shahab, un tânăr de douăzeci de ani din Iran, care, în momentul urărilor, simte nevoia de a rămâne singur, cu gândurile lui. Ca o umbră a fiului, așa cum a fost întotdeauna, și mama sa se retrage pentru a rememora întreaga lor viață de până atunci. Ceea ce declanșează întoarcerea în timp a celor doi este o poză cu tatăl lui Shahab, Naser, care îi face pe doi să rememoreze clipele trecute. Astfel, prin intermediul introspecției, aflăm povestea lui Shahab, un copil dintr-o familie tipică iraniană, în care tatăl este mult prea preocupat să aducă banii în casă, iar mama este mult prea nefericită din cauza neîmplinirilor sufletești, fapt care îi face, fără să își dorească aceasta, să își gestioneze altfel calitatea de părinte. Însă, pe lângă relația dintre părinți și copii, romanul aduce în discuție și alte teme, extrem de sensibile, precum situația femeilor în societatea destul de închisă a Orientului Mijlociu, neîmplinirea pe care o simt acestea în momentul în care devin doar mame și soții, fără posibilitatea de a fi mai mult de atât, lipsa de afectivitate a bărbaților, care consideră că datoria lor principală este aceea de a aduce bunăstarea materială, rușinea pe care o simt părinții atunci când au un copil cu probleme și dorința de a mulțumi mai mult societatea decât propriul copil, lipsa de libertate a femeilor care conduce la un întreg șir de minciuni și chiar la compromiterea unui viitor mai bun pentru femeie… Acestea sunt doar câteva dintre temele care se ascund în spatele unui stil relativ simplu și a unei povești cu iz oriental…


💞 💦 💞Shahab este cel de al doilea copil al familiei Mokhtari, alături de Arash, fiul cel mare, și de Shadi, mezina familiei. Tatăl, Naser, deși om cu studii și căsătorit din dragoste cu Maryam, iubire pentru care au luptat în ciuda împotrivirii familiilor lor, nu mai reușește să fie cel de odinioară, acel bărbat iubitor și dedicat familiei, ci se transformă, asemenea multor bărbați din zilele noastre, într-un fel de robot, cu trei slujbe, totul pentru a putea asigura un trai mai bun familiei sale. El consideră că aceasta este o dovadă suficientă de iubire pentru cei din jur, că sacrificiul său ar trebui să fie suficient pentru soția și copiii săi, fapt pentru care, atunci când vine seara acasă de la serviciu, stă doar în fața televizorului sau citește ziarul. Mama, Maryam, este o femeie din Sud, care a lăsat totul în urmă și și-a urmat soțul în Teheran, cu speranța unui trai mai bun. Are studii universitare, însă, după nașterea celui de al treilea copil, alege să devină casnică și să se ocupe doar de casă și copii. Însă, deși a fost o decizie asumată, ea nu este fericită, simte că se plafonează în acest rol și nu reușește să își arate fericirea față de copii: tot timpul este tristă și plânge.

💞 💦 💞

Shahab, deși este doar un copil de patru ani, resimte toate acestea. Aude și vede ceea ce se petrece în jur și, într-un fel, simte că este vina lui sau a surorii mai mici, simte că din cauza lor lucrurile nu mai pot fi ca înainte. Gândurile sale sunt amplificate de imaginația lui bogată, care oferă tuturor sentimentelor sale culori și o cu toată altă intensitate. El simte că, de la venirea pe lume a lui Shadi, el nu mai este important pentru tatăl său. Consideră că acesta îi iubește doar pe Arash, fratele mai mare care învață foarte bine și de la care tată vrea mult mai mult, și pe Shadi, fetița zglobie, extrem de vorbăreață. Shahab simte că locul lui nu este alături de tată, că tatăl simte că el este, într-un fel, dușmanul său, că este cel care îl urăște cel mai tare. Suferă enorm din această cauză și chiar ajunge să nu îl mai numească tatăl său, ci tatăl lui Arash. El însuși spune:

„Poate să te țină în brațe și să te iubească toată lumea – degeaba, dacă tatăl nu se uită la tine și nu te iubește.”


💞 💦 💞Din cauza acestor temeri ale sale, Shahab ajunge să nu vorbească, nu reușește să ofere o formă verbalizată numeroaselor sale gânduri și trăiri. Toate rămân în mintea sa, dar se teme să verbalizeze tot ceea ce gândește. Preferă să își spună gândurile celor doi prieteni imaginari ai săi, Asi și Babi, care par a îl înțelege:

„Doar Asi și Babi mă înțelegeau și mă iubeau așa cum eram. Prezența lor era o binecuvântare. Nu știam dacă sunt băieți sau fete, dar nu-mi păsa: erau exact așa cum trebuiau să fie…”

 

💞 💦 💞Cum Shahab nu poate să vorbească, deși doctorii au spus că nu există nicio cauză fizică ce ar putea cauza aceasta, Naser consideră că are un copil prost și cu deficiențe mentale, fapt pentru care îl simte ca pe un fel de afront la adresa propriei persoane, ca și cum Shahab ar fi dorit să îl facă de rușine în fața tuturor. Ajunge să se îndepărteze și mai tare de propriul copil și să pună presiuni mai mari asupra lui Arash, care trebuie să fie mereu primul și mereu prezent la tot felul de concursuri, un fel de compensație pentru deficiența celui de al doilea fiu.

Din această cauză, și relațiile cu soția sa, Maryam, devin tensionate, considerând că mama este vinovată pentru lipsa capacității de vorbire a băiatului, deoarece îl răsfață prea tare. Deși la început Maryam îi ia apărarea băiatului, și ea ajunge să se îndoiască de sănătatea mintală a fiului său, ceea ce îl face pe Shahab să se însingureze mult mai tare și să se îndepărteze și mai tare de tatăl său. El consideră astfel:

„(…) toți copiii buni, frumoși și deștepți sunt ai tatălui, pe când toți copiii proști, bolnavi și muți sunt ai mamelor.”

 

 
💞 💦 💞Incapacitatea sa de a vorbi îi aduce o anumită timiditate, el neputând interacționa cu copiii de vârsta lui, dar și însingurare și izolare socială. De asemenea, el este învinuit de foarte multe lucruri rele, ceea ce îl determină chiar să comită anumite răutăți, considerând că adulții au dreptate și el chiar este un copil rău.


💞 💦 💞

Adulții din jur uită că dragostea ar putea ajuta, că încurajarea propriului copil ar fi mult mai potrivite. Preocupați de propriile lor chestiuni și probleme zilnice, uită să ofere bucăți din inimile lor pentru copiii lor. Romanul este o adevărată lecție pentru părinți, un adevărat mod de a indica faptul că e nevoie de foarte multă iubire, răbdare și înțelegere pentru a putea acea copii sănătoși și fericiți. El arată că obiectele materiale și averea nu pot ajuta, trebuie să te implici cu totul sufletește pentru a avea cu adevărat satisfacție. Un roman sensibil, care reușește să ajungă la sufletul tuturor prin tematica prezentată…

8 gânduri despre ”PARINOUSH SANIEE: TATĂL CELUILALT COPIL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.