AGNÉS MARTIN-LUGAND: OAMENII FERICIȚI CITESC ȘI BEAU CAFEACe poți face atunci când tot ceea ce știai se risipește asemeni unei petale purtate de vânt și nu îți rămâne nimic din vechea ta viață? Cum anume reușești să aduni piesele lipsă ale sufletului tău și să refaci puzzel-ul numit viață?

Romanul„Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnés Martin-Lugand este o lectură ușoară, cu un stil ușor, dar fermecător în același timp, o carte numai bună pentru o zi de vacanță sau pentru o zi geroasă de iarnă.

Recunosc, am ales acest roman datorită titlului, nu am știut foarte multe lucruri despre povestea pe care o conținea și am avut așteptări destul de mari de la el. În parte, acestea au primit răspuns, dar nu în totalitate, pentru că mi s-a părut că prima jumătate a cărții este extraordinar de bine scrisă, cu un fir narativ foarte bine conturat, cu o poveste emoționantă, pentru ca în cea de a doua parte să se desfășoare oarecum forțat, parcă totul se desfășoară prea repede, prea neuniform, iar răsturnările de situație nu sunt chiar atât de verosimile.

☕️📚☕️

Deși titlul face referire la regăsirea de sine prin intermediul lecturii și a cafelei, acesta mi se pare că este mult prea puțin exploatat în interiorul paginilor sale. „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” este numele cafenelei literare pe care o deține Diane, personajul principal, visul ei devenit realitate, dar de care nu a mai apucat să se ocupe așa cum ar fi trebuit din cauza evenimentelor tragice de care are parte.

☕️📚☕️

Incipitul ne plasează direct în mijlocul acțiunii, oferindu-ne intriga în jurul căreia se construiește întregul fir narativ: Colin și Clara, soțul și fiica de doar șase ani ai lui Diane, și-au pierdut viața într-un tragic accident de mașină. Deși a trecut un an de la moartea lor, Diane nu reușește să se regăsească, să se adune și să redevină cea care a fost cândva. Simte că întreg universul ei s-a prăbușit și că nu mai are niciun rost pe acest pământ. Ar fi dorit să fi fost și ea alături de cei mai dragi ei:

„Și după un an, îmi repetam în fiecare zi că aș fi preferat să mor cu ei. Dar inima mea se încăpățâna să bată. Și mă ținea în viață. Spre marea mea nenorocire.”

☕️📚☕️

După pierderea bruscă a celor dragi, Diane s-a izolat complet, nu mai lucrează, nu mai își vizitează familia, arareori iese din casă. Singurul care pătrunde încă în sanctuarul său este Félix, prietenul ei cel mai bun și asociatul de la cafenea. La insistențele acestuia de a ieși din carapacea pe care și-o formase și de a începe din nou să trăiască, Diane găsește o soluție de compromis, chiar dacă părinții ei și prietenul cel mai bun nu cred că ea se va descurca de una singură: alege să plece pe o perioadă nedeterminată în Irlanda, în satul Mulranny:

„(…) parcurgeam harta Irlandei. Cum să-mi aleg mormântul sub cerul liber? Ce loc ar putea să-mi aducă pacea și liniștea necesare ca să fiu față în față cu Colin și Clara?”

☕️📚☕️

Deși speranțele sale erau acelea de a se regăsi și de a scăpa de grija mult prea protectivă a celor din jurul ei, în Irlanda Diane ajunge să găsească mult mai mult decât atât: descoperă o zonă minunată aflată lângă mare, o liniște extraordinară, comuniunea cu natura și o familie minunată alături de proprietăreasa ei, Abby. Mai mult decât atât, ea ajunge să se îndrăgostească de nepotul acesteia, Edward, însă, exact când lucrurile păreau a merge pe un făgaș bun, își face apariția Megan, fosta iubită a lui Edward…

☕️📚☕️

Oare va reuși Diane să redevină ea însăși, să revină la viață cu dragoste de ea? Ce va face alege, pe cine va alege: pe Megan sau pe Diane?

☕️📚☕️

Un roman care per total este o lectură plăcută, care nu te solicită foarte mult, pe alocuri previzibil, sper totuși că voi găsi mult mai multe răspunsuri în continuarea romanului („Viața e ușoară, nu-ți face griji), pe care îl voi citi curând. 

8 gânduri despre ”AGNÉS MARTIN-LUGAND: OAMENII FERICIȚI CITESC ȘI BEAU CAFEA

  1. Oana zice:

    Mulțumesc! 💝 Este o carte care rămâne în suflet, ajută să observi bucuriile simple din viață și faptul că viața trebuie trăită la maxim, căci nu știm când putem pierde totul… Însă mi-ar fi plăcut să fi evoluat puți altfel povestea dintre ea și Edward… deși o înțeleg pe Diane, cred că a ales înțelept…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.