AGNÉS MARTIN-LUGAND: VIAȚA E UȘOARĂ, NU-ȚI FACE GRIJI


Don’t worry, be happy

(Nu te îngrijora, fii fericit)!
Acesta este sentimentul care ni se dezvăluie pe tot parcursul poveștii creionate cu măiestrie de către Agnés Martin-Lugand – „Viața e ușoară, nu-ți face griji”, continuarea bestsellerului „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, despre care v-am vorbit aici
  Recunosc, mi-a plăcut mult mai mult decât primul volum, mi se pare că are o intrigă mult mai bine conturată, că personajul Diane este mult mai complex, iar mesajul pe care îl transmite este mult mai puternic. Acest roman are o extrem de mare forță vindecătoare, arătându-ți că trebuie să îți urmezi întotdeauna cele mai ascunse dorințe ale inimii, că fericirea poate veni la tine în cel mai neașteptat mod, dacă ai curajul să îți deschizi sufletul și să o lași să pătrundă cu putere în adâncul ființei tale. Autoarea ne arată că important este să fii fericit și nu doar să pari fericit.

**********
 
Cel de al doilea volum aduce în prim plan o Diane fericită, care și-a găsit liniștea sufletească și care reușește să se regăsească pe sine și bucuria de a trăi.
Cu sprijinul celui mai bun prieten al său, Félix, Diane redeschide cafeneaua ei literară, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, pe care o readuce în topul preferințelor parizienilor, în ciuda previziunilor propriului tată, care nu credea că este în stare să își gestioneze de una singură afacerea și viața. Ea dovedește că este o femeie puternică, ce știe ce anume vrea de la viață și pe care experiența dureroasă a pierderii soțului și a fiicei a maturizat-o. Reușește să cumpere cafeneaua de la familia sa, devenind proprietară.
**********
Viața ei pare a intra pe un făgaș normal: trăiește în camera de deasupra cafenelei, își înfrânge teama și durerea și în fiecare zi de luni merge la mormintele celor pe care îi pierduse și chiar reușește să aibă câteva întâlniri organizate de Félix, care, deși sunt un fiasco total, îi redau încrederea în sine și bucuria de a trăi.
Cafeneaua îi aduce ceva în plus față de aceasta: pe Olivier, un tânăr medic terapeut mutat de curând în cartier, care se îndrăgostește de Diane. Olivier este un personaj care mie mi-a amintit foarte mult de Colin, fostul soț al lui Diane, pentru că este un tip puternic, care o înțelege, îi oferă protecția necesară și știe cum anume să o determine să fie ea însăși. Între cei doi se înfiripează o frumoasă poveste de iubire, dar lucrurile se complică în momentul în care tânărul îi face lui Diane o surpriză în ziua de 14 iulie: o vizită la o expoziție cu tematică irlandeză, știind dragostea ei pentru Irlanda. Aici, în mijlocul Parisului, îl redescoperă pe Edward, care avea o expoziție de fotografie, iar tot universul pare a dispărea dintr-odată, lăsând-o doar pe ea și pe bărbatul irlandez alături. De la acesta, Diane află că Abby era grav bolnavă și că zilele îi erau numărate. Ea decide să plece înapoi în Mullranny, pentru a o vedea pentru ultima oară pe cea care îi era asemenea unei mame.
********** 
Odată ajunsă în Irlanda, Diane pare a se simți acasă. Îi redescoperă cu emoție pe Abby, Jack și Judith, iar surpriza apare din partea lui Edward: are un fiu de doar șase ani, Declan, dintr-o relație pasageră. Deși Diane dezvoltase o anumită fobie pentru copii de la pierderea unicei fiice, Declan, acest pui de om care suferise pierderea imensă a mamei lui, un omuleț care se temea că toți cei dragi îl vor părăsi și care suferea enorm, reușește să ajungă la inima lui Diane, care simte instinctual nevoia de a îl proteja. 
********** 
Regăsirea cu Edward, cu Irlanda ei dragă, cu oamenii ce îi sunt asemeni unei familii, o fac pe Diane să iasă din zona ei de confort și să se întrebe care este viața ei adevărată: cea din Mullranny sau cea din Paris… Oare ce va alege Diane, cum va continua povestea ei alături de Edward, va putea cel din urmă să treacă peste durerea respingerii ei din trecut?
********** 
Vă invit să citiți acest roman, cu o poveste plină de sensibilitate, care te introduce în lumea diafană a sufletului omenesc, făcându-te să vezi dincolo de aparențe și să înțelegi că totul este să vrei, pentru că, apoi, întreg Universul va aranja lucrurile pentru tine în cel mai bun mod cu putință.

4 gânduri despre ”AGNÉS MARTIN-LUGAND: VIAȚA E UȘOARĂ, NU-ȚI FACE GRIJI

  1. Adriana Ivan zice:

    Imi place felul cum ai prezentat-o!
    Daca mai devreme amenințând că mă las de muncă ca sa am mai mult timp pentru citit, acum mă gândesc să muncesc mai mult că să pot cumpăra toate minunățiile astea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.