LISTA DE LECTURI A LUNII FEBRUARIE (2017)


Amajuns la final de februarie şi primăvara deja îşi face simţită prezenţa în inimile noastre. Simt că am mai multă energie şi mult mai multă putere de muncă. Pentru mine, luna ce tocmai s-a încheiat a fost una extrem de neproductivă, parcă timpul a zburat mult prea repede şi nu am reuşit să fac mai nimic din ceea ce mi-am propus. Lista mea de lecturi pentru luna februarie este extrem de scurtă, însă au fost cărţi minunate, care mi-au bucurat sufletul, aducând un purtpuriu de sentimente. Am reuşit să citesc şase romane, am descoperit noi lumi şi noi autori, cu care mă voi reîntâlni cu siguranţă în viitor.
Mai jos, se află titlurile citite, în ordinea în care le-am citit:
1. Am început luna cu „Tatăl celuilalt copil” de Parinoush Saniee, o autoare pe care doream extrem de tare să o descopăr de foarte multă vreme. Deşi mulţi spun că este un curs de parenting deghizat, pentru mine romanul a însemnat mult mai mult. Este o poveste extrem de potrivită pentru vremurile pe care le trăim, aducând în prim-plan relaţia dintre părinţi şi copii, arătând cât de afectat poate fi un pui de om atunci când părinţii sunt mult prea preocupaţi de propriile activităţi zilnice şi uită să îi exteriorizeze sentimentele de iubire pe care le simt. Este un roman extrem de sensibil, la care mi-aş dori o continuare.
2. Cel de al doilea roman citit în luna februarie este o carte de suflet şi pentru suflet, o poveste plină de sensibilitate: „Printre tonuri cenuşii” de Ruta Sepetys. Acesta aduce aduce în prim-plan povestea Linei, iar prin intermediul ei povestea fiecărui lituanian care a trecut prin cel de al Doilea Război Mondial, care a suferit chinurile iadului în lagărele sovietice, fără putinţa de a lupta în mod cinstit, ca de la egal la egal, cu dușmanul. Este strigătul ei şi strigătul miilor de oameni care au trăit ororile acelor timpuri, când state întregi au dispărut de pe harta lumii, fără ca cineva să riposteze…
3. În luna februarie, am reuşit, în sfârşit, să o descopăr pe Marina Neagu, prin intermediul romanului „Urlet în tăcere”, o operă care te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină, aducând în prim-plan povești de dragoste ce trec dincolo de timp şi de spaţiu, legende mitologice care durează încă din timpurile străvechi ale dacilor şi romanilor, personaje reale ale căror vieţi se împletesc cu cele ale unor personaje supranaturale, o lume în care chiar şi cele mai tainice coşmaruri pot deveni realitate, precum şi o luptă dintre Bine şi Rău, dintre forţele întunericului şi cele ale luminii. Autoarea reuşeşte sărealizeze toate acestea în primul volum al seriei şi să arate alte faţete ale oamenilor şi ale lumii în care trăim, în care sentimentele cele mai negre pot crea dezechilibru în exteriorul nostru, aducând haos.
4. Am continuat cu romanul lui Agnés Martin-Lugand „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea”, un roman care ne poartă prin Franţa şi Irlanda. Este o poveste minunată, care aduce în prim-plan povestea lui Diane, care a pierdut tot ceea ce avea mai scump pe lume: pe soţul şi pe fiica sa de doar şase ani. Este un roman al regăsirii de sine, al vindecării. 
5. Am dorit neapărat să văd cum a decurs povestea Dianei, era nevoie de o continuare, fapt pentru care am citit „Viaţa e uşoară, nu-ţi face griji” de Agnés Martin-Lugand, care mi-a plăcut mult mai mult decât primul volum, mi se pare că are o intrigă mult mai bine conturată. Personajul Diane este mult mai complex, iar mesajul pe care îl transmite este mult mai puternic. Acest roman are o extrem de mare forţă vindecătoare, arătându-ţi cătrebuie să îţi urmezi întotdeauna cele mai ascunse dorinţe ale inimii, căfericirea poate veni la tine în cel mai neaşteptat mod, dacă ai curajul să îţi deschizi sufletul şi să o laşi să pătrundă cu putere în adâncul fiinţei tale. Autoarea ne arată că important este să fii fericit şi nu doar să pari fericit.

6. „Hobbitul” de J. K. Tolkien aduce în prim-plan povestea lui Bilbo Baggins, un hobit scos din zona lui de confort şi care trăieşte aventura vieţii lui. Este o poveste iniţiatică, prin care tânărul Bilbo se formează, devenind mult mai curajos şi mai luptător pentru visele şi dorinţele sale. Acesta prezintă o lume fantastică, invizibilă ochiului uman, o lume plină de magie şi de incredibil. Întâlnim în paginile romanului personaje fantastice precum gnomi, goblini, oameni ce pot lua forma unor animale, pitici. O poveste extrem de alertă, care te poartă prin diferite zone şi te determină să crezi că eşti chiar acolo, în mijlocul poveştii.
*****************

Pentru mine, cartea lunii februarie este „Printre tonuri cenuşii” de Ruta Sepetys, este una dintre acele cărţi pe care o citeşti şi care îţi rămâne în minte şi în suflet mult timp după ce ai parcurs şi ultima pagină a sa. Este un roman extraordinar de sensibil, care prezintădestinul unor oameni, a căror degradare atinge cele mai groaznice cote în urma unui război nedrept purtat de marile puteri ale lumii, care trec peste oricine şi peste orice doar pentru a îşi putea atinge scopurile. Este o operă care te zguduie până în adâncul sufletului, un strigăt de durere al unei adolescente care trece prin cele mai cumplite momente ale vieţii sale, un strigăt al unei persoane care vorbeşte, de fapt, în numele a mii de oameni care au trecut prin  acelaşi iad pe care oamenii îl creează pe Pământ, o încercare de a le face dreptate tuturor acelor fiinţe chinuite, care şi-au pierdut calitatea de oameni din cauza altora, care se credeau rasa superioară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.