ÎNGER ȘI DEMON. ÎNCEPUTURI DE MARIUS TEODOR UNGUREANU


„Nu există artă fără fantezie.”
Franz List
Am primit de curând romanul „Înger și Demon. Începuturi” chiar de la autor, Marius Teodor Ungureanu, și mi-am dorit foarte tare să îl citesc, are o copertă minunată, care lasă loc la multă visare, precum și un titlu pe măsură, care te asigură că vei zbura pe aripile fanteziei spre alte lumi.
Autorul reușește să creeze o lume în care totul devine posibil și în care valorile sunt oarecum răsturnate, nu știi dacă cei care ar trebui să fie buni sunt cu adevărat buni, iar cei răi sunt cu adevărat cei de care trebuie să te temi. Universul literar al lui Marius Ungureanu este deosebit de divers, aducând la un loc ființe mitologice, așa cum sunt Arhanghelul Rafael, demonii Ala și Lilith, iar altora le oferă alte semnificații, așa cum este cazul varunilor, al tronilor și al crotonilor.
Întregul roman ne poartă pașii între vis și realitate, între iluzie și deziluzie, între credință și necredință, totul într-un ritm deosebit de alert, aducând la suprafață propriile năzuințe și slăbiciuni.
***********
„Înger și demon. Începuturi” este romanul de debut al scriitorului Marius Ungureanu și are un stil care promite multe, dar care mai merge cizelat în anumite locuri, pentru că, de multe ori, simți că autorul se grăbește foarte tare pentru a trece la anumite etape ale vieții personajelor și nu ne oferă timpul necesar pentru a digera tot ceea ce tocmai aflasem.
Cartea debutează direct cu intriga, introducându-ne în mijlocul acțiunii, când adolescentul Marius se trezește într-o lume nouă, despre care nu știe nimic, în care cineva îi cere ajutorul. Toate îi apar asemenea unui vis, iar realitatea îl plasează în mijlocul clasei sale, Marius fiind un elev de clasa a douăsprezecea, care se apropia cu pași repezi de susținerea bacalaureatului.
Deși aflat la o vârstă fragedă, Marius nu are viața liniștită pe care și-ar închipui-o cineva pentru un adolescent: mama sa bolnavă de cancer, iar tatăl alcoolic. La toate acestea, se adaugă acel glas care nu îi dă pace, al unei tinere deosebit de frumoase care îi cere ajutorul.
După moartea mamei și fuga tatălui de acasă, când totul părea a intra pe un făgaș cât de cât normal, adolescentul află un adevăr despre sine: tot ceea ce cunoscuse până atunci nu este real, el este arhanghelul Rafael, îngerul alungat din ceruri pentru că se îndrăgostise de un demon, Lilith. Din acel moment, viața dinainte i s-a șters din minte, însă abilitățile sale speciale par a fi intacte, el având posibilitatea de a călători între lumi: ajungând în Purgatoriu sau Iad doar cu puterea gândului.
Din acest moment, încep adevăratele sale probleme: Marius, devenit Rafael, este vânat de toate creaturile, atât de cele celeste, cât și de cele de sub pământ, pentru că este singurul care poate citi Cartea Îngerilor, acea Carte care ar putea deschide poarta dintre cele două lumi și care le-ar permite creaturilor Raiului și Iadului să pătrundă pe Pământ.
Rafael, deși are nenumărate abilități, este totuși slab, a împrumutat calități de la tânărul Marius, în corpul căruia se află. De aici rezultă și instabilitatea sa emoțională, din ceea ce știe, este un simplu adolescent aruncat în vârtejul aventurilor, fără posibilitatea de a refuza acest fapt. De aceea, are nevoie alături de el de o persoană cu puteri mai mari. Aici își face apariția Ala, un demon, prieten cu Lilith, cea care are darul de a îl iniția în lumea fantastică și de a îi ghida pașii, cea care îi cucerește inima.
*********** 
Mai multe nu vă spun, va trebui să descoperiți singuri romanul „Înger și demon. Începuturi”. Vă garantez că veți avea parte de nenumărate aventuri, veți afla chestiuni importante din mitologie și veți asista la bătălii decisive între forțele Binelui și cele ale Răului.
*********** 
Povestea în sine mi-a plăcut foarte tare, nici nu avea cum altfel, doar este vorba despre o pătrundere în lumea fantastică, în lumea de Dincolo. Însă, ceea ce ajunge să strice pe alocuri plăcerea lecturii este redactarea și corectura deficitară a editurii, care ar fi putut face mult mai mult cu acest roman.

4 gânduri despre ”ÎNGER ȘI DEMON. ÎNCEPUTURI DE MARIUS TEODOR UNGUREANU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.