MARIA ALEXANDRA ION: LILY OF THE VALLEY. LENA TURNER ȘI MISTERUL FRATELUI PIERDUT


Love is a shield ~ To hide behind ~ Love is a field ~ To grow inside
Zilele acestea am găsit pe Diverta un titlu care mi-a atras atenția prin două lucruri: în primul rând, Maria Alexandra Ion, un nume care este identic cu cel al unei foste eleve din primii ani de învățământ (deși nu este vorba de aceeași persoană), și, în al doilea rând, titlul: Lily of the Valley (lăcrămioare), al căror sezon este, un titlu care îndeamnă la visare. De aceea, am vrut neapărat să am acest roman. Făcând unele „săpături”, am aflat că este o carte scrisă de o puștoaică, o copilă de numai treisprezece ani în momentul scrierii acesteia. Am crezut că va fi ceva pueril, dar m-am înșelat.
Romanul „Lily of the Valley. Lena Turner și misterul fratelui pierdut” de Maria Alexandra Ion este o carte cu o mare încărcătură emoțională, un roman care aduce în prim-plan relațiile de familie (dintre părinți și copii, dintre frați și surori), iubirea de care aceștia sunt capabili și sacrificiile personale făcute pentru cei dragi. Este un  roman despre salvare și despre grija față de cei dragi, care este așezată mai presus de grija față de propria persoană. La toate acestea, se adaugă și un pic de mister, de straniu, de elegie și meditație candide, o proză de tip puzzle care te determină să găsești soluții la toate problemele existente în interiorul acestuia.
M-a surprins în mod plăcut acest roman, are o forță narativă incredibilă, un limbaj elaborat și îngrijit,  amestecul de elegie cu meditație, o combinare a epicului cu liricul pe alocuri, tehnici narative surprinzătoare pentru o scriitoare aflată la început de drum. Iar romanul  nu a fost atât de previzibil pe cât m-aș fi așteptat.. Ba chiar dimpotrivă, are elemente care surprind, care te scot din zona ta de confort tocmai când credeai că știi deja totul și cum vor evolua lucrurile.
*********
Cartea de față aduce în prim-plan o poveste minunată, care te îndeamnă la visare. Marlene Elinor Turner (Lena) este o copilă de doar treisprezece ani, care trăiește la un castel. Existența ei nu este una simplă și plină de joacă și de copilării, cum ne-am fi așteptat. Ea a fost lipsită de propriii părinți încă din fragedă pruncie, pe când era doar un bebeluș în vârstă de șapte luni și aceasta deoarece un criminal, Frank Dodge, i-a vânat părinții, ambii angajați ai Scotland Yard-ului, și se presupune că i-a ucis. Din această cauză, Lena a fost smulsă din conacul lor din Holy Island – Lily of the Valley, și obligată să trăiască fie în casa bunicilor Caroll, dinspre mamă, fie la Waterlilly, castelul bunicilor dinspre tată, fie la internatul școlii bunicului ei, Eilean Donan, unde un profesor, Septimus Marble, avea grijă de ea.
Grijile ei nu se opresc aici: Frank Dodge evadează din închisoare și este pe urmele ei. Familia ei și prietenii părinților fac tot posibilul să o țină departe de acesta și de pericole, mărind paza și fiind ei înșiși prezenți, însă, Lena face ce face și tot ajunge în apropierea celui care o vânează. La toate acestea, se adaugă faptul că tânără află că avea și un frate, Daniel, cu zece luni mai mare decât ea, pe care părinții îl lăsaseră în grija unei familii, și nimeni nu mai știe unde se află acesta. Este planul părinților ei, dorința de a își ști propriii copii în siguranță: fiecare dintre aceștia se află în alt loc, neștiut decât de cei doi, astfel încât criminalul aflat pe urmele lor să nu îi găsească.
*********
O acțiune alertă, amuzantă pe alocuri, patru prieteni care se susțin unii pe alții în mod necondiționat, răsturnări de situație, lecții de viață și de iubire, de toate acestea veți avea parte citind romanul Mariei Alexandra Ion, un debut promițător și o narațiune numai bună pentru o seară de poveste.

2 gânduri despre ”MARIA ALEXANDRA ION: LILY OF THE VALLEY. LENA TURNER ȘI MISTERUL FRATELUI PIERDUT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.