LISTA DE LECTURI A LUNII MARTIE (2017)


Luna martie, cu tot cu zilele Babelor, a ajuns la final. Primele raze de soare au început să își facă simțită prezența și nu știu pentru voi, dar pentru mine, acestea au reușit să îmi pătrundă în suflet și să îmi dea o mai mare energie și să îmi aducă numai bucurie. Începe să mi se facă dor de cititul pe o pătură, la adăpostul umbrei unui copac falnic. Am reușit să citesc în această perioadă șapte cărți… puține ar spune unii, însă, mă interesează mult mai tare să simt plăcerea lecturii și să am parte de momente de delectare prin intermediul cărților pe care le citesc, să am acea stare de bine care apare în urma pătrunderii în lumii noi, călătorind prin diverse zone ale globului.
Așadar, cărțile citite luna aceasta, au fost următoarele, în ordinea citirii lor:
1. „Chimista”de Stephanie Meyer, un roman pe care îmi doream foarte tare să îl citesc și care a reușit să îmi placă extraordinar de tare. Firul narativ este unul extrem de complex, aducând în prim-plan poveşti cu spioni, conspiraţii naţionale, acţiune, la care se adaugă şi o frumoasă poveste de dragoste, destul de neconvenţională şi de neaşteptată. Într-un cuvânt, un thriller de  excepţie, pe care îl recomand tuturor cu mare drag.
2. „Harry Potter și prizonierul de la Azkaban” de J. K . Rowling și da, I dit it again… ce să-i facem, iubesc această serie și mă întorc mereu spre ea, este una dintre plăcerile mele vinovate și da, știu că este considerată o serie pentru tineri, dar consider că putem redeveni oricând copii și să redescoperim lumile magice dragi. Acest volum care a adus multe surprize, nenumărate răsturnări de situaţie, în care sentimentele, emoţiile sunt deosebit de puternice, iar personajele principale, ajunse acum la vârsta de treisprezece ani, trebuie să înveţe să le controleze, pentru a putea supravieţui şi a merge mai departe. Apar Autobuze Salvatoare, animagi (vrăjitori care pot lua forma unor animale), Dementori (personaje malefice, lipsite de chip, care trăiesc hrănindu-se cu cele mai groaznice amintiri ale oamenilor), apar personaje din trecut, aflăm noi conotaţii cu privire la moartea părinţilor lui Harry Potter, relaţiile de prietenie (vechi şi noi) au un rol deosebit de important, iar lucrurile se precipită, personajele principale devenind mult mai puternice.
3. „Frankenstein. Un Prometeu modern” de Mary Shelley este o poveste pe care îmi doream de foarte mult timp să o aflu. Cunoșteam filmele care au apărut de-a lungul timpului, dar nu și povestea de bază. „Frankenstein” este povestea unei ambiții care trece dincolo de normal, a unui orgoliu dus la extrem, a dorinței omului de a fi un mic creator pe Pământ, care să dea naștere la ceva ce nu a mai existat înainte. Este povestea tânărului Victor Frankenstein, un elvețian pasionat de știință, de cunoaștere, care devin modul lui de viață, dar și sursa tuturor nenorocirilor din viața lui și a eșecului. El dorește să creeze o altă specie, să dea viață unor oase lipsite de carne, fapt care îi și reușește, așa luând naștere monstrul său, mortul viu, creația și blestemul vieții sale. Romanul ne arată că sufletul uman poate fi extrem de egoist, că poate vedea frumusețea doar într-o anumită formă și să distrugă vieți doar din propria dorință de a adapta totul la un standard. Este o poveste despre consecințele neacceptării celor care sunt diferiți față de ceea ce considerăm noi a fi normal.
4. „Te văd!” (Urlet în tăcere #2) de Marina Neagu, cel de al doilea volum al seriei, care a reuști să mă țină trează până la ore târzii, fapt care nu mai mi se întâmplase de destul de mult timp. Romanul este extraordinar, mi-a plăcut la nebunie cum a continuat povestea Sarei, mi-a adus fiori prin mai multe pasaje, m-a făcut să tresar și să îmi doresc să fac parte din acțiunea în sine.
5. „Înger și Demon. Începuturi” de Marius Teodor Ungureanu, un roman de debut extrem de reușit, care mi-a plăcut foarte mult. Autorul ne poartă prin lumea de Dincolo și prin lumea de mijloc, Purgatoriu, aduce în prim-plan valori răsturnate, cei buni devin răi și cei răi devin buni, avem parte de o relație atipică dintre un om și un demon, personaje neobișnuite (crotoni, Scaruli, îngeri, demoni), întoarcere spre mitologie și lupta pentru salvarea lumii, într-un cuvânt, o distopie minunată.
6. „Lily of the Valley. Lena Turner și misterul fratelui pierdut” de Maria Alexandra Ion, un roman al unei puștoaice de numai treisprezece ani în momentul conceperii acestuia, dar o carte cu extrem de mult talent scrisă. Este o carte cu o mare încărcătură emoțională, un roman care aduce în prim-plan relațiile de familie (dintre părinți și copii, dintre frați și surori), iubirea de care aceștia sunt capabili și sacrificiile personale făcute pentru cei dragi. Este un  roman despre salvare și despre grija față de cei dragi, care este așezată mai presus de grija față de propria persoană. La toate acestea, se adaugă și un pic de mister, de straniu, de elegie și meditație candide, o proză de tip puzzle care te determină să găsești soluții la toate problemele existente în interiorul acestuia.
7. „Kit Black” de Monica Ramirez, un roman care are de toate: o poveste minunată de dragoste, aventuri, pirați, erotism, lumi exotice, feeria mării, caractere puternice, un stil matur, foarte complex, un fir narativ deosebit de bine conturat.
Cartea lunii martie este pentru mine „Te văd!” de Marina Neagu pentru toate stările prin care m-a făcut să trec, pentru faptul că aduce în prim-plan o poveste de dragoste care trece dincolo de timp și spațiu, pentru că are întoarceri în timp, schimbări de roluri, un haos care mi-a făcut inima să o ia la trap și să mă determine să vreau să urlu la Sara să aibă grijă, pentru că am putut vizualiza efectiv acțiunea pusă în scenă și pentru stilul minunat și complex al scriitoarei.

4 gânduri despre ”LISTA DE LECTURI A LUNII MARTIE (2017)

  1. Oana zice:

    „Chimista” eu am împrumutat-o și a fost o lectură antrenantă, iar „Kit Black” am găsit-o pe Diverta la un preț foarte mic, dar mai erau puține exemplare când am luat-o eu…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.