DUFF DE KODY KEPLINGER


Romanul „Duff” de Kody Keplinger este un roman despre și cu adolescenți, un young adult care reușește să te prindă încă de la primele pagini prin stilul alert și prin naturalețea cu care sunt relatate toate întâmplările.
Deși tematica prezintă viața unor adolescenți, tipică tinerilor americani, în care grupulețele care se creează la liceu sunt prezente, aceasta nu reprezintă principalul obiectiv al acestei cărți. Autoarea a reușit să creeze un roman motivațional pentru tineri, oferindu-le un stimulent pentru a deveni mai încrezători în propriile forțe, pentru o stimă de sine crescută și pentru a observa faptul că sinceritatea este de dorit în orice caz, la fel și a fi tu însuți, indiferent de defectele pe care le ai. Cartea oferă soluții pentru viața zbuciumată a adolescenților, care au mereu tendința de a exagera puțin chiar și cel mai banal lucru… deși, în „Duff”, tinerii au probleme reale, care îi fac să se închidă în ei înșiși și să experimenteze tot felul de modalități de încercare de evadare din situațiile în care se găsesc.
✨💞✨
Perspectiva narativă este una subiectivă, întâmplările fiind narate din perspectiva personajului principal, Bianca Piper. Aceasta este o adolescentă de doar 17 ani din Hamilton, un orășel de provincie din America. Viața ei nu este tocmai simplă: de câțiva ani, mama ei vine foarte rar pe acasă, ea fiind mai mult doar alături de tatăl ei. Ciudat este faptul că mama ei ține discursuri motivaționale altora, ajutându-i să își crească stima de sine, dar este prea puțin prezentă în viața fiicei ei, care poate tocmai de astfel de discuții ar fi avut nevoie. Relația părinților ei se degradează iremediabil, iar aceasta conduce la divorț. Tatăl, deși se abținuse timp de 18 ani, reia vechea sa patimă: alcoolismul, nevăzând altă cale de a ieși din situația în care se află. Acest fapt îl determină să devină și violent cu fiica sa. Toate aceste evenimente o transformă pe Bianca într-o persoană care trebuie să aibă grijă de toți, rolurile inversându-se și ea trebuind să preia atribuțiile unui adult. Ca orice copil ai cărui părinți trec printr-un divorț, și Bia simte o presiune foarte mare pe umerii săi și se rușinează să discute toate acestea cu cele mai bune prietene ale sale, Jessica și Casey, prietenele ei din copilărie, extrem de frumoase.
Pentru că are nevoie de o refulare, dar nu are curajul să discute cu cineva despre cele ce o frământă, Bianca apelează la un tertip mai puțin obișnuit, dar necesar: începe o relație pur sexuală cu Wesley Rush, macho boy al liceului, dorit de toate fetele. Este singurul care are darul de a o face să simtă cum îi amorțește mintea, singurul care o ajută să evadeze din cotidianul mult prea de nesuportat. Din această cauză, Bianca, o elevă eminentă, cu principii de viață destul de sănătoase, care consideră că iubirea nu există la această vârstă (asta mai ales după ce avusese în trecut o poveste de dragoste cu un băiat mai mare, Jake, care doar se folosise de ea, având, de fapt, o altă iubită), ajunge să petreacă foarte mult timp cu Wesley, un băiat pe care îl urăște oarecum, mai ales că el este cel care i-a oferit o poreclă ce ajunge să o obsedeze: „Duff- desemnată urâțica și dolofana din gașca de fete”. El are un principiu conform căruia orice gașcă de fete este compusă din niște fete extraordinar de frumoase, dar care au un fel de rățușca cea urâtă alături de ele, care să le pună calitățile în valoare…
Bianca devine oarecum dependentă de acest băiat, în fața lui își deschide și sufletul. La rândul lui, Wesley are probleme, iar agățatul fetelor este un fel de evadare a lui din problemele cotidiene: părinții lui nu mai vin demult pe acasă, în uriașa lor vilă, iar sora lui este crescută de o bunică, ce pe el îl detestă. Ambii ajung să se dezvolte unul prin celălalt, să găsească o oarecare alinare și terapie în celălalt, fapt pentru care, deși alege să se rupă de Wesley la un moment dat și să aibă o relație cu Toby Tucker, băiatul visurilor ei de când se știe, Bianca tot nu reușește să îl scoată pe Wesley din cap. Rămâne să aflați voi ce anume va alege Bianca Piper, la fel și cum anume evoluează relația dintre cele trei prietene și care sunt relațiile dintre ea și propriii părinți.
✨💞✨
        Mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam acest roman. Acesta aduce în prim plan relațiile dintre părinți și copii, mai ales din acele momente dureroase mai ales pentru copii, așa cum este un divorț. De asemenea, ne arată faptul că nu contează foarte tare ce gândesc cei din jur, că fiecare dintre noi se poate simți nu foarte frumos sau deosebit la un moment din viață, dar este important să fii sincer cu tine și cu cei din jur și să discuți cu cei care te pot ajuta propriile persoane. Mai mult decât atât, „Duff” ne arată că aparențele pot fi înșelătoare, că tot ceea ce percepem este subiectiv, iar acest fapt nu ar trebui să ne influențeze în niciun fel alegerile și viața.
✨💞✨
Romanul a primit din partea mea 4 stele din 5 pe goodreads, poate dacă mai eram adolescentă primea maximul…

2 gânduri despre ”DUFF DE KODY KEPLINGER

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.