JANE AUSTEN: MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ


„Fiecare dintre noi se simte câteodată foarte mulţumit de sine însuşi din diferite motive. Orgoliul şi mândria sunt noţiuni opuse, deşi unii le întrebuinţează cu acelaşi înţeles. Poţi fi însă mândru fără să fii neapărat şi orgolios. Mândria este o caracteristică a firii noastre, pe când orgoliul ţine de impresia pe care am dori s-o creem în jurul nostru.”
Romanul „Mândrie și prejudecată (Pride and Prejudice)” al scriitoarei Jane Austen este unul clasic, care trebuie citit cel puțin odată în viață. Am recitit de foarte multe ori acest roman și, în sfârșit, i-a venit timpul pentru o prezentare.
📚🏵📚
Cartea lui Jane Austen este o adevărată încântare pentru suflet, aducând în atenția noastră lumea victoriană din perioada anilor 1800, cu toate obiceiurile și rigorile acesteia. Scriitoarea trece dincolo de epoca în care trăia prin temele pe care le aduce în prim-plan prin intermediul acestui roman, prin fina ironie la adresa societății în care trăia, pe care o prezintă în cel mai fidel mod cu putință. Romanul are un final fericit, mult diferit față de sfârșitul pe care îl aveau multe femei în acea perioadă, Jane Austen încercând, astfel, să evadeze din prezentul pe care îl trăia. Astfel, ea realizează un fel de demitizare a lumii profund închistate, când puterea aparținea în mod aproape exclusiv bărbaților, iar femeia trebuia să fie supusă și castă pentru a se putea căsători. De asemenea, era o lume în care aparențele contau foarte mult, iar diferențele de clasă socială erau cu greu depășite, reprezentând o barieră în ceea ce privește relațiile sociale. 
📚🏵📚
„Mândrie și prejudecată” este o poveste de dragoste de viață, de căutare a persoanei potrivite, acea persoană care să îți facă inima să tresalte și care să te împlinească. În cazul personajelor principale, acest lucru este mai greu de obținut din cauza orgoliilor care nu le permit să observe limpede ceea ce se petrece în jurul lor și,  din cauza acestora, ajung la prejudecăți, care le întunecă vederile și îi fac să gândească rău unul despre altul. Pentru a ajunge să se cunoască unul pe altul și să observe calitățile celuilalt, atât Darcy, cât și Elisabeth, trebuie să lase deoparte orice fel de mândrie și prejudecată și să ajungă să se vadă cu adevărat.
📚🏵📚
Romanul debutează cu prezentarea familiei Bennet din Longbourn, un domeniu aflat în zona rurală, în apropiere de Londra. Familia are cinci fete (Jane, Elizabeth, Lydia, Mary și Kitty), fapt care conduce la o un fapt dramatic ce va avea loc după pierderea tatălui: lipsa unui moștenitor de sex masculin face ca moșia să îi fie destinată nepotului familiei, dl Collins, un bărbat lipsit de foarte multe calități. Din această cauză, doamna Bennet, o femeie lipsită de o foarte mare educație, dorește ca fiicele sale să se căsătorească în cel mai bun mod cu putință, cu bărbați bogați, care să le asigure un viitor. O astfel de ocazie se ivește în momentul în care în Netherfield, moșia de alături, apare un domn Bingley, un bărbat cu o situație materială foarte bună, care devine apropiat de fata cea mare, Jane. Speranțele mamei cresc de la o zi la alta, însă intrigile surorilor acestuia și ale prietenului lui, taciturnul domn Darcy, conduc la despărțirea celor doi.
În același timp, se naște o poveste de iubire mai neobișnuită între Elizabeth și Darcy, o poveste în care cei doi par a fi mereu în contratimp și în care sentimentele nu par a fi de ajuns…
Mai multe nu vă spun, va trebui să citiți acest roman, pentru a afla toate intrigile prin care trec personajele, toate poveștile, toate dramele…

📚🏵📚
La Jane Austen, personajele sunt foarte bine conturate, au o complexitate deosebit de mare, prezentându-le traiectoria de-a lungul întregii acțiuni. Observi cum se dezvoltă, cum capătă și mai multă încredere în ele, în forțele lor. Personajele feminine sunt femei extraordinar de puternice, care încearcă să depășească normele sociale ce le sunt impuse. Elisabeth spune întotdeauna ceea ce gândește, fără menajamente, nu se ascunde în spatele unor aparențe. Jane este sensibilă și vede numai bine în toți cei din jur.
Personajele masculine iubesc să găsească în jurul lor femei cu personalitate, capabile să aibă propriile opinii, care să le fie alături ca egale și ca tovarășe de viață, iar nu ca simple marionete, pregătite doar să aprobe ceea ce spun ei.
📚🏵📚
O poveste de epocă minunată, cu iz modern datorită personajelor și a poveștilor acestora, care trec dincolo de orice aparență și de orice intrigă, mergând mai departe pe drumul pe care singure și le croiesc…
📚🏵📚
Citate:
1) „Gândeşte-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îţi aduce bucurie.”
2) „Femeile îşi închipuie că admiraţia este mai mult decât simplă admiraţie… iar bărbaţii au grijă ca ele să-şi închipuie astfel.”
3) „Nimic nu este mai înşelător decât falsa modestie.”
4) „Sunt puţini aceia pe care-i iubesc cu adevărat şi mai puţini încă aceia despre care am o părere bună. Cu cât cunosc lumea mai mult, cu atât mă nemulţumeşte mai mult: fiecare zi îmi întăreşte credinţa în nestatornicia firii omeneşti şi mă convinge de puţinul temei care se poate pune şi pe ceea ce pare a fi merit şi pe ceea ce pare a fi bun-simţ…”
5) „Voi renunţa atunci la orice aşteptare, la orice dorinţă de a fi statornic. Dacă se va mulţumi doar să mă regrete, când ar putea obţine afecţiunea mea, voi înceta să mai regret eu însumi în vreun fel.”
6) „A vrea să pari sincer este un lucru destul de obişnuit, îl întâlneşi la tot pasul. Dar să fii sincer fără ostentaţie, fără vreun anumit scop, să iei partea bună din firea fiecăruia, să o faci şi mai bună şi să nu pomeneşti nimic de părţile proaste – asta numai tu poţi s-o faci.”
7) „Declar că, în cele din urmă, nu există plăcere mai mare decât cititul! Cât de repede cineva se plictiseşte de orice alt lucru, cu excepţia unei cărţi! Când voi avea propria mea casă, mă voi simţi mizerabil dacă în ea nu se va afla o bibilotecă excelentă.”
8) „Calitatea de a face totul cu rapiditate este preţuită de cel ce o posedă, fără însă a acorda atenţie imperfecţiunii realizării.”
9) „Nu trebuie, de dragul unui singur om, să dai altă interpretare principiilor şi integrităţii şi nici să încerci să te convingi pe tine însuţi că egoismul înseamnă prudenţă şi inconştienţa în faţa pericolului – asigurarea fericirii.”
10) „Dacă o femeie îşi ascunde sentimentele cu aceeaşi iscusinţă şi faţă de obiectul afecţiunii sale, poate rata şansa de a-l captiva, şi atunci n-ar fi decât o slabă consolare să crezi că lumea nu ştie nimic… Suntem toţi în stare să facem începutul singuri – o anumită preferinţă este destul de firească; dar prea puţini dintre noi sunt în stare să se îndrăgostească cu adevărat, fără încurajare. În 9 cazuri din 10 e mai bine ca o femeie să arate mai multă afecţiune decât simte.”
Publicitate

10 gânduri despre ”JANE AUSTEN: MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ

 1. Ely zice:

  Romanul meu preferat. Indiferent de cate ori il citesc, de fiecare data mi se pare ca descopar ceva nou in povestea celor doi.
  Felicitari pentru recenzie, foarte ispititoare!!!

  Apreciază

 2. anasylvi zice:

  Am exact aceasta editie, un roman pe care il indragesc mult. Ma intreb cum suna oare in original, fiindca multi vorbitori nativi de engleza se plang de limbajul mai greoi, victorian.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.