DIN NOU LA PEMBERLEY DE JULIA BARRETT


Atmosferă de epocă, etichete care trebuie respectate, povești de dragoste cu iz modern, baluri… de toate aceste și multe altele pe lângă veți avea parte în „Din nou la Pemberley” de Julia Barrett, continuarea târzie a romanului lui Jane Austen – „Mândrie și prejudecată”, despre care v-am vorbit aici.
Este un roman drăguț, care te reaxează după o zi încărcată, însă, deși autoarea a încercat să păstreze stilul părintelui literar al romanului clasic „Mândrie și prejudecată”, Julia Barett nu reușește să recreeze aceeași complexitate a acțiunii și aceleași personaje bine conturate cum a făcut-o Jane Austen. Pe alocuri, sare mult prea repede de la o poveste la alta și poate mi-ar fi plăcut să insiste mult mai mult pe triunghiul amoros Georgiana Darcy – Thomas Heywood – James Leigh-Cooper, pe modul în care s-au format serntimentele acestora și poate mult mai mult pe relația Elizabeth-Darcy și al noului statut de stăpână a Pemberley a lui Elizabeth. Rămâne, însă, per total, un roman plăcut, care te delectează și care te face să visezi un picuț la lumea crinolinelor și a plimbărilor prin natură.
*******
Romanul debutează cu un bal dat la Pemberley, petrecere care are darul de a o scoate în lume, după obiceiul vremii, pe Georgiana Darcy, cumnata celei devenite acum doamna Darcy. Deși fusese pradă în trecut unei pasiuni puternice pentru băiatul servitorului tatălui său, George Wickham, fapt care aproape îi stricase viitorul  atunci când fugise cu acesta, Georgiana, la cei 17 ani ai săi, este încă destul de crudă și de naivă și se încrede în aparențe și în puterea rangului de care se bucură cel din fața sa.
Aflată în preajma a doi bărbați, unul care reușise să urce pe scara socială datorită propriilor puteri și a unui efort susținut, ceea ce îl face să devină un arhitect respectat chiar și de regent și de alți bărbați cu influență în societate, în persoana tânătului James Leigh-Cooper, iar altul abia întors pe continent, căpitan în armata Majestății Sale, în persoana lui Thomas Heywood, tânăra este pusă în fața situației de a alege. Deși are discuții extrem de plăcute cu tânărul arhitect, care se dovedește extrem de erudit și cu un extraordinar de mare bun-simț, Georgiana tinde adesea să îl neglijeze sau chiar să uite total de existența acestuia din cauza logorei căpitanului Thomas, care o cucerește prin rangul pe care îl deține și prin galanteria oarecum studiată. În ciuda faptului că sunt multe elemente care i-ar da oricui de gândit cu privire la căpitan, faptul că mereu este înconjurat de femei, că nu îi caută în mod necesar compania, ei întâlnindu-se absolut întâmplător, inima Georgianei înclină spre acesta…
******* 
Oare pe cine va alege Georgiana Darcy? Va cădea ea pradă snobismului și va așeza titlurile nobiliare mai presus de sentimentele de iubire sau va fi capabilă să vadă dincolo de aparențe și să aleagă cu inima?
******* 
Deși acțiunea romanului este concentrată în jurul acestui triunghi amoros, Julia Barrett aduce în discuție și situația lui Elizabeth, devenită acum doamna Darcy, care are de înfruntat cuvintele vecinilor și dezaprobarea atât a lui lady Catheryne, cât și pe cea a nașului celor doi Darcy, Geoffrey Portland. Ca și cum această căsătorie, considerată de cei sus puși a fi o simplă mezalianță, nu ar fi fost de ajuns, părinții săi îi anunță un nou necaz care le încearcă familia: mătușa Philips, sora mamei sale, este acuzată de furt și este pe punctul de a ajunge să fie spânzurată. Pentru a afla cum anume se termină această poveste, precum și ce s-a întâmplat cu personajele prferate din „Mândrie și prejudecată” (precum Jane și Bingley, Kitty și Mary Bennet, Lydia, Charlotte), vă invit să citiți acest roman.
******* 
Recunosc – „Din nou la Pemberley” este o continuare destul de reușită a romanului lui Jane Austen, care ne ajută să aflăm mai multe despre personajele dragi și să ne imaginăm cu totul alte povești. Mi-ar fi plăcut ca acțiunea să fie mai densă, să se fi insistat mai mult pe poveștile de dragoste ale Georgianei, care pare să sară de la un bărbat la altul extrem de repede și care pare un pic instabilă emoțional. De asemenea, autoarea nu a fost foarte atentă la unele nume ale personajelor sau poate este vina traducerii, deoarece sunt schimbate câteva nume la un moment dat (Philip Collins devine William Collins, de aici și numele fiului său apoi, de William; Caroline Bingley devine, la un moment dat, Carloine Bencley) și, povestea care rezumă romanul bază este oarecum schimbată… însă, toate acestea nu deranjează chiar atât de tare…
*******  

Citate:

  • „O viață fără dragoste, oricât de respectabilă și de îndestulată, nu-ți lasă în suflet decât jale și tristețe.”
  • „(…) timpul vindecă orice rană – chiar și pe aceea care (…) vă sângerează inima.”
  • „valoarea unui om nu-i dată nici de familie, nici de înfățișare, ci numai de faptele sale.”       
******* 

Romanul va primi undeva între 3-3,5 steluțe pe Goodreads, din cauza acestor mici scăpări.

2 gânduri despre ”DIN NOU LA PEMBERLEY DE JULIA BARRETT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.