OANA G. ARION: PRIN CENUȘĂ DE VISURI (NEMURITOR#4) – PRE-RECENZIE

 

„Paşii ne cunosc abisul ~ Trupul ne plimbă cerul ~ Furtuna pierde bucăţi de carne ~ Tot mai vagă, tot mai slabă ~ Este un început albastru ~ În acest peisaj terestru ~ Şi altul răzbunător ~ Ca un deget tăiat ~ Vezi doar ce femeia se rostogoleşte ~ Ca un fus ~ Şi copiază delta ei ~ Pe delta apelor.”

Max Blecher

Am cunoscut seria „Nemuritor” din pură întâmplare, pe când la un chioșc de ziare am găsit primul volum al acesteia – „Ultimul viking”. Nu am crezut că îmi vor plăcea atât de tare volumele scrise de Oana Arion, dar am ajuns să le ador. De la primul volum, am intrat într-o călătorie printr-o lume fantastică pe care nu o mai pot scoate din minte și din suflet. Totul curge atât de firesc, irealul irumpe în real cu atâta naturalețe, vechile legende arhetipale pe care le cunoaștem din mitologie apar în lumea contemporană, până într-acolo încât ai impresia că nu citești, ci participi întru totul la acțiunea pe care Oana o creionează cu atâta măiestrie. Universul operei sale este compus din lumini și umbre, din întuneric și lumină, din supranatural și real, toate suprapunându-se și creând o lume extraordinară, care te face să crezi că totul poate deveni posibil. La toate acestea, se adaugă un stil alert, presărat cu un umor spumos pe alocuri, care transformă lectura într-o adevărată plăcere.

Nu cred că am vreun volum preferat, deși se simte evoluția personajelor de la un roman la altul, știu doar că la fiecare volum citit („Ultimul viking”, „Te voi găsi”și „Dincolo de timp”) am avut impresia că este cel mai bun și că gata, nimic nu mai mă poate uimi în vreun fel. Însă, autoarea reușește să mă surprindă întotdeauna, mă face să ies din zona mea de confort și să privesc altfel firul epic, să îmi creez o infinitate de scenarii posibile pentru următorul volum și să aștept cu sufletul la gură continuarea. Universul epic creat de Oana Arion a devenit deja parte din mine, este acolo, în străfundurile ființei mele și mă întorc cu drag la ea oricând mi se face dor.
⏳🎀👠🎀⏳
După ce am făcut cunoștință cu legendele nordice, ale vikingilor și ale nemuritorilor, aflați sub vraja argintului, în primul volum al seriei, am colindat prin Irlanda cea plină de elfi și de supranatural prin intermediul celui de al doilea volum,  „Dincolo de timp” ne anunța o viitoare căsătorie între Victoria și Arrio, după ce ar fi reușit să găsească mult doritul leac, cel împotriva vampirismului, care să le ofere posibilitatea de a trăi și îmbătrâni împreună.
⏳🎀👠🎀⏳
Am avut onoarea să fiu printre primii cititori ai celui de al patrulea roman al seriei – „Prin cenușă de visuri”, fapt pentru care doresc să îi mulțumesc din suflet Oanei pentru încrederea acordată și pentru bucuria imensă pe care mi-a făcut-o.
⏳🎀👠🎀⏳
„Prin cenușă de visuri”, volumul patru al seriei, este cu mult peste orice scenariu închipuit de mine, mi-a depășit cu mult orice așteptare pe care o aveam mai înainte. Pot doar să spun că, prin acțiunea care s-a derulat în fața ochilor mei și prin tematica aleasă, a reușit să mă devoreze la propriu pe interior, creând stări după stări, determinându-mă să nu pot lăsa volumul din mână până la ultima pagină. Este un roman care pe mine m-a purtat pe aripi de vis, oferindu-mi, în același timp, chei și răspunsuri pentru unele întrebări.
În cel de al patrulea volum, o regăsim pe Victoria Grey, Stăpâna Argintului și a unor puteri supranaturale extraordinare, care îi conferă dreptul de viață și de moarte asupra creaturilor fantastice, liniștită și fericită, cu speranțe mari într-un viitor frumos alături de vampirul ei drag, Arrio Raul. Romanul debutează cu prezentarea noii vieți a protagonistei, mutată acum în casa celui care urmează să îi devină soț. După ce frumosul ei restaurant a dispărut, mistuit de flăcări, Victoria simte nevoia să revină la o mai veche pasiune și dorință de-ale sale, aceea de a scrie un roman pentru copii, la care muncește cu drag în orele în care este despărțită de alesul inimii sale. Pregătirile pentru căsătorie sunt în toi, singurul lucru care lipsește este leacul pentru vampirism, atât de dorit de cei doi îndrăgostiți. Este un leac minune, care ar putea să le ofere celor doi posibilitatea de a își trăi viața la intensitate maximă, îmbătrânind unul alături de celălalt.
Bineînțeles că Victoria și Arrio nu pot pierde această ocazie și, așa cum o știm pe Stăpâna Argintului, se aventurează în obținerea elementului lipsă – un obiect extrem de drag al frumosului vampir din perioada când era încă o ființă umană – fără a ține cont de pericolele la care se expune sau de consecințele unei astfel de hotărâri. Pentru că da, nu este ușor, Arrio nu mai are niciun fel de amintire din acea perioadă, fapt pentru care se impune o acțiune mai puțin obișnuită, pe măsura darului pe care îl vor obține: călătoria în timp.
⏳🎀👠🎀⏳
Așa cum probabil vă așteptați, a călători în alte timpuri nu este ușor: acțiunea în sine necesită un adevărat ritual ceremonial și multă magie, fapt pe care îl poate realiza doar una dintre cele mai bune vrăjitoare, Anais Khann. Ea este cea care are grijă ca Victoria Grey să înțeleagă pe deplin ce înseamnă acest fapt și care sunt pericolele la care se expune, pentru că da, ca orice ritual magic, și acesta implică unele pericole, în ciuda faptului că Victoria are puterea argintului și celelalte daruri despre care am aflat încă de la finalul volumului doi:
„Călătoria în timp este ceva extrem de dificil, de imprevizibil şi de sensibil. Nu ai voie să modifici faptele din trecut. Nu ai voie să te amesteci. Să schimbi. Să adaugi. Dacă acest lucru se întâmplă, echilibrul va trebui restabilit, iar cel sau cea care a greşit intervenind în trecut va plăti un preţ. Nimeni nu ştie dinainte care este acesta. Sau când va fi plătit. Dar se întâmplă întotdeauna.”
⏳🎀👠🎀⏳
După ce este supusă ceremonialului care o ajută să ajungă în Spania anului 1757, timpul în care a trăit Arrio, moment în care grijile lui erau asemenea celor ale muritorilor de rând, Victoria se avântă curajoasă în necunoscut. Lumea în care ajunge este total diferită de tot ceea ce cunoscuse până atunci, este un univers nou, cu reguli noi, unde nu mai are pe nimeni pe care să se poată sprijini în caz de nevoie. Este ea, Victoria Grey, cu propriile decizii, totul este pe umerii ei. Toți cei dragi au rămas în lumea modernă, în prezent, iar ea trăiește într-un microvers, aceeași și totuși atât de diferită, puternică și sensibilă în același timp. 
Credeați că vă voi spune aventurile prin care va fi nevoită să treacă eroina mea preferată? Aceasta va trebui să aflați singuri, citind noul roman al Oanei, care are același stil inconfundabil, plin de naturalețe, de fantastic care se amestecă atât de firesc cu realul, aflându-se la o limită fină dintre existent și inexistent. Tot ceea ce pot să vă spun este că veți întâlni un cu totul alt mediu decât cel pe care l-ați întâlnit la celelalte volume, veți ajunge într-o atmosferă de epocă, cu rochii cu crinolină, călătorii pe mare și palate cu iz de poveste… Pregătiți-vă sufletele pentru surprize colosale, pentru răsturnări de situație spectaculoase și pentru ceva cu totul minunat. Nu lipsesc nici creaturile fantastice, nici poveștile de dragoste și nici aventura, după cum ne-a obișnuit Oana Arion.
Veți avea parte de mult mai multă magie… dar și de dorințe și vise… Rămâne de văzut dacă toată această întoarcere în timp va avea repercursiuni în prezent, dacă toate lucrurile vor rămâne la fel și dacă Victoria va putea să fie aceeași dintotdeauna… 
„Prin cenușă de visuri” este un  roman de suflet și pentru suflet, are răsturnări de situație, schimbări de identitate, călătorie în timp, atmosferă de epocă, vechi și noi prieteni, leacuri miraculoase, chei, răspunsuri și surprize extraordinare… ingredientele de bază pentru un roman pe care sigur nu îl veți lăsa din mână până la ultima pagină.
Și pentru că surprizele se țin lanț, puteți achiziționa deja cel de al patrulea volum al acestei serii minunate, făcând precomandă pe site-ul editurii, mai ales că este și la preț promoțional, cu reducere.Îl puteți comanda de aici.

Publicitate

10 gânduri despre ”OANA G. ARION: PRIN CENUȘĂ DE VISURI (NEMURITOR#4) – PRE-RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.