VIRGINIA HENLEY: PASIUNEA UNEI FEMEI


„(…) avem zile fatidice, când ni se pot întâmpla multe lucruri rele şi lucruri bune… lucruri care ne schimbă vieţile.”
Virginia Henley

Romanul„Pasiunea unei femei” este prima mea întâlnire cu scriitoarea Virginia Henley, dar, cu siguranţă, nu va fi ultima, deoarece îmi place la nebunie modul în care împlteşte cu măiestrie elementele de ficţiune cu cele reale, purtându-ne paşii către somptuoasa curte a regelui Henric Tudor, prezentându-ne în mod detaliat intrigile, mezalianţele, picanteriile şi poveştile de dragoste care au loc în interiorul acesteia. Prin intermediul acestei cărţi, scriitoarea ne poartă pe aripi de istorie în Anglia din epoca elizabetană, oferindu-i viaţă unei eroine care a trăit în mod real la curtea reginei Elizabeta. Însă, cu toate că porneşte de la un element real, personajul feminin principal al romanului, Bess Hardwick, nu este femeia descrisă de istorie ca fiind o femeie puternică, mânată de ambiţii, care a îngropat nenumăraţi soţi, ci este o tânără pură, inocentă, care îşi doreşte să reuşească să urce treptele sociale prin forţele proprii, fapt care m-a făcut să empatizez în mod puternic cu ea.
♚ღ♚
 

Firul narativ debutează cu prezentarea unui eveniment extrem de trist: în urma morţii stâlpului casei, familia Hardwick este nevoită să părăsească domeniul, care nu le mai aparţine lor, ci statului. Tribunalul Tutelar încredinţa averea doar bărbaţilor, iar băiatul Hardwick este prea mic pentru a putea deveni moştenitor. Deşi aproape întreaga familie asistă în mod pasiv la trecerea propriei averi în mâinile altora, din mulţime se distinge micuţa Bess, care, deşi are doar aproape şase ani, se dovedeşte extrem de aprigă şi de ambiţioasă. Pentru ea, casa este vie, este parte din ea, iar pământurile sunt tot ceea ce contează, seva vieţii. Nu înţelege de ce toţi ceilalţi nu reaţionează în niciun fel, de ce aleg să plece în loc să ia măsuri pentru a revendica ceea ce le aparţine de drept. În aceste momenete, ea îşi face sieşi însăşi, casei şi pământului părintesc o promisiune, un fel de legământ sacru care o va urmări peste timp:
„Eşti al meu! Nu fi trist. Mă voi întoarce şi te voi cere înapoi. Ceilalţi sunt inutili. Totul va depinde numai de mine.”
Astfel, domeniul Hardwick devine un fel de laitmotiv pentru Bess, acesta urmărind-o întreaga viaţă, fiind mereu prezent în cele mai intime gânduri ale ei. El este forţa ei, tot ceea ce deţine, sufletul ei. Dragostea ei pentru pământ, asemenea lui Mary din „Trandafiri” de Leila Meacham şi a lui Scarlett din „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell, trece dincolo de timp şi de spaţiu, fiind încă de mic copil impregnată cu dragostea pentru el, un fel de moşenire de la tatăl său, mort acum:
„(…) pământul înseamnă bogăţie, copila mea. Pământul şi proprietatea sunt cele mai importante lucruri pe lumea asta. Agaţă-te de Hardwick, Bess, indiferent ce-o să se întâmple.”
♚ღ♚
Astfel, familia Hardwick se mută în casa surorii mamei, iar povestea este reluată peste ani, când Bess este deja o domnişoară. Fire practică, ea învaţă mici trucuri care să o facă să răzbească în viaţă şi învelege că, deşi fire puternică şi inteligentă, ca femeie nu poate reuşi de una singură şi nu îşi poate atinge scopul. De aceea, îşi dă seama că are nevoie de un bărbat alături, care să îi ofere ceea ce doreşte ea, să îi răspundă la ambiţii:
„Bess a învăţat că scopul cel mai important în viaţa unei femei este căsătoria şi lecţia cea mai importantă care trebuia învăţată era aceea de a pune mâna pe un soţ.”
Ocazia perfectă apare în momentul în care i se oferă o şansă unciă: aceea de a deveni damă de companie în casa lui Margaret Zouche, ajungând tocmai în Londra, oraş al minunilor, al viselor şi al tuturor posibilităţilor. Aici, uşile par a i se deschide larg, făcându-i posibile chiar şi cele mai mici dorinţe: mulţi bărbaţi sunt atraşi de ea, datorită frumuseţei şi a inteligenţei de care dă dovadă, precum şi a înfăţişării sale zvelte, cu un păr roşcat, ce „împrăştie flăcări” şi face ca „Londra să se ridice în picioare ca să se uite la ea.”
♚ღ♚
 
În casa Zouche, Bess are posibilitatea de a se apropia de familia regală, mai ales că prietena cea mai bună a lui Margaret este Frances Grey, sora regelui Henric. Ea află astfel povieşti şi picanterii de la curtea acestuia, dar îşi creează şi relaţii importante, aşa cum este prietenia cu Elizabeth Tudor, o tânără mai mică decât ea, dar care îi seamănă atât fizic, cât şi psihic.
Tot în această perioadă, îl cunoaşte pe William (Rogue) Cavendish, un fel de fante, un Don Juan dorit de toate femeile de la curte, mai ales pentru că are şansa de a avnsa foarte mult pe plan social. Însă, el o alege pe Bess Hardwick, de care se îndrăgosteşte iremediabil, în ciuda faptului că este însurat.
Bess nu cedează armelor lui de seducţie, pentru că îşi doreşte o căsătorie cinstită, iar nu să fie doar o simplă amantă. Deşi planurile ei măreţe par a intra pe făgaşul normal, planurile ei iar se năruie: familia are nevoie ca ea să se căsătorească cu pajul Robert Barlow, vecinul lor, care îi este prieten bun lui Bess, dar nimic mai mult, mai ales că acesta este destul de slăbit de o boală de plămâni.
♚ღ♚
 
Pentru a afla dacă Bess Hardwick va reuşi să îşi recâştige conacul mult iubit sau dacă va reuşi să scape dintr-o relaţie neîmplinită şi să se întoarcă la Rogue Cavendish, vă invit să citiţi romanul, pe care îl puteţi achiziţiona de aici. Eu abia aştept să descopăr şi volumul 2 al seriei.
Cartea mi-a fost oferită spre recenzie de către Editura Miron, căreia îi mulţumesc.

6 gânduri despre ”VIRGINIA HENLEY: PASIUNEA UNEI FEMEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.