LISTA DE LECTURI A LUNII MAI (2017)


„Este luna lui iunie, ~ Luna frunzelor şi a trandafirilor ,

Când plăcute privelişti salută ochii

Şi ademenitoare arome întâmpină nasul.”
Nathaniel Parker Willis

Lunamai a ajuns la final şi o nouă lună şi un nou anotimp îşi fac simţite prezente. Petru mine, luna iunie aduce un farmec aparte vieţii noastre, ne desparte de primăvară şi ne primeşte în antecamera plină de promisiuni a verii.

Mai jos, am făcut lista cu cărţile citite în luna care tocmai s-a încheiat, nu sunt multe, pentru că, în ultimul timp, nu sunt foarte bună prietenă cu timpul, însă toate au fost cărţi pe placul inimii mele. Le voi numi în ordinea în care le-am citit:
1. „Vălul pictat” de W. Somerset Maugham – o poveste despre căutarea de sine, despre descoperirea propriei persoane, o cunoaştere care cere multe căutări şi aduce cu sine pierderi nenumărate. Este o călătorie iniţiatică, prin intermediul căreia eroina cărţii învaţă ce este cu adevărat viaţa, care este sensul dragostei şi, în cele din urmă, se găseşte pe ea însăşo. Preţul pe care trebuie să îl plătească pentru toate acestea nu este mic şi nici lipsit de suferinţă şi durere, dar este necesar pentru a putea ajunge la capătul drumului un om mai frumos şi mai împăcat cu propria soartă, o persoană care ştie să preţuiască viaţa, cu toate misterele ei.
2. „Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India” de Desiré Halaseh, un roman care m-a făcut să iubesc mai tare India şi să visez cu ochii dechişi la „pământul străvechi al tuturor culorilor, religiilor şi limbilor” şi mi-a arătat că nu ştiu mai nimic despre acest loc îndepărtat de pe glob, că toate poveştile auzite trebuie lăsate departe şi că ar trebui să descopăr de una singură această ţară în care Orientul şi Occidentul e împletesc într-un mod atât de armonios. Romanul lui Desi Halaseh mi-a făcut aşa un dor de ducă, parcă îmi vine să iau şi eu rucsacul în spate şi să pornesc la drum… E nevoie doar de un strop de curaj, alţii ar spune nebunie…
3. „După şapte ani” de Guillaume Musso, prima mea întâlnire cu acest autor. Prin intermediul scrierii sale, ai parte de aventură, suspans, poveşti cu iz romantic, adrenalină cât cuprinde şi nenumărate răsturănări de situaţie. Pur şi simplu nu m-aş fi gândit la acel final, deşi, pe tot parcursul citirii lui, am crezut că întrevăd ceva, ceva… însă a fost mult mai mult decât m-am aşteptat eu.
4. „I.R.En.” de Sandra Coroian, care m-a scos din zona mea de confort şi m-a făcut să adaug un nou autor la lista mea de autori preferaţi. Pe tot parcursul paginilor romanului am simţit că privesc derularea unui film şi că, prin intermediul acţiunii, autoarea se joacă cu mintea mea, oferindu-mi doar frânturi dintr-un întreg ce se doreşte descifrat; doar câteva piese ale unui puzzle complicat. Nimic din ceea ce credem că am aflat nu se dovedeşte a fi adevărat, totul nu este nimic altceva decât o creaţie a ceva mult mai puternic, ce rămâne ascuns undeva într-un con de umbră… Recunosc, asemenea personajului principal, am trecut prin clipe de confuzie, prin stări de îndoială permanentă, care au avut darul de a mă ţine cu sufletul la gură până la final.
5. „Pasiunea unei femei” de Virginia Henley, un roman care împlteşte cu măiestrie elementele de ficţiune cu cele reale, purtându-ne paşii către somptuoasa curte a regelui Henric Tudor, prezentându-ne în mod detaliat intrigile, mezalianţele, picanteriile şi poveştile de dragoste care au loc în interiorul acesteia. Prin intermediul acestei cărţi, scriitoarea ne poartă pe aripi de istorie în Anglia din epoca elizabetană, oferindu-i viaţă unei eroine care a trăit în mod real la curtea reginei Elizabeta. Însă, cu toate că porneşte de la un element real, personajul feminin principal al romanului, Bess Hardwick, nu este femeia descrisă de istorie ca fiind o femeie puternică, mânată de ambiţii, care a îngropat nenumăraţi soţi, ci este o tânără pură, inocentă, care îşi doreşte să reuşească să urce treptele sociale prin forţele proprii, fapt care m-a făcut să empatizez în mod puternic cu ea.
6. „Regele furtunilor” de Amanda Scott, o carte care a îmbinat elementele de istorie, cu poveşti de dragoste şi replici spumoase şi amuzante, o intrigă care te face să pătrunzi direct în interiorul acţiunii, într-un cuvânt, ingredientele perfecte pentru o lectură relaxantă.
**********
Cartea lunii mai pentru mine este, cu siguranţă, romanul „I.R.En.” de Sandra Coroian, pentru toate trăirile pe care le-am avut, pentru stilul complex de scriere al autoarei, pentru faptul că m-a făcut să îmi placă genul SF, pentru toate întrebările pe care m-a făcut să mi le adresez, pentru că s-a jucat cu mintea mea şi pentru milioane de alte motive.
Publicitate

4 gânduri despre ”LISTA DE LECTURI A LUNII MAI (2017)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.