CORINA CÎNDEA: MICUȚA BALERINĂ

     Cartea„Micuţa balerină” deCorina Cîndea îşi aştepta cuminte rândul la citit pe rafturile bibliotecii mele încă de la târgul Gaudeamus din noiembrie. M-a atras încă de atunci datorită titlului, pentru că iubesc tot ceea ce ţine de balet. Nu am citit nimic până acum de la această autorare, însă, cu siguranţă, nu va fi ultimul roman citit. Îmi place foarte tare stilul ei, puterea cuvântului care te face să te transpui parcă în interiorul paginilor cărţii, trăind cot la cot cu personajele foarte bine creionate. Limbajul utilizat este unul simplu, dar extrem de profund şi de bine conturat.
       „Micuţa balerină” este un roman young adult, care aduce în prim-plan o poveste de iubire profundă, magică aş putea spune prin intensitatea cu care îi cuprinde pe cei doi îndrăgostiţi în mrejele sale, o poveste despre sacrificiul făcut de dragul celui de lângă tine, despre pasiuni şi despre lupta până în pânzele albe pentru ca visele avute să devină realitate. 
      Autoarea aduce în prim-plan doi tineri: Rya Jones şi Jay Hamilton, ambii provenind din lumi complet diferite: cea a dansului şi cea sportului, două contrarii care ar părea că nu se vor atrage niciodată, însă destinul le hotărăşte cu totul altceva. 

      Rya Jones este o tânără de aproape 18 ani, care trăieşte în Dallas, Texas, pentru care dansul şi în special baletul reprezintă totul. Are năzuinţe înalte, dovedind maturitate în ciuda vârstei fragede: vrea să ajungă pe marile scene ale lumii, fapt pentru care îşi pune întreaga viaţă în slujba dansului, fapt care poate fi observat din modul în care dansează. Bucurie şi tristeţe, speranţă şi incertitudine, dorinţă şi iubire, toate aceste sentimente reies din dansul său. Crede că viaţa ei are o traiectorie bine-definită, că nu are nevoie de nimic mai mult decât să danseze, să ajungă la cele mai mari şcoli de dans şi de a încheia contracte pentru turnee ce fac înconjorul lumii. Toate acestea sunt valabile până în momentul în care îl întâlneşte pe Jay.
      Jay Hamilton este un tânăr în vârstă de 22 de ani, pentru care sportul înseamnă totul. Este fundaş la Dallas Cowboys, o echipă de fotbal cu foarte multe campionate la activ câştigate. Jay este fotbalistul tipic: mereu înconjurat de femei frumoase, mereu în centrul atenţiei tuturor… Toate acestea până când o întâlneşte pe Rya… 
      După terminarea meciului care le aduce calificare a echipei sale, Jay îşi însoţeşte antrenorul la spectacolul de balet al fiului acestuia, Taylor. Deşi credea că totul va trece foarte repede şi că va fi plictisitor, Jay ajunge să fie fascinat de fata care apare pe scenă:
     „Privesc spre fata din faţa mea, uimit de strălucirea pe care o împrăştie în jur. Întreaga ei fiinţă radiază lumină şi seninătate, îmbinate într-o aură aproape palpabilă.”
      Printr-o întâmplare, Taylor şi Rya ajung la petrecerea echipei de fotbal, unde fundaşul simte nevoia de a fi protector cu tânăra pe care o numeşte micuţa balerină. Însă, prins de succesul pe care îl are, uită pentru o clipă de ea, moment în care are loc un incident dureros, care îi va aduce pe Jay şi pe Rya la un loc în apartamentul lui Jay.
     Din acest moment, atracţia dintre ei devine extrem de puternică, iar sentimentele capătă o intensitate uriaşă, pe care niciunul dintre ei nu le anticipaseră. Relaţia lor devine una deosebit de strânsă, niciunul dintre ei neputând trăi fără celălalt.
        Însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Fină cunoscătoare a lumii adolescentine, autoarea reuşeşte să surprindă cu măiestrie toate momentele lor de nesiguranţă, toate suişurile şi coborâşurile, toate neînţelegerile ce provin din faptul că nu ştiu cum anume să gestioneze unele chestiuni şi diferenţe dintre ei. Provin din lumi diferite, fiecare are propriile aspiraţii măreţe şi este extrem de bun la ceea ce face. Timpul pe care îl pot petrece împreună este extrem de mic, mai ales câdn Rya trebuie să urmeze o şcoală aflată în alt stat, iar Jay are cantonamente. La toate acestea, se adaugă ochii presei, care sunt în permanenţă pe ei, plus episoade de gelozie, mai mult sau mai puţin întemeiate. Rya stârneşte pasiuni, prietenul ei Taylor este îndrăgostit de ea, la fel şi profesorul de balet, Santini, şi Shane, un tânăr cunoscut la un depozit unde se dansa free style. 
Vor reuşi cei doi tineri să treacă peste toate diferenţele dintre ei? Vor reuşi să învingă distanţele, clipele de gelozie şi gura lumii? Cum va evolua relaţia dintre ei? Pentru a afla toate acestea, vă invit să citiţi romanul.
       Mie mi-a plăcut foarte tare faptul că perspectivele narative sunt unele subiective, aflând povestea fie din perspectiva lui Jay, fie din cea a Ryei. Uneori, gândurile lor sunt întrerupte de perspectivele lui Chase, prietenul lui Jay, sau ale lui Shane, dansatorul îndrăgostit de Rya, toate acestea oferindu-ne o altă lumină asupra poveştii care se derulează în faţa noastră. Am râs şi am plâns deopotrivă citind acest roman, o carte plină de romantism, năzuinţe puternice şi neprăvăzut. Un roman care a primit cinci steluţe din parte mea pe Goodreads pe care vi-l recomand cu drag.
     Citate:
      ● „(…) nimic din ceea ce merită nu e uşor.”
     ● „O să fie suficient de greu să vă găsiţi timp să fiţi împreună, nu trebuie să mai luaţi în seamă şi ceea ce spune lumea. Fă ce simţi, nu ce trebuie, Rya, şi vei fi fericită!”
    ● „(…) de câte ori vei vrea să plângi, indiferent din ce motiv, să te gândeşti că lacrimile tale sunt ceva prea preţios şi nu trebuie vărasate. Pentru nimeni şi nimic.”
    ● „Inima nu ne întreabă niciodată ce vrem şi îşi alege cele mai ciudate momente să preia controlul asupra acţiunilor noastre.”
Publicitate

8 gânduri despre ”CORINA CÎNDEA: MICUȚA BALERINĂ

  1. Oana zice:

    Mulțumesc! ❤️ La mine a fost prima întâlnire și a fost waw… Este una dintre cărțile care m-au ținut trează în noapte după mult timp în care nu mai o făcusem…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.