CHRISTINNE C.C.: EPHIALTE – ÎNCEPUTUL UNUI COȘMAR (#1)

      Iubesc cărțile fantasy, am nevoie de ele la fel cum are nevoie peștele de apă. Sunt printre puținele cărți care au darul de a mă scoate în totalitate din cotidian, prinzându-mă în mod definitiv în mrejele vrăjii sale. Mă bucur și mai tare când reușesc să găsesc romane fantasy scrise de autori autohtoni, mai ales când acestea sunt scrise cu măiestrie și nu urmează un tipar prestabilit, ci aduc în fața noastră, ca cititori, lumi cu totul noi, magice, în care realul și fantasticul fac front comun și ne implică în totalitate în acțiunea prezentată în fața noastră.
  Romanul „Ephialte – Începutul unui coşmar (Partea întâi)” de Cristinnne C. C. este o distopie literară care m-a făcut să mă cufund cu totul în lumea sa încă de la primele pagini, aducând în prim-plan un univers cu totul nou, dominat de Ephialte şi Umbre, care coexistă alături de oameni, formând un univers cu totul diferit față de cel cu care suntem obișnuiți, în care adrenalina este prezentă la cote maxime și maleficul își face simțită prezența prin intermediul unei boli nemaivăzute, DMD (Degenerative Malak Desease – Boala lui Malak), care reduce cu totul spiritul uman, transformând persoana afectată într-o umbră a ceea ce fusese. Este o Lume Nouă, autentică, cu ținuturi de mijloc, imaginate în detaliu de autoare, cu lumină și întuneric, cu bune și cu rele, cu visuri ce se cer împlinite, dar și cu cele mai negre coșmaruri devenite realitate. Este un univers literar care m-a dus cu gândul la cel creat de Tolkien și mă bucur că, acum, avem și noi lumea noastră, aflată aproape de mare, de Cheile Nerei și dominată de păduri bogate. În plus, nota de originalitate și de autenticitate este asigurată și de prezență la începutul fiecărui nou capitol a unor versuri din poeziile marelui Eminescu, care se încadrează în totalitate în acțiune, fiind un fel de rezumat a ceea ce urmează să se întâmple mai departe.
   Așa cum spune și titlul, cartea este doar o inițiere în Lumea Nouă, o introducere extrem de reușită într-o alt fel de lume, în care oamenii și creaturile apărute odată cu Revelația, Ephialtele și Umbrele, au învățat să coexiste, urmând regulile stricte impuse de Consiliu, cel care nu le permite să se abată de la acestea, pentru a nu se instaura haosul. Însă, nu toate ființele existente pe Pământ sunt dispuse să le respecte și, sub impulsul încrederii care s-a creat între toți, ajung să comită fărădelegi groaznice, greu de imaginat, iar de dragul puterii trec peste toți și peste toate, fără niciun fel de regret sau remușcare.  O lume dominată de Ephialte şi Umbre

       Ephialtelesunt fiinţe umane până la o anumită vârstă, moment în care trupul refuză să mai se hrănească în mod natural, cu hrană, se opresc din creştere, devenind fiinţe nemuritoare, cu aceeaşi înfăţişare ca în momentul transformării. Puterile lor cresc extraordinar de tare, pot vedea la fel de bine în întuneric ca şi în timpul zilei, sunt foarte agile şi se hrănesc cu energia negativă provenită de la cele mai mari coşmaruri ale oamenilor. Sunt un fel de vampiri energetici, care caută centrul terorii din creierul uman, după care se hrănesc, devenind mult mai puternice. Deşi sunt denumite Coşmaruri, Ephialtele nu sunt ceea ce ne-am putea aştepta, nu sunt nişte personaje negative care au ca scop distrugerea oamenilor, ci ele iau doar atât cât le este necesar pentru a putea supravieţui.

     Umbrelesunt tot un fel de vampiri energetici, singurul duşman natural al Ephialtelor. Deşi ca înfăţişare sunt extrem de frumoase, ele nu au suflet, nu fac distincţia dintre bine şi rău, nu se dau în lături de la uciderea celor care le apar în cale, oameni și Ephialte deopotrivă. Consiliul (menit să menţină un echilibru între lumea oamenilor, a Ephialtelor şi a Umbrelor) intervine doar pentru siguranţa oamenilor, Ephialtele fiind nevoie să se descurce singure.

O nouă lume, o altă ordine colectivă și o inițiere în universul nou apărut

      Acţiunea romanului ne plasează într-o Lume Nouă, în localitatea Mandaria, aflată în Ţinuturile de Mijloc. Lumea pe care o cunoaştem în prezent nu mai există, ci este una cu totul nouă, în care oamenii se confruntă cu o nouă boală: DMD (Degenerative Malak Desease), o boală care îi aduce pe oameni la o moarte sigură. Cei care par a lupta cel mai mult contra acestei maladii sunt cei de la T Industries, conduşi de marele Theon Novac. Acesta face anumite experimente pe insula Capri Secunda, fără a oferi prea multe detalii asupra cercetărilor sale.
      În această lume trăieşte Alisia (Alis) Iacob, o tânără provenind dintr-o familie numeroasă (doi fraţi şi o soră, ai căror părinţi au murit cu mult timp în urmă), destul de nonconformistă, care crede că ştie totul despre ea şi despre lumea în care trăieşte. Este încă tânără și nexperimentată, un fel de echivalent al adolescenților de astăzi, având aceleași temeri și impresia atotcunoașterii și atotputerniciei sale. Este un Ephialte novice, abia trecut de Iniţiere, şi se hrăneşte cu energia unor oameni care au probleme cu alcoolul, cu oameni deja aflaţi undeva la linia dintre viaţă şi viciu. Am iubit acest personaj încă de la început, pentru felul său de a fi, care îl determină să nu facă rău nimănui, să se pună în pielea altor persoane şi să încerce, în ciuda a ceea ce este, să aducă un strop de bunătate în universul din jur… plus că are o putere extraordinară de a trece peste cele mai grele încercări folosindu-se de glume şi de ironie…
       Fiind doar o începătoare, Alis nu se aşteaptă la foarte multe lucruri, iar acest lucru o aduce mereu în anumite situaţii nu tocmai fericite. Am putea spune că atrage ghinionul asupra ei indiferent de ceea ce face… Astfel, într-o seară, în timp ce încerca să se hrănească, este abordată de Max, un tânăr cu o figură impunătoare, extraordinar de frumos, care nu pare a fi nici Ephialte, deşi are anumite caracteristici specifice acestora, nici om… Deşi se teme că ar putea fi o Umbră, despre care Alis nu ştie nimic altceva în afară de faptul că sunt duşmanii declaraţi ai speciei sale, tânăra ephialte alege să îl urmeze pe acesta, fără a se gândi prea mult la consecinţe… plus că este oarecum vrăjită de ochii nou-venitului… Se va dovedi că această acţiune a sa a fost una cât se poate de greşită, iar consecinţele faptei sale e posibil să aibă efecte ireversibile…
       Max are o calitate unică: poate aduce un Ephialte în stare de incoştienţă, fapt nemaiîntâlnit până atunci. Acest lucru îl află Alis pe propria piele, iar momentul trezirii îi provoacă un adevărat şoc: este închisă într-o celulă, lipsită de puterile ei speciale, hrană pentru Umbre, care nu au niciun fel de milă pentru persoana aflată în faţa lor.
       Cel care o va ajută să îşi revină, să îşi descopere puteri nebănuite şi să afle câteva lucruri despre locul în care se află va fi un om, Andreas, cu care Alis leagă o frumoasă prietenie încă din primele clipe. Amândoi sunt prinşi ca într-o capcană pe insula Capri Secunda, în laboratoarele lui Theno Novac. Se va dovedi că toate presupusele lui intenţii bune nu există, că toate acele cercetări ale lor nu sunt decât un paravan pentru ceva mult mai mare: o alianţă teribilă între oameni şi Umbre, într-un joc al puterii, menit să creeze noi şi noi Umbre. Prinsă fără voia ei în acest joc al puterii, în care cei mari nu se sfiiesc să calce pe cadavre pentru a îşi atinge scopurile, Alis încearcă să găsească modalităţi de a evada… Ajutată de Andreas, află mai multe despre acel loc, despre Ephialte, despre posibilităţi nebănuite de a schimba destine…
    Mai multe nu vă spun pentru a nu vă strica plăcerea lecturii. Va trebui să descoperiţi singuri dacă Alis reuşeşte să evadeze din acest loc cumplit, care este rolul lui Andreas în toată această poveste, cine este Max cu adevărat… Vă asigur doar că veţi avea parte de nenumărate intrigi, de jocuri de putere, răsturnări de situaţie, pericole, adrenalină, câţiva fiori ai dragostei, într-un cuvânt, ingredientele perfecte pentru o lectură minunată.
    Personaje extrem de bine conturate, aventură cât cuprinde, adrenalină care atinge cote maxime, confruntări între forțele Binelui și ale Răului, tipologii noi, de care vă veți îndrăgosti, umor, ironie fină și, nu în ultimul rând, pasiune și fiorii focului unei iubiri ce stă mocnit, gata să se aprindă, sunt elementele care vă așteaptă în acest prim volum al unei serii fantasy ce se anunță incendiară.


     DATE DESPRE CARTE:
      ________________

     Titlu: „Ephialte – Începutul unui Coșmar (Partea întâi)”
     Autor: Cristinne C. C.
     Editura: Quantum Publishers
     Colecție: Fantsy Fanatic
     Anul apariției: 2017
     Număr de pagini: 228
    Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii și se bucură în prezent și de format electronic (ebook).
    
Publicitate

8 gânduri despre ”CHRISTINNE C.C.: EPHIALTE – ÎNCEPUTUL UNUI COȘMAR (#1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.