INTERVIU CU AUTOAREA LEILA SANDRA COROIAN

   Pe autoarea Leila Sandra Coroian am cunoscut-o prin intermediul romanului său I.R.EN., de care m-am îndrăgostit, cu toate că nu m-aș fi așteptat, nu citesc foarte des genul SF. Însă, pot spune că a fost vorba de dragoste la prima citire. Apoi, a trebuit neapărat să am și Aviatoarea, care mi-a plăcut la fel de mult, sau poate chiar mai tare. Știu că mulți cunoașteți scrierile sale și că impactul este același: romanele sale te cuceresc în mod iremediabil. De aceea, mi-am dorit să o cunoaștem mai bine prin intermediul câtorva întrebări.
     1. Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, ca cititori.
     Hmm… Nu-mi place plăcinta cu mere, am frică de înălţimi şi deşi aş putea cânta în faţa a mii de persoane, mereu am trac când trebuie să vorbesc chiar şi în faţa a 3 oameni.
     2. Știm cu toții că Superman avea nevoie de kriptonită pentru a străluci și pentru a deveni un supererou. Care este kriptonita ta? Ce anume te inspiră atunci când scrii?
     Din câte ştiu Kriptonita era singura slăbiciune a lui Superman, singura care îl putea pune la pământ. Dacă te referi la asta, atunci… aş spune că kriptonita mea este lipsa motivaţiei. Referitor la ceea ce mă inspiră… oamenii, viaţa, trăirile de zi cu zi, lucrurile frumoase pe care le văd etc.
     3. Ne este cunoscut faptul că scrii de foarte mult timp. Ți-ai dorit întotdeauna acest lucru? Ce anume te-a făcut să fii conștientă de magia cuvintelor și te-a determinat să începi să scrii? Câte cărți nepublicate încă păstrezi undeva acolo, într-un sertar din casa ta?
     Nu cred că mi-am dorit niciodată, în sensul că, a fost mai mult o necesitate de a mă elibera de sutele de idei care îmi zburau mereu prin minte şi de a da frâu liber imaginaţiei. Eu trebuie mereu să creez. Nu contează dacă ne referim aici la scris, la a desena sau orice alt lucru care se poate crea. Pe scurt, imaginaţia m-a făcut să scriu. Lucrări începute am multe… foarte multe, aproape finalizate cred că am vreo 8.
     4. Scrii un gen literar mai puțin abordat în literatura română: un SF mai altfel, care reușește întotdeauna să prindă sub vraja sa pe cei care ajung să citească măcar câteva pagini din romanele tale. Când anume ai realizat că vei avea succes cu ceea ce scrii? Care sunt secretele tale pentru a ajunge atât de aproape de sufletul cititorilor tăi?
     În primul rând nu mi-am propus niciodată să scriu SF. De obicei când încep să scriu, nu mă gândesc neapărat la ce gen va fi, eu scriu povestea şi aparent în cazul celor 2 romane publicate, a fost vorba despre SF, în Aviatoarea am încercat să mă distanţez puţin de acest gen, dar degeaba. Asta îmi dictează imaginaţia. Niciodată nu mi-am dorit să par plină de mine, dar mereu am avut încredere în ceea ce am scris, aşa că încă dinainte de a publica… ştiam. ŞTIAM că dacă reuşesc să ajung cu ceva în faţa oamenilor va prinde şi va ajunge în sufletul lor, iar asta pentru că eu la rândul meu scriu cu sufletul. Pun tot ce am mai bun din mine în ceea ce scriu şi îmi folosesc imaginaţia la capacitate maximă. Iubesc să scriu, probabil de asta, cititorii ajung să fie captivaţi de ceea ce scriu.
     5.  Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris?
     Mă ajută foarte mult dacă sunt motivată. Fără motivaţie, degeaba am inspiraţie să scriu… în principiu, o zi de scris “BUNĂ” arata aşa: mă “plantez” în fata laptopului, îmi fac o cafea la ibric cu 3 linguriţe jumate de zahăr, 3 linguriţe de coffeta şi lapte pe care o torn în cana mea “spaţială” şi scriu, scriu câteva ore bune fără întrerupere, mai fac câte o pauză să mai schimb 2-3 vorbe cu prietenii internauţi, mă întorc la scris, iar dacă scena la care scriu o cere, pun o anumită piesă pe repeat care serveşte drept coloană sonoră.
     6. Există vreo carte pe care ți-ar fi plăcut să o fi scris tu?
     Asta da întrebare, dar răspunsul în cazul meu este simplu. NU. De ce? Pentru că eu am o chestie, nu mi-aş dori niciodată să fiu altcineva sau să fac ce a făcut altcineva. Eu cred în unicitate, cred în a fi original şi a veni mereu cu ceva inedit.
     7. Romanul „I.R.En.” este precedat de portretele personajelor principale pe care le-ai realizat chiar tu. Cum anume se îmbină dragostea pentru desen cu scrisul? Cât de mult te implici în design-ul cărților tale? Te-ai gândit vreodată să realizezi și romane grafice sau manga?
     Ilustraţiile de la începutul romanului I.R.En nu sunt realizate de mine, ci de o prietenă Sabina Podaru. Am colaborat cu ea pentru a da viaţa acestor personaje create de mine. De implicat în design-ul cărţilor mele, aş face-o mai mult decât îmi este permis în momentul de faţă. Din păcate, ca în oricare alt job… “angajatul” nu poate lua toate deciziile. Îşi poate spune ideile şi pe urmă “şeful” decide. Da m-am gândit la romane grafice, dar prea puţine edituri ar accepta asta pentru că e puţin mai complicat în ceea ce priveşte tipărirea lor.
     8. Care este mascota/avatarul tău ca scriitor?
     Unicornul.
     9. Pentru că știu că te pricepi la muzică, cu care ai cochetat la un moment dat, recomandă-ne trei melodii numai bune pentru momentul când citim.
     Recomand: The Motans – Versus, The Place Promised în Our Early Days – Beyond the Clouds, Death Parade [AMV] – Moonlit Night
     10. Observăm că marii scriitori contemporani scriu atât sub numele lor real, cât și sub pseudonim, mai ales atunci când abordează alte teme literare decât cele cu care și-au obișnuit cititorii. Te-ai gândit vreodată să scrii sub pseudonim?
     Da, ca oricare alt scriitor. Nu neapărat pentru că era alt gen sau pentru a-mi ascunde identitatea, dar de multe ori m-am gândit că numele meu nu se ridică la nivelul titlului de “autor”.
     11. Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?
     Da, o întrebare de baraj. Mereu caut să ţin cont de ceea ce îşi doresc oamenii care mă citesc pentru că ei sunt importanţi pentru mine, toţi, chiar şi cei cu care nu vorbesc. Ca să îţi spun un mic secret, M.O.O.N. (continuarea romanului I.R.En.) a luat fiinţă, datorită lor. Eu nu mi-am propus niciodată ca acest roman să aibă o continuare, să devină o serie. Pentru mine I.R.En. era gata, cu un final deschis, de unde fiecare îşi putea trage propriile concluzii. Cu toate astea, datorită cererii foarte mari, am decis să creez o continuare. Aici intervine problema. Deşi iubesc să scriu, eu mă consider a fi un spirit destul de sălbatic şi liber. Îmi place să scriu ceea ce îmi place să scriu. Ha! Ha! Ha! Când încep să scriu pentru că “trebuie” mă plafonez şi ajung să mă suprasolicit, de aceea la ora actuală M.O.O.N. este pus pe pauză. Nu vreau ca scrisul să devină o corvoadă pentru mine, vreau să scriu din plăcere. Aşa că, ţin cont de ceea ce îşi doresc cititorii, încerc să modelez acţiunea după “viziunea” lor, dar mereu ţinându-mă de planul cu care am plecat la drum când am început să scriu.
     12. Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?
     Să muncească foarte mult. Să scrie mult, să citească mult, să încerce să fie mereu “originali”, să îşi pună mintea şi imaginaţia la contribuţie, iar dacă a deveni autor  este visul lor, să nu se dea bătuţi niciodată.
     13. Un mesaj pentru cititorii tăi.
     Vreau să le mulţumesc pentru tot. Ei sunt cei mai importanţi pentru mine şi mai vreau să le mulţumesc că mă încurajează mereu, că îmi spun părerea lor sinceră şi pentru că dau o şansă lucrărilor mele.
Îți mulțumesc pentru timpul acordat pentru a răspunde la acest interviu!
Cărțile Sandrei Coroian le puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Quantum Publishers și de pe alte librării online.

5 gânduri despre ”INTERVIU CU AUTOAREA LEILA SANDRA COROIAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.