INTERVIU CU AUTOAREA RODICA MIJAICHE

      Pe scriitoarea Rodica Mijaiche am cunoscut-o mai întâi prin intermediul romanelor sale minunate, pline de sensibilitate, de povești de iubire și de frumusețe, istorii despre oameni, despre sufletul uman, scrise cu suflet. Am avut extraordinar de marea bucurie să o întâlnesc și real, în noiembrie anul trecut, la târgul de carte Gaudeamus, la dubla lansare de carte a romanelor „Secrete” și „Anotimpul iubirii”. Eram încă sub vraja celui din urmă, un volum care se citește în totalitate cu sufletul și care continuă să îmi fie încă aproape de suflet. Am descoperit în autoarea acestui volum un om extrem de cald, de frumos și de minunat, o adevărate încântare pentru mine. De aceea, mi-am dorit extrem de tare ca printre primele interviuri să o cunoaștem mai bine pe Rodica, să aflăm mai multe despre ea.
     1. Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, ca cititori.

     Hmm… Sunt o fire deschisă și totuși rezervată. Nu suport ipocrizia. Sunt o persoană prea onestă.

     2. Ce anume te inspiră atunci când scrii?

     Evenimentele din viața de zi cu zi. Oamenii. Vorbele. Faptele.

     3. Ai știut întotdeauna că vrei să fii scriitoare sau ai cochetat și cu alte meserii?

     Am visat să fiu scriitoare, ceea ce mă determină să spun că visele într-adevăr devin realitate. Asta nu înseamnă că nu am un job care-mi și place pe deasupra.

     4. Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

     Ca să răspund la întrebarea asta, trebuie să mă întorc în timp, pe vremea liceului. Am avut norocul să am profesori de limba română care au apreciat foarte mult creația literară și exprimarea liberă. 

     5. Știm că scriai pe o anumită platformă înainte de a publica romanele tale. A schimbat în vreun fel publicarea romanelor stilul tău de scriere?

    Când am publicat primele două romane, nu eram vizibilă pe platformele dedicate iubitorilor de creații literare. Nu pot să spun că m-a influențat în vreun fel. Fiecare are stilul lui. Tot ce pot să spun este că nu mai sunt activă la fel de mult, deoarece sunt foarte ocupată și vreau ca ceea ce scriu să fie o surpriză pentru cititorii mei.

     Publicarea romanelor te face să realizezi că ai depășit o etapă. Ești în altă ligă, cum spun americanii. Scrii, dar o faci mult mai responsabil. Am învățat mult și încă mai am de învățat. Ca în orice meserie. Tot timpul trebuie să te perfecționezi.

     6. Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris?

     O să încep cu ultima întrebare. Nu am o zi de scris. Am nopți de scris. Ziua sunt la muncă. Nu pot să scriu fără muzică. Cred că acesta este și motivul pentru care muzica este prezentă în toate cărțile mele. În rest nu am un ritual anume.

     7. Ai scris atât cărți de sine stătătoare, cât și serii. Ce anume preferi mai mult? Ai un roman pe care îl preferi înaintea celorlalte dintre cele scrise până acum?

         Dintre toate cărțile pe care le-am scris până acum și ținând cont de toate personajele și subiectele abordate, „Anotimpul iubirii” va ocupa întotdeauna un loc special în sufletul meu.

     8. Ești unul dintre scriitorii care păstrează o strânsă legătură cu cititorii săi. Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

     Da. Îmi place să fiu aproape de cititorii mei și să interacționăm. Dar când vine vorba despre acțiunea cărții, nu poate fi nimic care să mă convingă să o schimb atâta timp cât eu am stabilit traiectoria pe care o va urma.  

      9. Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

     Pentru mine scrisul este cea mai bună terapie. Fiecare stare sau emoție o poți transforma într-o idee. Iei fiecare personaj în parte și îl îmbraci cu calități și defecte. Sunt fapte sau vorbe care-i fac ceea ce sunt. Sunt oameni pe care poate îi întâlnești în viața de zi cu zi, dar fiecare poartă o mască din motivele știute numai de el.

     10. Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

     Am citit cărți care mi-au deschis ochii și mintea. Nu am o carte anume, în schimb am scriitori care, prin romanele lor, m-au făcut să realizez că există moduri diferite de scriere. Câteodată simplul este mai complex. Eu vreau ca cititorul să se regăsească în anumite situații și la final să spună: da, cartea asta mi-a transmis o stare bună. Nu vreau să facă analiză pe text.

     11. Romanele tale au atât personaje feminine, cât și masculine extrem de bine conturate. Este mai greu să te pui în pielea unui personaj masculin?

     Trebuie să recunosc că este destul de solicitant. Dar am destui oameni în jurul meu care sunt o sursă de inspirație fantastică.  🙂

     12. Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

     Să nu renunțe la primul nu. Să creadă în darul lor, pentru că asta e.

     13. Un mesaj pentru cititorii tăi.

     În primul rând vreau să le mulțumesc pentru că sunt alături de mine. Mesajele lor sunt ca o gură de aer proaspăt.

     Niciodată nu am spus că nu citesc un anumit gen literar până nu l-am încercat, așa că nu vă puneți bariere din acest punct de vedere.

Îți mulțumesc pentru timpul acordat pentru a răspunde la acest interviu!

Cărțile Rodicăi Mijaiche pot fi achiziționate de pe site-ul Editurii Librex.

2 gânduri despre ”INTERVIU CU AUTOAREA RODICA MIJAICHE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.