CARAVAL DE STEPHANIE GARBER

„Bine aţi venit la Caraval! Cel mai mare spectacol de pe uscat sau de pe apă. Înăuntru, veţi trăi mai multe minuni decât văd cei mai mulţi dintre oameni într-o viaţă întreagă. Puteţi sorbi magia dintr-o ceaşcă şi cumpăra vise dintr-o sticlă. Dar, înainte de a pătrunde cu totul în lumea noastră, trebuie să ţineţi minte că totul este un joc. Ce se întâmplă dincolo de această poartă poate să vă sperie sau să vă încânte, dăr nu vă lăsaţi păcăliţi. Vom încerca să vă convingem că este real, dar totul este un joc. O lume fabricată din iluzii. Aşadar, chiar dacă dorim să vă impresionăm, aveţi grijă să ni vă lăsaţi impresionaţi prea mult. Visele care devin realitate pot fi frumoase, dar, de asemenea, se pot transforma în coşmaruri când oamenii nu se trezesc.”
– Stephanie Garber –
     Amterminat de câteva zile „Caraval” de Stephanie Garber şi am dorit să las puţin timp să treacă pentru a vă putea vorbi despre acest roman aşa cum se cunvine, pentru că, iniţial, sentimentele mele erau destul de amestecate, mai ales după ultimele 60-70 de pagini, care m-au lăsat efectiv fără suflare şi fără prea multe cuvinte pe care să pot să le rostesc.
     La început, am crezut că am greşit şi că acest fantasy nu este ceea ce m-am aşteptat să fie: incipitul mi s-a părut destul de greoi, cu o acţiune statică, nişte poveşti ale căror finaluri am crezut că le pot întrevedea de la primele pagini. Dacă nu aveam această carte propusă pentru clubul de lectură virtual de pe grupul meu, Crâmpeie de suflet, cred că aş fi lăsat-o deoparte… şi foarte rău aş fi făcut, pentru că imediat ce ajungem pe insula Caravalului, acţiunea se schimbă la 180 de grade şi pot înţelege de ce acest roman de debut a fost atât de bine cotat în afară.
      „Caraval” te introduce într-o lume de basm, în care nimic nu este ceea ce pare a fi şi în care toate lucrurile pe care le cunoaştem în lumea reală nu se aplică. Autoarea a reuşit să creeze o adevărată feerie, cu extrem de multe detalii, ce au rolul de te introduce în povestea creată, de a te face să participi în mod activ la acţiunea pusă în scena, să râzi şi să plângi alături de personaje, să îţi doreşti să fii chiar acolo, în lumea Caravalului, pentru a descoperi indiciile şi pentru a primi premiul pus în joc.
Sursă: internet
     Romanul aduce în prim-plan povestea a două surori, Scarlett şi Donatella (Tella) Dragna, care locuiesc într-un loc mai puţin obişnuit: insula Trisda, una dintre insulele cucerite, loc care acţionează după propriile reguli şi pe care nimeni nu îl poate părăsi fără a suporta consecinţe deosebit de grave.
     Ai spune că faptul că Scarlett şi Tella sunt fiicele guvernatorului insulei le-ar putea uşura puţin situaţia şi le-ar face să trăiască o viaţă plină de huzur, dar nu este aşa. Din momentul în care mama lor, Paloma, a ieşit din vieţile lor, fugind de pe insulă nu se ştie unde, tatăl lor pare a îşi fi pierdut orice fel de urmă de umanitate, tranformându-se într-un tiran, care le răpeşte fetelor sale orice drept la fericire şi care le loveşte de fiecare dată când i se pare că ele nu au ascultat de poruncile sale.
Scarlett simte presiunea surorii mai mari (chiar dacă pe ea şi pe sora sa le desparte doar un singur an) încă de la plecarea mamei lor, fapt pentru care îşi doreşte cu orice preţ să o protejeze pe Tella, indiferent de sacrifiic. Din această cauză, în momentul în care apare posibilitatea unei căsătorii, fie ea şi aranjată, tânără nu spune nu, doar pentru că speră că aceasta va fi unica modalitate prin care ea şi cea mai dragă persoană din viaţa ei s-ar putea salva de sub tirania tatălui. Pentru această şansă, este dispusă chiar şi să renunţe la participarea la Caraval, un joc cu iz carnavalesc despre care aflase de la bunica sa, Anna, şi care o prinsese în mrejele sale, fapt pentru care scrisese adesea, adresându-se stăpânului acestuia, celebrul şi misteriosul Legend (un bărbat al cărui chip arareori îl vedea cineva, îndrăgostit de Annalise, cu care nu putusese să realizeze uniunea prin căsătorie, actor, care pune în scenă tot felul de spectacole, folosind oameni obişnuiţi).
Sursă: internet

     Însă, Tella complotează cu Julian, un marinar ajuns pe insula lor, şi reuşesc să o ducă pe Scarlett pe insula Caravalului, moment în care totul se schimbă.
     Aici, nimic nu este ceea ce pare a fi, totul capătă valenţe multiple, iar dincolo de carnavelsc, de străluciri şi de fast, se ascund secrete păzite cu grijă.
     În momentul în care miza devine chiar Tella, care este răpită, Scarlett se implică în totalitate în acest joc, deşi, iniţial, dorise să plece după primele zile, astfel încât să poată încheia căsătoria aranjată. Abia pe parcurs, va înţelege că jocul nu este chiar unul obişnuit, că aici timpul are o altfel de scurgere, banii nu au niciun fel de valoare, iar orice lucru te poate costa un secret, o temere sau chiar o zi din viaţă.
     Fastul este prezent peste tot, pare că basme noi şi vechi se împletesc, visele devin realitate, lumina pare a veni dintr-o altă lume, iar culorile joacă un rol extrem de important, fiind chiar o formă de exprimare a sentimentelor:

„Sentimentele lui Scarllet se aprinseră în culori mai strălucitoare decât de obicei. În roşu vital al cărbunilor aprinşi. În verdele dornic al firelor noi de iarbă. În galbenul frenetic al unei păsări care dăaripi. În cele din urmă, îi răspunsese.”
     În toate cele cinci zile ale Caravalului, Scarlett se afundă tot mai mult în poveste, nu mai reuşevte să deosebească realul de ireal şi lumea reală de cea a visului. Nimic nu mai are sens, indiciile trebuie descifrate şi nu mereu reuşeşte sau, tocmai când crede că este pe drumul cel bun, ceva se întâmplă,ceva care schimbă total traiectoria poveştii. Misterul irumpe din tot ceea ce o înconjoară, chiar şi din simplele petale de flori. Personaje misterioase apar la tot pasul, unele ca ajutoare, altele ca duşmani, care vor să o oprească să câştige, iar cei mai mulţi vor să o lase în urmă, căci premiul pus în joc nu este unul oarecare: acesta constă din îndeplinirea unei dorinţe.
      În lumea aceasta nouă, oamenii se lasă purtaţi de val şi regulile dispar în mare parte, căci jocul scoate tot ceea ce este mai rău din oameni, mai ales că li se pare că se află sub protecţia anonimatului. Lui Scarlett îi este tot mai greu să ajungă la o finalitate, mai ales cu atâtea piedici în jur, chiar dacă are alături un ajutor de nădejde: pe Julian, cel care îi devine foarte apropiat de suflet.
      Mai multe nu pot să vă spun, pentru că această poveste este extraordinară tocmai prin puterea surprizei, prin misterele pe care trebuie să le dezlegi pas cu pas. Pregătiţi-vă pentru o aventură minunată, care, cu siguranţă, vă va prinde în mrejele sale, ţinându-vă simţurile treze până la ultima pagină.
     Abia aştept volumul al doilea, deşi ştiu că aşteptarea va fi una lungă: data apariţiei este preconiată abia pentru anul 2018…
Sursă: internet

Date despre carte:

 

14 gânduri despre ”CARAVAL DE STEPHANIE GARBER

 1. antoaneta zice:

  De această carte tot aud din ianuarie (de când a apărut), dar am decis să aștept publicarea continuării, înainte să citesc. Anul acesta parcă totul s-a învârtit în jurul unor serii, deși eu nu am obiceiul să mă las prinsă de așa ceva.
  Îmi place cum ai prezentat cartea. Cu siguranță o voi citi, de îndată ce autoarea va anunța publicarea următorului volum.

  Apreciază

 2. Oana zice:

  Mulțumesc! ❤ Și eu încerc să stau departe de serii, numai că nu am știut că aceasta face parte dintr-o serie 🙂 Din păcate, va apărea abia în 2018, așa că mai am de așteptat, iar Epilogul m-a lăsat cu o mare dorință de a ști ce se va întâmpla mai departe...

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.