MARJANE SATRAPI: PERSEPOLIS (VOLUMELE I ȘI II)


„Memoriile unei maturizări în Iranul revoluţionar, Persepolis aruncă o privire fără egal într-un mod de viaţă aproape necunoscut şi greu accesibil. Satrapi a ales să-şi spună remarcabila poveste într-o minunată carte de benzi desenate, unică şi indispensabilă. Îţi lasă o senzaţie ciudată, ca şi când ai citit un mesaj într-o sticlă de un naufragiat.”
Time

    Romanul lui Marjane Satrapi „Persepolis” este primul roman grafic pe care l-am citit. Auzisem numai lucruri bune despre el înainte şi eram extrem de curioasă. Pot doar să vă spun că mi-a plăcut extraordinar de tare, m-a prins sub vraja sa şi m-a făcut să călătoresc în timp şi spaţiu, din Iran în Austria sau Franţa.

     Imediat ce te obişnuieşti cu un alt fel de spunere a poveştilor, te îndrăgosteşti iremediabil de stilul lejer, dar antrenant al autoarei. „Persepolis” este o altfel de autobiografie, care ne poartă prin istoria bogată a Iranului, începând cu anul 1979 şi terminând cu 1994, cu plecarea definitivă a autoarei din ţara sa de baştină, în care nu reuşea deloc să se regăsească. Este o poveste extrem de tristă, atingând puncte sensibile din istoria unei ţări altădată prospere, acum, măcinată de războaie, pe care însă, scriitoarea, o condimentează cu un umor spumos, deoarece, spune ea:

„Îţi poţi plânge de milă doar dacă problemele tale sunt cât de cât suportabile… Când depăşeşti limita asta, singurul mod de a suporta insuportabilul este să-l iei în râs.”
🌹🙆🌹

     „Persepolis” este un roman în patru părţi, fiecare dintre acestea surprinzând etape importante din viaţa scriitoarei: copilăria, adolescenţa, prima dragoste, înstrăinarea, reîntoarcerea, căsătoria, divorţul, plecarea definitivă în Franţa.

      Romanul este povestea unei vieţi, cea a lui Marjane Satrapi, alintată de către părinţi Marji. Este un copil ca oricare altul, însă evenimentele la care este nevoită să asiste nu sunt deloc obişnuite, pentru că s-a născut într-o ţară măcinată de războaie. Trăieşte în Teheran, alături de familia sa, una cu păreri extrem de liberale, care îi permit ei să se dezvolte într-un mod extrem de frumos, transformând-o într-o femeie puternică, gata oricând să îşi spună în mod deschis părerea, indiferent de consecinţele care ar fi putut decurge din aceasta.

     Înainte de revoluţia din anul 1979, familia ei avea un venit frumos, iar ei trăiau o viaţă prosperă, fapt care o intriga pe Marjane, pentru că i se părea ciudat să aibă un Cadillac atunci când alţii nu aveau ce mânca sau o bonă care să nu mănânce cu ei la masă. Imediat cu venirea revoluţiei, viaţa lor începe să se schimbe. Încearcă să se refugieze în cărţi, descoperind mult mai repede decât o fac copiii obişnuiţi pe Marx, Bakunin, Che Guevarra şi alţi revoluţionari din lumea întreagă. Fără să conştientizeze neapărat, ajunge să îi judece pe cei din jurul ei conform ideologiei celor aflaţi la putere. Nu înţelege chiar foarte bine evenimentele istorice la care ia parte, dar încearcă să îşi pună gândurile în ordine. Nu este uşor, este doar un copil, care observă înlăturarea de la putere a Şahului, trecerea de la monarhie le republică islamică şi de la o ţară liberă la un fantism religios care îi transformă pe cei fără merite deosebite în conducători. Se ajunge la segregarea femeilor, la impunerea vălului, la lipsa educaţiei, ceea ce conduce la trimiterea ei în Austria la doar 14 ani.

     Deşi aici ar trebui să îi fie mai bine, nu mai este război şi are libertate absolută, Marjane nu se simte bine, nu se regăseşte, libertatea nu este ceea ce credea ea. Se împrieteneşte cu anarhiştii, cunoaşte prima dragoste, trăieşte pe străzi, dar tot nu se simte înţeleasă. Resimte angoasa oricărui imigrant: trebuie să muncească mai mult pentru a ajunge undeva sus, dar mereu va fi văzută ca o străină şi i se va arunca în faţă.

     Reîntoarsă în Iran, la 18 ani, după o poveste de dragoste ratată, nu reuşeşte să se regăsească nici aici: este prea occidentală pentru ţara ei… 
🌹🙆🌹

     Pentru a afla mai multe despre experienţele ei, vă invit să citiţi romanul. Nu vă va lua foarte mult timp, dar merită.

     Mi-a plăcut foarte tare noua mea experineţă cu un roman grafic. E extrem bine-scris,  antrenant, este o adevărată călătorie spre sine prin intermediul lui Marjane Satrapi, căci, inevitabil, urmărind povestea ei, ajungi să îţi pui întrebări despre tine. Este, de asemenea, o incursiune din interior asupra Iranului, determinându-ne să observăm chestiuni mai puţin comode, dar necesare, într-o lume a diversităţii, în care graniţele nu mai reprezintă chiar o barieră între noi. 
Publicitate

2 gânduri despre ”MARJANE SATRAPI: PERSEPOLIS (VOLUMELE I ȘI II)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.