BOOK BLOGGER TAG

     V-am spus până acum cât de tare îmi plac tag-urile? Dacă nu, o fac acum: le iubesc la nebunie. Am primit această provocare cam acum o săptămână, dar cum sunt certată cu timpul de prea mult timp, abia acum am ajuns să îi răspund. Să începem, așadar!
     1. Trei lucruri pe care nu le suporți la o carte
      Sunt destul de pretențioasă în ceea ce privește cărțile, pentru că prefer ca, prin lecturile pe care le fac, să ajung la anumite emoții și să învăț ceva, să rămân cu ceva de pe urma a ceea ce citesc. Astfel, nu îmi plac:
  • cărțile pline de clișee, la care poți intui finalul încă de la primele pagini. Rareori mi s-a întâmplat să am surprize cu sfârșitul unui astfel de roman… Sau mai sunt acele romane cu iz telenovelistic, pe care nu le plac, pentru că mă plictisesc destul de repede.
  • cărțile în care abundă scenele de dragoste. Nu mă înțelegeți greșit, îmi plac poveștile de dragoste, dar prefer ca acțiunea să se desfășoare într-un mod gingaș, să se contureze totul… Când sunt prea multe scene de iubire, cam obișnuiesc să abandonez acel roman… de aceea nici nu prefer cărțile din categoria eroscop. 
  • cărțile a căror acțiune nu este tocmai bine conturată. Sunt unele romane la care parcă sunt grăbite lucrurile sau cele la care sunt lungite prea tare anumite scene. Am nevoie de o acțiune care să se întrepătrundă, nu de una care pare mai mult o schiță a ceea ce ar trebui să fie, ca și cum a dat mai departe manuscrisul neprelucrat… Aaa, și nu îmi place să găsesc greșeli gramaticale într-o carte sau de sintaxă, îmi strică foarte tare plăcerea lecturii.

    Cred că sunt mai mult de trei lucruri, dar nu m-am putut abține. 🙂

      2. Descrierea locului tău preferat de citit

      Locul preferat de citit ar fi unul de genul celui din poza de mai jos, în care aș fi înconjurată de cărți mereu, la îndemână pentru a fi citite, undeva la geam, pentru a putea admira un peisaj minunat (mi-ar plăcea să admir natura sau poate marea)…

    

      Cum nu am spațiul necesar pentru a realiza așa ceva, mă mulțumesc doar cu visul deocamdată. Până când acesta va deveni realizabil, mă rezum la fotoliul meu, aflat chiar lângă sobă și lângă masa mea de lucru, unde adaug câteva perne și relaxarea este asigurată… Apoi, mă pot pierde în paginile cărților dragi…

        3. Trei confesiuni legate de cărți
  • Citesc mai multe cărți în același timp, mi se pare că așa reușesc să ajung mult mai repede la romanele pe care le am pe lista de dorințe… Și nu, nu mă pierd în detalii sau povești, nici nu le încurc. Poveștile se delimitează foarte bine în mintea mea. Sunt profesor de formație, fapt pentru care atenția distributivă cred că ajută destul de tare…
  • Deși prefer în mod clar cartea tipărită, pentru miresmele pe care le are și pentru că iubesc să țin cartea în mâinile mele, citesc în mod egal carte în format electronic. Este era tehnologiei, îmi este mult mai ușor să ajung la cărți dragi în acest fel, mai ales când romanul dorit nu este încă tipărit la noi.
  • Citesc atât cărți în limba română, cât și în engleză. De cele mai multe ori, acolo unde este posibil, prefer varianta în limba engleză, pentru că mi se pare că se pierd destul de multe lucruri la traducere (precum stilul autorului, culoarea de epocă pe care o creează etc.).

     4. Când a fost ultima dată când ai plâns în timpul lecturării unei cărți?
      Sunt mai plângăcioasă de felul meu, extrem de multe lucruri mă impresionează și îmi smulg lacrimi… Cred că ultima dată am plâns la cartea pe care o citesc în prezent: „Diana, povestea nespusă” de Monica Ali, pentru că povestea adusă în prim-plan este una extrem de sensibilă, despre tristețe, singurătate și puterea de a te rupe de tot ceea ce cunoșteai, doar din dorința de a îți urma visele.
 


     5. Câte cărți se află acum pe noptiera ta?

     Am 8 în prezent, cărți pe care îmi doresc să le citesc în luna septembrie. Nu sunt foarte sigură că voi reuși să ajung la toate, pentru că îmi schimb preferințele în funcție de starea de moment, dar ca orientare stau bine acolo 🙂 Pe birou am mult mai multe, acolo nu le mai știu numărul… tot dorințe de moment 🙂
     6. Care este gustarea ta preferată în timp ce citești?
       Încerc să mă abțin pe cât de mult este posibil la gustări (nu stau foarte bine cu greutatea oricum 🙂 ), însă se mai întâmplă să am pe lângă mine înghețată, chipsuri, prăjituri sau fructe de sezon. Ce nu lipsește niciodată, în schimb, este cafeaua sau ceaiul, care au devenit un fel de ritual de lectură.
    7. Numește trei cărți pe care le-ai recomanda tuturor.
      Este cam greu să numesc doar trei, pentru că am extrem de multe cărți preferate, care mi-au umplut sufletul de bucurie. Bineînțeles că recomand „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell, romanul meu preferat din toate timpurile. Apoi, ar fi „Istoria romanțată a unui safari” de Daniela Zeca, un roman extrem de gingaș, care îndeamnă la visare, și „Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de Lisa See, un roman care m-a purtat pe aripile istoriei și prin nenumărate stări și civilizații.      
        
   8. Arată-ne o poză cu raftul preferat din bibliotecă.
     E cam greu să mă rezum la un singur raft, pentru că îmi iubesc întreaga bibliotecă, este colțul meu de rai și oaza mea de liniște. Însă, pentru a mă conforma cerinței, voi oferi credit acestui raft, pentru că acesta cuprinde cărți clasice foarte dragi mie:

      9. Scrie în trei cuvinte ce înseamnă cărțile pentru tine
       Hrană pentru suflet.

     10. Care este cel mai mare secret de cititor al tău?

      Nu îmi plac foarte tare seriile, deși se poate observa o tendință deosebită în prezent pentru acestea. Sunt impulsivă și mă plictisesc foarte repede, îmi este mai greu să urmăresc o poveste care se întinde pe mai multe volume (deși citesc cu drag cărți de 1000 de pagini). Însă, atunci când citesc serii, prefer să am toate volumele acasă înainte de a începe, pentru că altfel sunt mult prea nerăbdătoare… În momentul în care s-a întâmplat să citesc serii înainte de a le avea acasă în întregime, atunci când fac rost de un nou volum, aproape sigur recitesc și volumele precedente…
Mulțumesc Anca  și Antoaneta pentru minunata provocare!
Pentru că știu că mulți deja ați răspuns la acest tag, las preluarea acestuia la libera alegere a celor cărora le place.

12 gânduri despre ”BOOK BLOGGER TAG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.