GUEST POST: CARTE VERSUS FILM

   Trăim într-o lume în care prea puțini oameni au timp să citească, dar și mai puțini de atât doresc să o facă. Pentru mulți, lectura reprezintă o pierdere de timp. Pentru alții, reprezintă o modalitate de a se relaxa. Iar pentru o altă categorie, lectura reprezintă o cale de a obține informații interesante.
     În această lume aflată în continuă mișcare, există mulți oameni care preferă să urmărească un film decât să citească o carte. De ce? Din mai multe considerente. Le dezbatem mai jos pe rând 😉

     Argumente pro carte

     De ce ai alege o carte (indiferent de formatul ei)? Din multe motive, ar spune pasionații de lectură. 
     În primul rând, o carte reprezintă o modalitate de a descoperi o lume ascunsă. Ai ocazia să înveți despre lucruri necunoscute ori să aprofundezi teme care te interesează. Cum altfel ai putea afla cum trăiau țăranii în perioada Regelui Soare, spre exemplu? Ori cum ai putea afla despre impactul unei explozii solare asupra planetei pe care locuiești?
     O carte reprezintă o modalitate de relaxare. După o zi grea, agitată și stresată, abia aștepți să ajungi acasă, să alegi o carte și să te relaxezi alături de personajele create de autor. Ai astfel prilejul de a te relaxa, de a te rupe de realitate, de a te cufunda într-o altă lume, una ireală, inexistentă, dar care te ajută să te descătușezi de problemele cotidiene.
     Nu mai contează formatul cărții, nu-i așa? Dacă e o carte în format clasic, te poți bucura de mirosul paginilor, de textura hârtiei, de foșnetul ei. Dacă e o carte în format electronic, poți citi toată noaptea fără a îi deranja pe cei din casă, uitând de trecerea orelor. 

    Argumente pro film

     Din lipsa de timp, mulți aleg să vadă un film, nu să citească o carte. Acțiunea filmului te ajută să te rupi de cotidian, să trăiești intens ce se întâmplă cu personajele, să te bucuri de 2 ore de relaxare singur sau alături de cei dragi.Indiferent că vizionezi filmul acasă ori la cinema, acele ore sunt menite să te ajute să te relaxezi, să te bucuri de momente speciale în care nimeni să nu te deranjeze. E o modalitate de socializare dacă stau bine să mă gândesc. La drept vorbind, o carte nu o poți „împărtăși” cu cineva decât la finalul lecturii, în timp ce un film poate fi vizionat de extrem de multe persoane, simultan.

     Carte versus film

    Ajungem la partea aceasta, evident. Dacă ești cititor împătimit, dacă ești cinefil… ce alegi? Cartea? Filmul? Amândouă? De multe ori, cartea primează, deoarece cititorul constată că înțelege mai bine sentimentele personajelor și justificarea anumitor acțiuni. Spre exemplu, seria Divergent de Veronica Roth mi s-a părut nemaipomenită, dar filmele sub orice critică. Nu aș recomanda filmele cuiva care ar lua pentru prima dată contact cu acea lume distopică.
       Dar există și excepții. Am vizionat filme care au fost mai interesante decât cărțile, spre uimirea mea. Dacă ne gândim la filmul Matilda și la cartea cu același nume (scrisă de Roald Dahl), fără să vrem constatăm că personajele au prins viață mulțumită actorilor excepționali, iar acțiunea a fost cu mult mai intensă și interesantă decât în carte tocmai datorită scenaristului și regizorului. Un exemplu de carte/film pentru adulți ar fi Nerve. Din punctul meu de vedere, filmul a fost net superior cărții. Dar… cum spuneam mai sus… acestea sunt excepții.

      Concluzii generale

     Indiferent ce alegeți (carte ori film), important e că faceți un lucru pentru voi, pentru starea voastră de bine. Cum spunea cineva zilele trecute… decât să tai frunză la câini, mai bine citesc ori vizionez un film bun alături de prieteni.
*******
    Mulțumesc, Antoaneta, pentru acest articol minunat!
    Nu prea mă uitam la filme, însă, de câteva luni am redescoperit și această plăcere. Aș zice că prefer cărțile, însă, sunt și unele filme de excepție, care merită să fie văzute.
    Pe Antoaneta o găsiți pe blogul Drumul vieții, unde veți găsi întotdeauna informații de actualitate despre aproape orice subiect (cărți, educație, filme,  călătorii, într-un cuvânt, despre viață, cu toate aspectele ei).

6 gânduri despre ”GUEST POST: CARTE VERSUS FILM

 1. Antoaneta zice:

  Mulțumesc, Oana, pentru publicarea articolului! 🙂
  Nici eu nu sunt mare fan al filmelor daca e sa ma gandesc la ultimii 2-3 ani, dar, de câteva luni, am facut un efort sa schimb cate ceva si ma bucur ca am facut acest pas. 😉

  Apreciază

 2. anasylvi zice:

  Desi eu prefer cartile am descoperit si unele filme foarte bune, multe alaturi de sotul meu care este cinefil. Eu cred ca ambele variante sunt bune, cu conditia ca cineva sa nu faca filme dupa carti si sa le strice, cum din pacate s-a intamplat cu mai multe productii pe care le-am vazut.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.