ANDRADA-COSMINA POSEDARU: CAPCANA PĂIANJENULUI – RECENZIE


„A plecat lasându-mă singur la masă. Am stat aşa mult timp, gândindu-mă. Totul fusese pus la cae foarte bine din primul moment şi asta pur şi simplu pentru că i-am părut interesant şi m-a ales ca marionetă într-o scenetă scrisă şi regizată de el. Mă aflam în plasă, iar păianjenul tocmai ce mă mâncase.”
Andrada-Cosmina Posedaru
Scriitoare tânără, aflată la început de drum în ceea ce priveşte arta scrisului, Andrada-Cosmina Posedaru are un stil curat, natural, care place şi atrage încă de la primele rânduri citite. A abordat în scrierile sale genul poliţist, care mie mi-a plăcut dintotdeauna, şi reuşeşte cu măiestrie să îţi menţină toate simţurile treze până la ultima pagină. Singurul lucru pe care mi l-aş fi dorit ar fi acela ca romanele sale să fie un pic mai lungi, pentru a ne putea bucura mai mult de acţiunea pe care o pune în scenă.
Citisem „Ochiul Pisicii” de aceeaşi autoare (despre care v-am vorbit aici) şi mi-a plăcut. Am vrut să încerc şi altceva pentru a observa dacă era vorba doar de o impresie de moment sau de ceva de durată. Aşa că am decis să citesc şi „Capcana păianjenului”, mai ales că e destul de scurtă şi eu aveam nevoie de ceva care să mă determine să evadez din cotidian. Acest volum mi-a plăcut mai mult decât precedentul.
Mi-am dat seama că această temă – cea a vieţii văzute ca o pânză de păianjen, în care problemele cotidiene te prind ca într-o capcană, asemeni pânzei de păianjen, care te cuprinde, ţinându-te captiv până la apariţia păianjenului – mă urmăreşte oarecum (tot luna aceasta am citit şi „Pânza de păianjen”).
Romanul cuprinde cinci capitole, fiecare dintre acestea prezentând o anumită poveste poliţistă, un caz care trebuie neapărat rezolvat. Din această cauză, acestea pot fi citite şi separat, asemeni unei colecţii de povestiri scurte. Liantul dintre ele este realizat de către medicul legist Kay Wolf, care are un spirit investigator extraordinar de mare, la fel şi o curiozitate extremă care îl împinge la dorinţa extraordinar de mare de a pune toate piesele cazului la un loc pentru a afla adevărul.
Deşi îi place la nebunie să lucreze la cazuri, Kay nu este singur, ci are doi colegi, pe Julie Hill – acea femeie puternică, extrem de independentă, mi s-a părut mie mai mult tipul fetei bătrâne, căci este foarte greu să îi intri în voie – şi pe Logan Carter – tipul poliţistului extrem de frumos, dar foarte calm şi raţional. Deşi are tendinţa de a îi ridiculiza uneori, adevărul este că Wolf nu ar putea exista fără cei doi colegi. Cei trei formează un trio de excepţie, care reuşeşte să rezolve chiar şi cazurile cele mai grele. Lor li se adaugă şi Olivia, prietena lui Kay, scriitoare de succes, care se inspiră din cazurile lui Wolf (aş spune eu, elementul inedit al romanului).
Anchetele scot la iveală diverse probleme sociale,care conduc la ură şi, mai apoi, crimă. Pe masa medicului legist ajung un alcoolic cu un trecut nu tocmai uşor; o femeie de moravuri uşoare, ajunsă victimă a meseriei pe care o avea; un copil dispărut, care se va dovedi a fi mult mai mult decât un caz tipic de dipariţie, urmat de o răscumpărare sau nişte modele, care şi-au găsit sfârşitul în cele mai ciudate poziţii.
Toate acestea se dovedesc a fi nimic, pe lângă pericolul care îl paşte pe Wolf, aflat în raza de acţiune a păianjenului, care pândeşte din umbră pentru a îşi prinde prada. Pentru a aflat cine este păianjenul şi ce rol joacă el în poveste, vă invit să citiţi romanul.

Ce mi-a plăcut
Ca şi la „Ochiul Pisicii”, mi-a plăcut extrem de tare stilul autoarei, care promite extraordinar de mult pe viitor. Te farmecă prin acea atmosferă tipică romanelor poliţiste care îi au ca protagonişti pe Sherlock Holmes sau Miss Marple. Este acea atmosferă în care predomină misterul şi te detemină să dai pagină după pagină pentru a afla adevărul.
Personajul masculin, deşi este cam prea încrezător în propriile capacităţi, este unul care atrage, care îţi place, în preajma căruia ţi-ar plăcea să te afli.
Ce nu mi-a plăcut
Editura mai are de editat puţin cartea, există unele greşeli de tehnoredactare. Nu sunt multe şi nici foarte supărătoare, dar consider că ar trebui să existe puţin mai multă atenţie la editare.
De asemenea, deşi fiecare capitol în parte începe foarte bine, cu o extrem de mare forţă, aducând în prim plan cazuri extrem de misterioase, care te atrag, finalul mi se pare că este puţin forţat, parcă se încheie totul mult prea brusc. La o carte poliţistă, îmi place foarte tare să încerc eu să aflu cine este vinovatul, să mi se ofere suficiente indicii pentru a putea face acest lucru.
Închei prin intermediul unui citat din Cella Serghi, care mi-a venit în minte citind acest roman:
„Vezi, aşa îmi închipui eu viaţa, ca o pânză de păianjen imensă, cenuşie, lipicioasă, în care omul se zbate ca o muscă. Undeva păzeşte carnivorul: păianjenul.”

 Îi mulţumesc autoarei pentru exemplarul oferit pentru recenzie. Dacă doriţi să achiziţionaţi acest roman, o puteţi face de aici
Titlu:  „Capcana păianjenului”
Autor: Andrada-Cosmina Posedaru
Editura: Edmunt
Anul apariţiei: 2017

25 de gânduri despre ”ANDRADA-COSMINA POSEDARU: CAPCANA PĂIANJENULUI – RECENZIE

 1. Ely zice:

  interesant. Imi plac cartile politiste foarte mult, dar cu nuvelele, povestirile ma impac mai greu. Din ce inteleg eu, personajele sunt cam aceleasi in aceste povestiri, doctorul fiind liantul. Imi place cum ai punctat aspectele pozitive si negative, oferind posibilitatea cititorilor sa afle si ce tie ti s a mai parut ca ar fi putut fi imbunatatit.
  Felicitari pentru recenzia obiectiva! Apreciez enorm recenziile care scot in evidenta si aspectele mai putin placute, pentru ca sunt posibile mici aspecte care sa ma determine daca vreau sa citesc cartea sau nu.

  Apreciază

 2. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Mulțumesc mult! ❤ Mi-am promis că voi sublinia toate aspectele, pentru că, la unele cărți, am fost puțin mai blândă decât ar fi trebuit, apoi autorii au avut pretenția ca nimeni să nu îi critice… Prefer să scot în evidență ce mi-a plăcut și ce nu… Oricum, autoarea are o direcție bună în scrierile ei. Mai trebuie cizelat puțin stilul, dar e la început de drum și extrem de tânără. Îmi place foarte mult atmosfera pe care o creionează…

  Apreciază

 3. Alexandra Ali zice:

  Stilul politist/detectivesc imi place si mie, dar roman sa fie. Poate ar trebui sa ies putin din zona mea de confort si sa citesc si alte genuri, nu numai romane. Ar fi o idee. Desi nu multe si nici prea suparatoare, atunci cand citesti o carte, greselile de tehnoredactare parca rapesc putin din placerea cititului -parerea mea. Plus ca e o sciitoare la inceput de drum si trebuie pusa in lumina cat mai bine. Oricum, autoarea va avea timpul sa isi cizeleze si stilul, zic eu. Cu argumente constructive, poate vedea unde anume stilul poate e prea fortat si sa lucreze la acest aspect in viitoarele creatii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.