HANNAH PAKULA: „ULTIMA ROMANTICĂ. BIOGRAFIA REGINEI MARIA” – RECENZIE

      „Regina Maria poartă lumina în ea. Strălucirea părului ei auriu, luminioztatea tenului trandafiriu, scânteia din privirea dominatoare și totuși blândă – o asemenea apariție te lasă fără cuvinte.”

     Am cunoscut-o pe regina Maria a României cu ceva timp în urmă, prin intermediul operelor sale, iar pozele aduse de părinții mei de la Balcic, locul creat de ea, m-au determinat să îmi doresc să cunosc mult mai multe despre personalitatea sa, despre sensibilitatea sa transpusă în florile aranjate și îngrijite cu o atât de mare grijă.  De aceea, atunci când doamna Dorina a anunțat că ne oferă posibilitatea de a citi o carte despre viața și personalitatea acestei regine, transformând cartea dânsei într-o călătoare, nu am stat pe gânduri și m-am înscris pentru a avea șansa de a o citi. 
       Din primul moment în care a ajuns la mine, m-am îndrăgostit de această carte, are o copertă absolut minunată, care te îndeamnă la visare. Titlul ne poate induce puțin în eroare, în sensul că, atunci când auzim cuvântul romantic, ne-am putea gândi la anumite povești de dragoste, însă nu este deloc cazul cărții scrise în urma unei documentări extrem de solide, realizate de către Hannah Pakula: „Ultima romantică. Biografia reginei Maria.” Această carte este o adevărată bijuterie pentru orice persoană care iubește istoria și care își dorește să afle mai multe despre unele dintre cele mai mărețe personalități care au fost martore la schimbarea lumii. Regina Maria a rămas până în final o persoană extrem de integră, mereu visând la mai bine pentru țara ei de adopție, România.  Cartea a fost una dintre cele mai bune biografii pe care le-am citit până în prezent, viața reginei care a fascinat o întreagă Europă fiind prezentată până la cel mai mic detaliu, în termeni extrem de accesibili tuturor, ajungând, la finalul lecturării ei, să păstrezi în memorie imaginea extrem de vie a Mariei, acea femeie puternică, ce a fost capabilă să schimbe percepții, idei, o țără și chiar o întreagă lume. 
     În plus față de viața celei pe care poporul român a văzut-o de multe ori ca pe îngerul lui salvator, cartea aduce în fața cititorilor detalii prețioase despre viața și regulile pe care le presupune monarhia, descoperim dedesubturile unei lumi la care avem mult mai greu acces, fapt care ne face să înțelegem unele lucruri din prezent. La toate acestea, se adaugă și o adevărată radiografie a Euopei de la începutul secolului al XX-lea, căci evenimentele care se precipită duc la dispariția unor dinastii și la crearea de alianțe care au condus la dezvoltarea unor țări în deterimentul altora.
     „Ultima romantică. Biografia reginei Maria” ne îndeamnă să începem o călătorie, care datează încă din anul 1874, momentul în care a avut loc căsătoria dintre principele Alfred și ducesa Maria Alexandrova, părinții Mariei de România. Contextul istoric ne arată că regina Victoria a Angliei nu a fost chiar de acord cu căsătoria dintre cel de al doilea fiu al ei și fiica țărului rus, Alexandru al II-lea, pentru că, atunci, ca și acum, trebuiau create anumite alianțe, trebuiau cunoscute toate implicațiile la nivel continental, trebuiau îndeplinite ambiții. Regulile care stau la baza monarhiei sunt sfinte, iar cei care fac parte din ea trebuie să le respecte întocmai, să se supună rigorilor pe care aceasta le presupune. 
     În urma acestei căsătorii, a venit pe lume și Maria de Edinburgh, cunoscută în cercurile elitistice drept Missy. Educația de care se bucură este una aflată între rigorile curții engleze și cele ale curții germane, fapt care îi oferă determinare, pragmatism, eleganță, puterea de a își onora promisiunile. La 17 ani, tânăra este căsătorită cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, principele României, lăsând în urmă tot ceea ce cunoscuse până în acel moment. Odată ajunsă în România, descoperă o cu totul altă lume, extrem de străină de fastul și civilizația cu care fusese obișnuită. Ce m-a frapat a fost faptul că România de atunci nu diferă extrem de tare de cea de astăzi, oamenii sunt aproximativ la fel, jocurile politice se desfășoară cam după aceleași reguli, iar stăinii ne percep la fel de barbari și de lipsiți de civilizație, o lume în care rasismul era destul de prezent (se tot amintește de acel antisemitism și de ororile îndurate de evreii ce locuiau pe teritoriul țării noastre).
      
     De-a lungul cărții, este extrem de interesant de observat cum anume se schimbă percepția Mariei cu privire la țara ei de adopție, la fel ca evoluția ei ca persoană, căci Maria înflorește la un moment dat, desfăcându-și într-un mod atât de minunat petalele, încât povestea ei devine una magică. Chiar dacă autoarea nu se oprește doar la elementele strict istorice, care o transformă pe Maria într-o putere, și aduce în prim-plan și anumite povești de culise, câteva picanterii legate de iubirile reginei sau de modul ei de a fi, uneori ușor narcisist, regina Maria rămâne un fenomen cu care o țară nu se întâlnește prea des. Comuniștii au încercat să o demitizeze puțin și să o scoată din cărțile de istorie, însă oamenii care au cunoscut-o și măturiile lor ne arată cât de mult îi datorăm acestei femei străine, dar extrem de luptătoare pentru o țară ce a devenit a ei. Cred că tocmai această prezentare a ei, cu lumini și umbre, cu calități și defecte, care o fac extrem de umană și de tangibilă, mi-a plăcut cel mai tare.
      
     Căsătoria cu Ferdinand nu a corespuns deloc cu ideea de căsătorie a Mariei, care ar fi văzut totul mult mai idealizat. Nu poate fi vorba de o poveste de dragoste între cei doi, căci viitorul rege al României este prea taciturn și prea puțin expansiv, în comparație cu Maria, învățată să fie mereu în centrul atenției, având de multe ori ieșiri extrem de teatrale, să facă mereu multă mișcare.  Însă, ajung să devină prieteni și o echipă bună într-un final. 
      La toată această moleșeală a lui Ferdinand și la o Românie pe care cu greu o poate înțelege în primă fază, se adaugă strictețea și rigurozitatea regelui Carol al II-lea, care îi impune extrem de multe restricții, închizând-o în palatul de la Cotroceni sau în cel  de la Sinaia. Lucruile devin încă și mai grele în momentul în care în scenă își face apariția, după un lung exil, regina Elisabeta, cunoscută sub numele de Carmen Sylva, care încearcă să se impună chiar și asupra copiilor Mariei. 
     Însă, deși extrem de gingașă, Maria ajunge să se elibereze din toate aceste închistări și să devină o femeie extrem de puternică, al cărei cuvânt va cântări greu pe plan european. Este atipică pentru multe femei din acea perioadă, căci are o inteligență peste medie și înțelege lucrurile mult mai bine decât o fac mulți dintre bărbații acelei perioade. Ajunge să joace un rol extrem de important în plan politic în timpul Primului Război Mondial și după aceea, când, datorită ei, România a devenit „România dodoloață” pe care o știm astăzi, la care s-au anexat Dobrogea, Transilvania, Basarabia și Bucovina. 
     A fost o femeie extrem de ambițioasă, care a iubit această țară cu o forță pe care puțini o cunosc. A luptat cu orice putere pentru a îmbunătăți situația locuitorilor ei, a fost alături de soldați pe câmpul de luptă, a fost alături de țărani atunci când aceștia aveau nevoie de hrană sau de medicamente. A fost mereu în centrul a tot, înțelegând că doar așa îți poți cunoaște oamenii, singurii capabili să te coboare sau să te urce. A cunoscut oameni mari din istoria lumii, a luptat pentru țară ei într-o lume a bărbaților, iar determinarea a făcut-o să câștige întotdeauna, să facă tot ceea ce și-a propus.
     Dincolo de rolul pe care l-a jucat pe scena politică și de toate realizările făcute la nivelul țării, regina Maria a fost o persoană care iubea tot ceea ce ținea de statul afară în natură, călărea ca nimeni alta prin munții de la Sinaia, planta cele mai minunate plante, iar la Balcic pot fi admirate câteva dintre operele sale făcute în acest sens. Iubea Peleșul și mai cu seamă Pelișorul, de a căror decorare se ocupa singură, la fel cum o făcuse și la palatul de la Cotroceni. Citea și scria cu patos, avea o slăbiciunea pentru partea creativă. Ca mamă, poate nu a fost cea mai bună, a mai făcut unele greșeli în educația copiilor ei, fapt care s-a putut observa mai târziu în comportamentul lui Carol, dar nici nu a fost lăsată întotdeauna să facă așa cum a crezut de cuviință,mulți ochi erau aținți asupra sa.
  
      Dacă iubiți istoria, dacă o iubiți pe regina Maria, vă recomand cu drag această carte, prin intermediul căreia veți pătrunde în culisele unei lumi plină de prinți și de prințese. Consider că este bine să cunoaștem cât mai multe detalii despre propria istorie și, mai cu seamă, despre acele personalități care au schimbat cursul istoriei.
 
Publicitate

24 de gânduri despre ”HANNAH PAKULA: „ULTIMA ROMANTICĂ. BIOGRAFIA REGINEI MARIA” – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.