ANDRADA-COSMINA POSEDARU: NECUNOSCUTUL – RECENZIE

„Binele și răul. Fiind un om ca toți ceilalți, nu pot spune că nu m-am gândit niciodată la complexitatea acestor simple noțiuni. Până la urmă, întreaga noastră concepție asupra lumii, asupra tuturor lucrurilor care ne înconjoară este construită pe baza acestei opoziții. Contrastul dintre mântuire și damnare. Bănuiesc că frica este cea care îi face pe oameni să spere la ceva mai mult. Frica de a dispărea, teama de tot ceea ce urmează după final, necunoscutul.”
    O zi de toamnă gri, ploioasă, friguroasă și plină de ceață… Ce aș putea face altceva decât să mă așez comod lângă sobă, în fotoliul preferat, cu o carte polițistă într-o mână și un ceai în cealaltă?! 
      Ieri am citit „Necunoscutul” de Andrada-Cosmina Posedaru, o scriitoare tânără, dar care reușește mereu să mă surprindă prin stilul folosit, menti să te atragă în mrejele poveșții create, și a imaginației debordante. Despre două dintre cărțile ei v-am vorbit aici și aici. Mi s-a părut că acest roman are o abordare mult mai matură, un grad de complexitate mai ridicat și o atmosferă mult mai bine creionată. Se poate observa net o evoluție în modul de scriere al autoarei, care m-a surprins extrem de plăcut. Cred că până acum, acest roman îmi place cel mai tare (da, știu, cred că așa am spus la fiecare carte de-ale Andradei citite până acum). Are un parfum aparte și se vede că este extrem de bine documentată, chiar dacă acțiunea este plasată în Princeton, America. E ca și cum te-ai afla exact acolo, poți observa orășelul cu tot ceea ce acesta poate oferi. 
      Personajele sunt extrem de bine conturate, dar acest lucru deja nu mai mă miră, pentru că autoarea oferă o mare atenție psihicului uman, trăirilor și sentimentelor acestora, reușind să ne creeze un adevărat tablou a ceea ce se petrece în sufletele lor. Mi-au plăcut și perspectivele narative multimple, care ne permit să înțelegem mai bine cum anume gândesc anumite personaje și de ce acționează într-un anume fel. Avem atât perspectiva Ariei Montgomery, cât și cea a criminalului, ceea ce ne permite să avem o privire de ansamblu asupra acțiunii. Avem pe alocuri și punctul de vedere al lui Amber Montgomery și pe cel al lui Carter și mi-ar fi plăcut să se insiste un pic mai mult pe acest aspect, să aflăm mult mai mult din ceea ce gândesc aceste două caractere. 

     

  
    Subiectul romanului
    Povestea aduce în prim-plan două personaje feminine, cu un caracter puternic, Aria și Amber Montgomery, fapt care a schimbat tiparul existent la celelalte două romane citite de mine, în care protagoniștii erau bărbați. Mi-a plăcut mai mult așa, pentru că reușesc să empatizez mult mai tare cu personajele feminine ale unui roman. Se păstreză, în schimb, tiparul emigrantului, căci cele două surori au sosit în America din Anglia, loc din care au păstrat obiceiul servirii ceaiului, amprentă pe care au adăugat-o noii culturi la care aderă și de la care împrumută anumite delicii culinare. 
     Aria este medic rezident, unul extrem de ambițios, care își dorește mereu mai mult. Numele ei m-a dus cu gândul la zeul grec al războiului, Ares, iar asemeni acestuia, și ea este o persoană extrem de puternică, ce nu se sperie ușor de urâtul vieții, se luptă pentru ca visurile ei să devină realitate și învață să ia fiecare eveniment așa cum vine. 
      Amber este un fel de avocatul poporului, ea are grijă de femeile victime ale abuzurilor venite din partea soților sau a partenerilor de viață. Este sora mai mare și iubește ceea ce face, simțind, în același timp nevoia, de a fi mereu alături de sora ei.
       Mutate din Anglia în Princeton, pentru a trăi visul american și pentru a se realiza pe plan profesional, cele două sunt mulțumite de viața pe care o duc aici: apartamentul e așa cum și l-a dorit, chiar dacă nu este situat într-o zonă foarte luxoasă, dar este pe placul lor. Serviciul le ocupă mare parte din timp, dar acest lucru nu le deranjează, ba chiar dimpotrivă. Se relaxează petrecând timp de calitate împreună, împărtășindu-și una alteia bucuriile și necazurile de care au parte. Însă, liniștea lor este distrusă în momentul în care un necunoscut pătrunde într-o zi în apartamentul lor, împușcând-o pe Aria. Nimeni nu știe cine ar putea fi acesta, nici care ar fi motivul din spatele gestului său. În acest moment, intră în scenă inspectorul Carter, cel care va deveni iubitul Ariei.
       Deși după acest incident, lucrurile par a intra pe un făgaș normal, nu după mult timp, Amber este răpită, cerându-i-se informații despre un anumit client al său. Acest eveniment reușeșțe să o zdruncine destul de tare pe tânără, care alege să se reîntoarcă în țara mamă. 
      Acum, Aria este pe cont propriu, începe să își fac prieteni, să își trăiască povestea de iubire, să se realizeze profesional. Însă, pericolul tot planează asupra lor, căci mereu pare a se întâmpla ceva rău în jurul ei, mereu este gata să se năpustească necunoscutul asupra ei.
      Cine este acest necunoscut, ce dorește de la Aria și cum se va termina aceasta poveste, trebuie să aflați singuri. Îmi este teamă să nu va dau spoilere dacă vă spun prea multe.

      Ce mi-a plăcut la acest roman
      După cum v-am spus încă de la început, îmi place la nebunie faptul că avem perspective multiple. O descoperim mult mai bine pe Aria în acest mod, ne apropiem mult mai tare de sufletul și de trăirile sale. De asemenea, din loc în loc sunt inserate gândurile asasinului, care ne face să stăm cu sufletul la gură, căci amenințările la adresa Ariei și ale iubitului acesteia sunt nenumărate. 
         Aria mi-a plăcut foarte tare, este acel caracter puternic, mereu optimist și gata să o ia de la capăt. Este extrem de caldă, se dovedește a fi o prietenă de nădejde și o iubită mereu gata să se lase pe sine deoparte pentru bunăstarea partenerului ei. Ea este cea care îi încurajează atât pe William, prietenul doctor care își pierde mama, cât  și pe Carter, care nu reușește să rezolve cazul ei și al surorii sale.
       Atmosfera creată este una extrem de caldă, în ciuda răului care se petrece în jur. Este ca în viață, cu suișuri și coborâșuri. Momentul sărbătorilor de iarnă sau al plimbării în pădure mi-a dat senzația că ma uit la un film extrem de bun, despre viața de familie.
        Romanul are o complexitate mult mai mare față de precedentele citite de mine, ceea ce este un mare bonus. 

      Ce nu mi-a plăcut la acest roman
        Mi-ar fi plăcut ca primul moment, de la începutul cărții, să fie exploatat un pic mai mult. Acolo, ni se spune despre moartea cuiva, care știe sigur că i se apropie sfârșitul, însă, acest episod se pierde oarecum pe drum. Doar întrezărim în final că ar putea fi vorba de un criminal în serie. Mi-a plăcut extrem de tare pasajul din incipit, de aceea mi-aș fi și dorit să aflu mai multe despre victima inițială.
      La fel, pe parcursul romanului, am avut impresia că este vorba despre un criminal principal și un complice, unpersonaj care face toate treburile murdare ale minții luminate. La final, este un singur criminal, ceea ce pe mine m-a pus un pic pe gânduri, mi-ar fi plăcut să aflu ce s-a întâmplat și cu celălalt necunoscut.
      Finalul este un pic cam brusc, nu știu dacă este doar impresia mea, dar mi-ar fi plăcut să mai fie un pic din acțiune (poate și pentru că m-a prins pe mine destul de tare).
     Deși nu sunt multe, există câteva greșeli de tehnoredactare pe parcursul cărții, care ar merge remediate la o viitoare editare.
********
      „Necunoscutul” este un roman despre viață, despre frumosul și urâtul din ea, despre lucrurile rele care pot năvăli peste noi și despre modul în care le facem față. De asemenea, este un roman care ne arată că oamenii au o multitudine de fețe și că nu reușim întotdeauna să vedem adevărul de dincolo de mască. Trebuie să fim întotdeauna vigilenți și să observăm persoana dincolo de cuvinte. Per total, un roman bun, care m-a făcut să îmi pun întrebări și să vreau să aflu făptașul.


DATE DESPRE CARTE 
_______________________________

Titlu: „Necunoscutul”
Autor: Andrada-Cosmina Posedaru
Editura: Edmunt
Anul apariției: 2017
Editura: Edmunt
Nr. de pagini: 118

Cartea mi-a fost oferită spre recenzie de către autoare, căreia îi mulțumesc și îi doresc mult succes pe viitor cu noile proiecte. Pentru cei interesați, cartea poate fi achiziționată de aici.


4 gânduri despre ”ANDRADA-COSMINA POSEDARU: NECUNOSCUTUL – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.