PAVEL PAWLAK: OSIȘOR ÎȘI CAUTĂ UN PRIETEN

   Vă tot gândiți ce cadou să îi faceți prichindelului vostru în viitorul apropiat și ați rămas în pană de idei? Vă recomand eu ceva extrem de frumos, mai ales dacă micutii voștri abia acum descoperă universul minunat al poveștilor: „Osișor își caută un prieten” de Pawel Pawlak, un celebru scriitor și ilustrator polonez, care are darul de a crea magie cu cartea sa. Pe mine cu siguranță m-a încântat și m-a purtat cu gândul la copilăria mea, când mi-ar fi plăcut să existe astfel de cărți minunate, care să te determine să vezi altfel viața.
      Povestea aduce în prim-plan un personaj atipic, dar extrem de drăgălaș și de dornic de iubire: Osișor, un schelet mic, care are nevoie de cineva care să îi fie alături. Nu vă înspăimântați de el, vă rog, căci cartea nu are nimic care să provoace frica în interior, deși coperta ne-ar putea duce cu gândul la ceva horror. Personajul este unul extrem de frumos, în ciuda aparențelor, iar firul narativ este gingaș, ca o boare de vânt într-o zi de vară. 
         Incipitul ne spune care este problema lui Osișor:
       „Mi-am pierdut dințișorul. Ai putea crede că e ceva neînsemnat, dar, în cazul meu, să-ți pierzi un dinte nu e tocmai de joacă.”
      Într-adevăr, pentru el acest fapt ar putea reprezenta un dezastru, căci deja se consideră a nu fi extrem de frumos, fapt care îl face să fie singuratic și lipsit total de prieteni, după care tânjește. O schimbare de înfățișare l-ar putea condamna pentru eterniatate la singurate. Numai că, natura îi scoate în față o fetiță, care, la rândul ei este o singuratică și tocmai și-a pierdut dințișorul, pe care îl îngroapă în grădină, urmând o tradiție populară. Între cei doi, se leagă o frumoasă prietenie, cu un mare potențial pe viitor.
       Aceasta este în mare povestea, însă ceea ce este mult mai important este ceea ce vor învăța cei mici din ea, căci aduce cu sine mai multe mesaje moralizatoare. Astfel,ei sunt învățăți că nu aparențele sunt cele importante, ci ceea ce porți în suflet. Osișor este un schelete mititel, nu tocmai frumușel, dar cu un suflet mare, gata să se sacrifice pentru binele celor din jurul său.  El dă dovadă de multă mărinimie și compasiune față de cei din jurul său, dar mai ales față de prieteni. El nu își oprește pentru sine un obiect care știe sigur că nu îi va mai folosi, ci îl dă mai departe celui care are mai multă nevoie de el, fiind altruist și plin de bunătate.
      De asemenea, este o poveste despre prietenia adevărată, care nu trebuie legată sau limitată doar la persoanele de același fel, ci ea trece dincolo de orice diferențe și îl acceptă pe celălalt exact așa cum este el, cu bune și cu rele, cu lumini și umbre. Importante sunt valorile avute în comun, idealurile, ideea că putem face lucrurile mult mai bine și mai frumos împreună.
        Mi-ar plăcea cu siguranță o continuare a acestei povești frumoase și sigur și copiilor voștri le va plăcea să afle despre Osișor și prietena sa. Vă recomand cu drag această cărticică, minunat ilustrată, care sigur vă va încânta și pe voi atunci când o veți citi celor mici.
      DATE DESPRE CARTE:
_____________________________
 
     Titlu: „Osișor își caută un prieten”
     Autor: Pawel Pawlak
     Editura: Corint Junior
     Titlu original: Ignatek szuka przyjaciela
     Anul apariției: 2015
     Ilustraii: Pawel Pawlak
     Traducător: Adelina Boicu-Dragomir
   
 
   

4 gânduri despre ”PAVEL PAWLAK: OSIȘOR ÎȘI CAUTĂ UN PRIETEN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.