DE 1 DECEMBRIE, CITIM ROMÂNEȘTE

     Toată ziua am fost cu gândul la acest articol, dar pur și simplu nu am reușit să mă așez până la această oră. Încă este 1 decembrie, așa că încă putem să ne bucurăm și de o altfel de sărbătoare, la care ni se alătură autorii români. Am ales special să vi-i recomand pe scriitorii autohtoni contemporani, tocmai pentru că avem oameni talentați, care scriu extraordinar de bine, iar dacă s-ar fi născut în altă parte, sunt convinsă că ar fi fost mult mai bine promovați. 
      Mult timp am avut nenumărate concepții greșite cu privire la acest subiect și cred că mulți au făcut-o, însă am ajuns să fiu dependentă de stilul lor de scriere și să vreau să descopăr mult mai mult. Am ajuns să îi citesc cu mare drag pentru că îmi oferă literatură de calitate, emoții cât pentru o viață, aventuri minunate, lumi fantastice prin care îmi place să mă plimb din când în când, clipe feerice și bucurie… 
       În rândurile care urmează, mă voi opri doar asupra autorilor pe care i-am citit, dar sunt mulți cei pe care îmi doresc să îi descopăr, iar zi de zi adaug noi cărți pe lista de dorințe.


     De curând, am descoperit-o pe Nieves F. Joy și m-a surprins extrem de plăcut prin modul de scriere, prin forța cuvântului și nu știu, am reușit să mă identific destul de tare cu personajul Raisa, o femeie extrem de puternică, care reușește să se desprindă dintr-o relație toxică și să meargă mai departe.

   

    
      Pe Theo Anghel am descoperit-o prin intermediul romance-ului său, „Rochia aurie”, o poveste de dragoste extrem de diafană, care are puterea de a învinge totul. Este un fel de poveste dintre Cenușăreasa și Prinț, însă extrem de bine scrisă. Apoi, am continuat cu primul volum din seria „Am murit, din fericire”, care cred că va ajunge una dintre seriile mele preferate. Mi-a plăcut foarte mult modul în care a început, cu o temă care pe mulți îi fascinează, aceea a ce se întâmplă după moarte. Cei doi îngeri, Abel și Ama, cele două forțe opuse, binele și răul, fac deliciul cărții. Abia aștept să am timpul necesar pentru celelalte patru volume. Să nu mai spun că este fantasy, unul dintre genurile mele preferate…


      Cred că unul dintre primii autori români contemporani cu care am făcut cunoștință prin intermediul operei scrise este Oana Arion, autoarea seriei „Nemuritor”, un fantasy care a devenit clar preferatul meul. Este o serie de suflet pentru mine, iar autoarea are un stil atât de viu, încât te transpune direct în mijlocul acțiunii și îți ține toate simțurile treze, determinându-te să vrei să afli mai mult și mai mult. Este o serie pe care nu o poți lăsa din mâini până la ultima pagină, o operă care abundă în elemente de mister, de aventură, în care iubirea își face simțită prezența, istoria se rescrie, iar realitatea se împletește cu elementele fantastice, supranaturale, precum și cu cele mitologice. Oana Arion creează o nouă lume, plină de magie, care te pune pe gânduri, care te face să te întrebi dacă totul poate fi transpus în real, dacă ar putea există cu adevărat o lume paralelă, în care ființe necunoscute nouă supraviețuiesc, iubesc și luptă pentru idealuri. Oare realitatea noastră există cu adevărat sau totul este puțin mai mult decât putem vedea și simți noi?! Pe alocuri, autoarea folosește elemente de umor sau de ironie chiar și față de cele mai grave situații, făcându-te să îți pui întrebări și determinându-te să încerci să ghicești finalul, în care te transpui din lumea cititorilor în cea a martorilor la aventuri fantastice, care se derulează cu repeziciune prin fața ochilor… O acțiune alertă, care îți face toate simțurile să tresalte…
      O altă autoare extrem de dragă mie este Rodica Mijaiche, care reușește să creeze o adevărată feerie prin cărțile sale, îndemnându-ne la visare și făcându-ne să credem că iubirea este posibilă. Cartea ei care mi s-a lipit de suflet este de departe „Anotimpul iubirii”, cea care prezintă drumul refacerii sufletești prin intermediul dragostei.

      
      Pe autoarea Monica Ramirez am descoperit-o doar prin intermediul romanului „Kit Black”. Mi-a plăcut foarte tare stilul epico-liric folosit și forța scriiturii. Abia aștept să descopăr și celelalte opere ale autoarei, mai ales că știu că este extrem de camelonică și aduce în prim plan atât povești cu spioni, cât și povești de dragoste.
     Pe Daniela Zeca o știam din emisiunile televizate, însă acest roman micuț, dar extrem de complex, m-a fascinat pur  și simplu. Vi-l recomand dacă vreți să călătoriți prin Maroc, dacă vreți să cunoașteți zone mai puțin exploatate de către oameni, eu m-am delectat cu imaginea deșertului și a oazei, iar imaginea care mi-a rămas în minte este cea a livezii de portocali. Știu sigur că, datorită acestei cărți, vreau neapărat să văd portocalii în floare, să simt parfumul lor. La un moment dat, uitasem titlul cărții, dar știam această senzație, extrem de vie, a portocalilor. Vreau să încerc și celelalte romane care fac parte din trilogia arabă.


      Marina Neagu are un stil extraordinar, care pur și simplu cucerește de la prima citire. Prin seria sa, la care abia aștept continuarea, autoarea aduce în prim-plan „vise scăpate de sub control, coșmaruri care atacă, spectre de care te lovești pe stradă”, într-un cuvânt, un haos general, care afectează omenirea mai mult decât și-ar fi dorit cineva. La toate acestea, se adaugă povești dacice mitologice, întoarceri spectaculoase în timp, schimburi și preluări de identități, zeități scăpate de sub control.
     Pe Christinne C. C.  am descoperit-o datorită romanului „Ephialte – Începutul unui coşmar”, o distopie literară care m-a prins în mrejele vrăjii sale încă de la primele pagini, aducând în prim-plan un univers cu totul nou, dominat de Ephialte şi Umbre, care coexistă alături de oameni, cu toţii încercând să reconstruiască lumea.
     De la autoarea Corina Cîndea am citit un singur roman, „Micuța balerină”, un roman young adult, care aduce în prim-plan o poveste de iubire profundă, magică aş putea spune prin intensitatea cu care îi cuprinde pe cei doi îndrăgostiţi în mrejele sale, o poveste despre sacrificiul făcut de dragul celui de lângă tine, despre pasiuni şi despre lupta până în pânzele albe pentru ca visele avute să devină realitate. Cu siguranță vreau să îi descopăr și celelalte romane.
      
    Andrada-Cosmina Posedaru este o autoare extrem de tânără, însă care promite extrem de tare. A adus în atenția noastră un gen mai puțin abordat, acela polițist, iar modul de scriere și descrierile mă fac să mă gândesc la celebrele scrieri cu Sherlock Holmes sau Miss Marple. 
     Aceștia sunt câțiva dintre autorii care mie mi-au intrat la suflet, cu siguranță urmează să descopăr și alții în viitorul apropiat. Voi citiți literatură română contemporană? Dacă da, ce autori îmi recomandați? 

13 gânduri despre ”DE 1 DECEMBRIE, CITIM ROMÂNEȘTE

  1. anasylvi zice:

    Uite ca am avut un gand asemanator Oana, intrucat si eu am postat azi un articol pe acest subiect, daca vrei sa il citesti vei vedea ca avem cateva autoare preferate comune. Este adevarat ca literatura romana contemporana ofera multe variante, pentru toate gusturile, asadar ma alatur indemnului tau de a incuraja cititorii sa incerce ceea ce cred ca li se potriveste mai bine.

    Apreciază

  2. Mariana Mari zice:

    Sunt autori si autori.Norocul meu a fost ca am inceput sa citesc(acum aproape doi ani) din autoarele contemporane cu Theo Anghel si Oana Arion.Asa ca, am continuat sa citesc.Daca as fi inceput cu … o alta carye mai mediatizata(de ex.Fluturi) biblioteca si sufletul meu sigur ar fi fost mult, mult mai sarace.Multumesc Oana pentru acest articol.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.