CADOURI LIVREȘTI PENTRU LUNA DECEMBRIE – BOOK TAG

Luna decembrie este una plină de iubire și magie, o perioadă în care oamenii sunt mult mai buni și mai apropiați unii de alții. Este acel timp al anului încărcat de emoții pentru fiecare dintre noi, de trăiri intense, de bucurie și de stat alături de cei dragi, fie ei familie sau prieteni. Este perioada ideală pentru a dărui puțin din timpul tău, din sufletul tău și, de ce nu, din ceea ce îți este cel mai drag. Există numeroase lucruri care pot fi oferite, însă, iubitorii de cărți așteaptă cu nerăbdare să primească noi prieteni pentru rafturile bibliotecii lor, căci, da, este cel mai bun moment pentru a face acest lucru.
Mai jos, voi oferi o listă de sugestii, grupate pe anumite categorii. Dacă aveți și alte sugestii, le aștept cu drag.
Pentru iubitoarele atmosferei crăciunești:
Atât de multe cărți îmi vin în minte când vorbim despre acele opere literare care aduc în discuție această perioadă a anului, care sunt pline de magie și de pozitivism, încât îmi este extrem de greu să aleg doar câteva.
Primul roman care îmi vine în minte este „Lumina iubirii” de Jay Asher, un young adult extrem de plăcut, în paginile căruia întâlnim de toate: acel spirit specific sărbătorilor de iarnă, o iubire adolescentină extrem de diafană şi de bine conturată, cafea cu mentă, ciocolată, brazi şi luminiţe. Carte are o atmosferă feerică indusă de locuitul într-o fermă de brazi, pe fundalul căreia se construieşte o poveste de iubire solidă, în ciuda faptului că protagoniştii sunt asolescenţi.

Nu am cum să nu vorbesc despre seria „Harry Potter” și, în special, despre primul volum: „Harry Potter și Piatra Filosofală”, căci pentru mine decembrie înseamnă J. K. Rowling, e cea care îmi induce acea stare de bine. Este în acest prim volum o imagine minunată a Crăciunului la Hogwarts, în care marea sală este împodobită de sărbătoare. La fel, îmi vine în minte cea imagine magică pe care o crează Ron și Harry în dimineața de Crăciun, când fac schimb de cadouri… Acele bluze tricotate de doamna Weasley sunt ceva care aduc cu ele acel spirit de bunătate și de camaraderie…
„Crăciunul regal” nu am citit-o încă, însă îmi doresc să o fac în această lună. Este un volum document, cu povești despre prinți și prințese, imagini grăitoare și multă, multă visare.
Cu romanul lui Jeannette Winterson – „Zile de Crăciun” promit că mă opresc cu sugestiile de la această categorie 🙂 Încă nu îl am în bibliotecă, dar mi-l doresc atât, atât de tare… Nu m-am hotărât încă dacă îl vreau în română sau în engleză (are o copertă pur și simplu fantastică în varianta engleză), dar cert este că sigur acesta te va introduce în atmosfera aceea crăciunească, nu am nicio îndoială. Acesta cuprinde doisprezece povestiri despre spiritul Crăciunului, acel spirit pe care îl aducea în discuție Dickens.
Pentru cea mai romantică prietenă/iubită/soră:
Nu are cum să nu existe alături de voi o persoană romantică, o persoană care își dorește să viseze și mai mult în această perioadă.
Acest volum mi se pare extrem de potrivit, căci această perioadă a anului este puțin mai aglomerată, iar la ceas de seară să te așezi la gura sobei, cu o cană de ceai sau ciocolată caldă în față și cu o antologie ce cuprinde cele mai frumoase poezii din literatura românească este un dintre cele mai extraordinare momente de relaxare.
„Suflet rebel” nu este numai o poveste de dragoste, ci este un roman care are de toate: iubire, suspans, personaje bine conturate. Este un roman care te învață cum să fii o femeie puternică, gata oricând să o iei de la capăt pentru a fi cine vrei tu să fii. Este o carte care îți arată că este bine întotdeauna să visezi și să acționezi pentru a le transforma în realitate.
Cu „Micuța balerină” nu veți da greș mai mult ca sigur. Este un roman young adult, care aduce în prim-plan o poveste de iubire profundă, magică aş putea spune prin intensitatea cu care îi cuprinde pe cei doi îndrăgostiţi în mrejele sale, o poveste despre sacrificiul făcut de dragul celui de lângă tine, despre pasiuni şi despre lupta până în pânzele albe pentru ca visele avute să devină realitate.
Pentru cea mai pasională persoană din jurul tău:
Există numeroase cărți în care pasiunea devine extrem de puternică, asemeni unui foc ce izbucnește din interior, unde stătuse oarecum latent și care trebuie, neapărat, să izbucnească în cea mai puternică formă.
„Pe strada Londra” aduce în prim-plan o poveste de iubire extrem de pasională dintre Jo și Cameron, care izbucnește din dorința amândurora de a nu mai simți singurătatea și de a fi unul alături de celălalt. Dincolo de aceasta, este un roman al descoperirii de sine, al regăsirii acelui tu interior care te face să vrei ceea ce este cel mai bine pentru tine.
Când vorbim despre pasiune, nu am cum să nu amintesc de „Pasiunea unei femei”, o carte a cărei acțiune se petrece la curtea reginei Elisabeta și a regelui Henric Tudor. Bess Hardwick, personajul central, este unul extrem de pasional, capabil de cea mai puternică iubire.
„Inima de foc” aduce în prim-plan multa aventură, istorie, personaje puternice, situri arheologice și nu în ultimul rând, o pasiune mistuitoare, care trebuie neapărat să fie consumată. Există acolo o scenă extrem de grăitoare în ploaia din pădurea Amazonului, care nu are cum să nu te facă să visezi extreeeem de tare.
Pentru cel mai fantezist dintre prieteni:
Aici, ajungem la o zonă de confort pentru mine, pentru că genul fantasy este unul dintre preferatele mele, cel mai sigur mod de a mă simți bine, de a petrece timp calitativ în cantitatea cărților și de a evada din cotidianul, de multe ori prea anost.
Seria „Nemuritor” aduce în prim plan o lume nouă, aflată la granița dintre real și fantastic, în care orice este posibil. Este o lume plină de creaturi mitologice, care reușesc să se strecoare în lumea pe care o cunoaștem noi, care coexistă alături de ființele umane.
Lumea Marinei Neagu este una absolut magică, în care visele și coșmarurile prin viață la propriu, în care granița dintre vis și realitate este una extrem de fină.
Seria „Am murit, din fericire” trebuie citită neapărat de orice iubitor de fantasy. Aceasta aduce în prim-plan ideea vieții de după moarte, care nu este neapărat un final, ci un alt început.
Pentru cea mai misterioasă persoană:
Thrillerele și genul polițist îmi plac extrem de tare, am nevoie ca, din când în când, să dezleg anumite mistere. E un gen numai bun de citit la gura sobei.
„Înainte să adorm” este un roman care te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Îți arată că aparențele pot fi înșelătoare și te face să te gândești cum ar fi dacă te-ai trezi în fiecare dimineață fără a ști cine anume ești, dacă în fiecare zi ar trebui să o iei de la capăt.

„Unde sunt copiii?” este un thriller psihologic, cu acțiunea plasată în frumosul oraș de la malul mării, Cape Cod. Romanul prezintă drama unei mame care își pierduse primii doi copii, după care a trebuit să trăiască fără a ști adevărul despre pierderea lor… Acum, trebuie să retrăiască aceeași dramă, când cei doi copii pe care îi are în prezent dispar din nou…
„Fata din tren” este un thriller care te va ține cu sufletul la gură și te va face să te întrebi cine sunt oamenii pe lângă care trecem zilnic, ce povești ascund în spatele aparentei liniști. Sigur nu vei mai avea aceeași încredere în oameni după citirea acestui roman.
Pentru persoana mereu preocupată de ceea ce a fost:
Sunt pasionată de ficțiunile istorice, pe care le citesc mereu cu cea mai mare plăcere. Sunt sigură că pot învăța extrem de mult din acestea, sunt pagini de istorie care nu ne lasă să uităm trecutul.
„Spune-mi cine sunt” este un roman absolut genial, care aduce în prim-plan extrem de multe evenimente istorice, povestindu-ne despre Războiul Civil din Spania, cel de Al Doilea Război Mondial, Război Rece, construirea şi căderea zidului Berlinului, cea de a doua Republică spaniolă, Rusia lui Stalin, ascensiunea şi decăderea lui Hitler, epurările etnice care au avut loc în anii ’30. Autoarea aduce în prim-plan poveşti extrem de sensibile ale unor oameni care au traversat toate aceste realităţi, istorii ale multor oameni care au prins acele timpuri. Ea arată ororile pe care omenirea le-a avut de îndurat, toate trădările şi crimele comise în numele unor idealuri. Găsim de toate în acest roman: o intrigă complexă, poveşti de dragoste care împing personajele la gesturi extreme şi o incursiune în lumea spionajului european, a lumii de dincolo de vizibil.
„Pe aripile vântului” este un roman absolut fenomenal, care aduce în prim-plan o lume aflată aproape de prăbușire, o lume a fastului aflată pe punctul de a deveni istorie: aceea a balurilor și a bumbacului din Sud, a sclavilor de pe plantații și a stăpânilor. Este o poveste despre războiul dintre Sud și Nord și despre reconstrucția unei lumi. Este prima carte care îmi vine în minte de fiecare dată când aud despre Atlanta, Georgia.
„Hoţul de cărţi” este un roman minunat, cu o poveste emoţionantă despre războaie exterioare, urmate de cele interioare ale neputinţei şi fricii, care sunt combătute în cel mai frumos mod cu putinţă: prin intermediul cuvintelor şi a imaginaţiei. Markus Zusak a ştiut că aceasta este povestea pe care vrea să o aştearnă pe hârtie încă din momentul în care asculta poveşti despre Germania nazistă, despre bombardarea Munchenului şi despre evreii mânaţi spre lagăre prin oraşul natal al mamei sale. El însuşi spune:

„Aveam în minte aceste imagini cu băieţi mărşăluind impecabil şi salutând cu Heil Hitler şi ideea că toată lumea în Germania nazistă gândea la fel. Dar mai existau şi copii rebeli, care nu respectau regulile, şi oameni care îi ascundeau pe evrei şi pe alţi oameni în casele lor. Aşadar, Germania avea şi o altă latură…”

Romanul prezintă perioada tulbure care a urmat imediat după alungarea de pe tron a şahului Reza, în perioada deosebit de grea care urmează revoluţiei din Iran, în care vechiul regim este înlăturat pentru a face loc unor noi dinastii. Dacă în timpul şahului oamenii apropiaţi duceau vieţi de poveste, iar alţii trăiau în mizerie, în timpul noii legi instaurate, aceea a unei Republici Islamice, care se presupunea că aduce cu sine democraţia şi egalitatea între toţi locuitorii, vechii oameni sunt înlăturaţi în cele mai urâte forme posibile pentru a face loc noilor oameni, mulţi dintre ei parveniţi social.
„Persepolis” este un roman grafic, o altfel de autobiografie, care ne poartă prin istoria bogată a Iranului, începând cu anul 1979 şi terminând cu 1994, cu plecarea definitivă a autoarei din ţara sa de baştină, în care nu reuşea deloc să se regăsească. Este o poveste extrem de tristă, atingând puncte sensibile din istoria unei ţări altădată prospere, acum, măcinată de războaie, pe care însă, scriitoarea, o condimentează cu un umor spumos, deoarece, spune ea:
„Îţi poţi plânge de milă doar dacă problemele tale sunt cât de cât suportabile… Când depăşeşti limita asta, singurul mod de a suporta insuportabilul este să-l iei în râs.”
„Când înfloreşte liliacul” de Martha Hall Kelly este unul dintre acele romane care se citeşte cu sufletul, iar nu cu mintea, un roman despre viaţă, curaj şi laşitate deopotrivă, despre femei puternice şi oameni cruzi, atât de înrăiţi încât distrugerea altora nu li se mai pare ceva atât de teribil, de barbar, ci o normalitate.
Romanul de debut al autoarei este inspirat din fapte reale, personajele prezente în carte au existat în realitate în timpul celui de al Doilea Război Mondial, unele cu numele lor adevărat, altele cu pseudonime, ceea ce face acţiunea să capete o notă mult mai personală, mult mai dramatică. Oricum, povestea lor este povestea multor alte persoane care au trăit acele timpuri tulburi, este povestea miilor de deportaţi politic, găsiţi vinovaţi de crime de război închipuite, este poveste lor, a supravieţuitorilor lagărelor de concentrare din perioada nazistă, este povestea celor care au reuşit să îşi ducă viaţa mai departe după ce o întreagă lume a asistat neputincioasă la drama lor, la nedreptatea care li s-a făcut lor doar pentru că aparţineau unei anumite naţii sau pentru că aveau o anumită religie. Este istoria celor pe care Hitler îi voia distruşi, evaporaţi din lumea aceasta doar pentru simplul fapt că nu se încadrau în nişte tipare impuse de el şi de cei asemenea lui, care se considerau o altă rasă, una superioară şi imposibil de atins. Este istoria acelei dorinţe nebune de epurare etnică, un fapt istoric ce a produs atât de multă durere, care a distrus atâtea familii, care a condus la pierderea mamelor, a soţiilor, a fiicelor, a părinţilor… Este povestea lor, a celor care atunci nu se puteau apăra, dar pe care noi astăzi suntem datori să o ducem mai departe, pentru ca astfel de lucruri teribile să nu mai aibă loc, pentru a trezi conştiinţe şi pentru a spera că, indiferent de ceea ce se întâmplă în acest vast Univers, suntem oameni care iubim alţi oameni, că putem pune umărul pentru ca sentimentul de umanitate să nu piară, pentru ca sentimentele de singurătate, de neputinţă cruntă, de pierdere să nu mai apară…
Tot la această categorie, vă recomand cu drag toate romanele lui Khaled Hosseini, la fel „Necredincioasa” de Ayaan Hirsi Ali, mai ales dacă vreți să aflați despre căderea unei lumi aflat în prag de colaps din cauza instaurării republicii islamice sau a extremismului adus de Frații Musulmani.
Dacă vreți să aflați mai multe despre istoria României, va recomand „Frații Jderi” ai lui Mihail Sadoveanu, „Ciuleandra” lui Liviu Rebreanu, romanele Hortensiei Papadat-Bengescu… Gata, mă opresc aici, căci la această categorie aș putea continua la nesfârșit…
Mulțumec, Adriana, de la Prefață de carte pentru nominalizare! Dacă v-a plăcut acest tag, puteți să îl preluați oricând.

7 gânduri despre ”CADOURI LIVREȘTI PENTRU LUNA DECEMBRIE – BOOK TAG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.