R. D. MOTTOK: ÎN CĂUTAREA SUFLETULUI CRĂCIUNULUI – RECENZIE

  Uneori, uităm că bucuriile mari vin din lucrurile mărunte, uităm să fim buni, blânzi și iertători cu cei din jurul nostru, iar acest lucru se reflectă și în cazul anumitor sărbători, pe care obișnuim să le sărbătorim doar pentru că trebuie, pentru că este un obicei, și nu pentru că acestea ar mai avea o semnificație extrem de puternică. Într-o epocă a vitezei și a tehnologiei, avem tendința de a avea sărbători lipsite de conținut, fapt care se va reflecta și în modul de comportament al viitoarelor generații de copii, pe care le creștem în prezent.

      R. D. Mottok este un părinte îngrijorat pentru soarta propriilor copii și a viitorului acestei lumi. I se pare că adeseori suntem înconjurați de prea multă brutalitate, de prea multă răutate, lipsă de toleranță, egoism și devenim tot mai singuri, nepetrecând nici măcar clipele importante alături de cei dragi nouă. Este interesant faptul că un tată se lasă inspirat de copiii săi și creează o poveste special pentru ei, în condițiile în care, de cele mai multe ori, mamele sunt cele care îndeplinesc acest rol. Autorul dorește ca spiritul Crăciunului să nu se piardă odată cu dezvoltarea tehnologiei și odată cu trecerea timpului, el ar vrea ca acesta să nu se piardă în marea de răutate și indiferență care a început să cuprindă lumea.
***************
       Povestea este una extrem de frumoasă, o istorie despre puterea prieteniei și a sacrificiului pentru binele suprem. Este un fel de basm modern, în care binele suprem se confruntă cu răul suprem, care se găsește sub diverse forme în tot ceea ce ne înconjoară. Acesta din urmă nu poate fi înfrânt decât dacă ființele fantastice se strâng la un loc, luptând umăr la umăr pentru a le face oamenilor o lume mai bună.
        Acțiunea acestui roman, recomandat mai cu seamă copiilor trecuți de 9 ani, dar extraordinar de frumos și pentru adulți, începe în Ajunul Crăciunului, moment în care suntem introduși într-o lume cu totul și cu totul magică, în care elementele fantastice se împletesc cu cele reale. Într-un orășel, dispare Sufletul Crăciunului, steaua din vârful bradului, cea responsabilă de răspândirea iubirii, a luminii, a blândeții și a bunătății. 
        În fața ochilor, ni se dezvăluie un cu totul alt univers decât cel pe care îl cunoaștem: fiecare brad împodobit din casele oamenilor are o viață proprie, o poveste și, mai mult decât atât, este încărcat de nenumărate povești, de dorințe și visuri, căci fiecare glob poartă cu sine o dorință a unui om, fapt care îi oferă strălucirea. Cel care animă întreaga atmosferă este Suflețel, steaua de sus, cea care oferă speranța. El este păzit de câte un înger și doi străjeri ai luminii. În momentul în care acesta dispare, se declanșează un întreg haos, care poate conduce la dizolvarea lumii pe care o cunoaștem. Din această cauza, Amadora, îngerul, și cei doi străjeri ai luminii, Helena și Yuri, pleacă în călătoria vieții lor, avântându-se pentru prima dată departe de bradul lor, plecând în lume în căutarea lui Suflețel.
     Drumul celor trei prieteni nu este lipsit de pericole: ei întâlnesc vechi prieteni, în ținutul grubilor, unde căsuțele sunt atârnate în copaci, au de înfruntat trei magi malefici, fiarele pădurii și au de luptat chiar cu propriile temeri. Ca în orice basm, apar și ajutoarele: Moș Crăciun și Vania, țesătoarea de gânduri bune. 
       Vă recomand cu drag această carte, este potrivită pentru această perioadă, transmițând multe emoții. Sper să o găsiți și voi la prețul promoțional pe care l-am găsit eu pe Libris, de 5 lei, altfel, prețul de 47 de lei cât este pe alte site-uri mi se pare exagerat, chiar dacă are o poveste magică și ilustrații încântătoare.
      DATE DESPRE CARTE:
      __________________
     Titlu: În căutarea sufletului Crăciunului
     Autor: R. D. Mottok
     Ilustrații: Anda Cofaru 
     Editura: Trei
     Anul apariției: 2014
     Nr. de pagini: 136
     Nota pe Goodreads: 5/5
     Recomandat pentru 9-11 ani 

10 gânduri despre ”R. D. MOTTOK: ÎN CĂUTAREA SUFLETULUI CRĂCIUNULUI – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.