TOP 10 CĂRȚI APARȚINÂND LITERATURII UNIVERSALE CITITE ÎN ANUL 2017

     A început numărătoarea inversă a anului 2017, iar mie îmi place să fac topuri, să pun în balanță ceea ce am citit și ce am iubit cel mai tare pe toată durata acestuia. Am citit în total undeva la 80 de cărți din 100 pe care mi le propusesem, însă sunt extrem de mulțumită, pentru că am avut parte de cărți extraordinare, de povești incredibile și de aventuri de neuitat. 
      În acest articol, mi-am propus să vă prezint un top 10 al celor mai iubite cărți aparținând literaturii universale citite în anul 2017, urmând ca într-un articol viitor să fac un top al operele aparținând literaturii române, căci am reușit să mă apropii extrem de tare și de aceasta în anul care aproape s-a încheiat. Astfel… să începem.
      „Spune-mi cine sunt” de Julia Navrro ca romanul cel mai bun citit în anul 2017. Este o carte extrem de complexă, o ficțiune istorică și primul roman citit de la această autoare, dar cu siguranță nu ultimul. Îmi place genul acesta de literatură, care îmbină istoria cu ficțiunea, pentru că, în general, aduce cu sine multe cercetări ulterioare, pentru a afla mai multe despre perioada respectivă. Este genul acela de carte care nu lasă istoria să moară și care ne arată cum nu ar trebui să fim, ce greșeli ar trebui să evităm pentru a putea trăi într-o lume mai bună. Este un roman care se citește cu sufletul, aducând în prim-plan istoria unui secol, care se împletește cu povestea descoperirii de sine a Ameliei Garayoa. Mai multe despre aceasta vă vorbeam aici.
     „Colecționara de parfumuri interzise” este o poveste care împletește istorii trecute cu cele prezente, în care se merge pe urmele unei femei extrem de puternice, care a știut să transforme parfumul într-o adevărată poveste.
 
     „Altfel… şi totuşi Alice” de Lisa Genova este unul dintre acele romane care te pune pe gânduri, care te determină să îţi pui enorm de multe întrebări, care te sfâşie pe interior, te face să vrei să urli de neputinţă şi îţi arată că viaţa trebuie trăită acum, la intensitate maximă, pentru că mâine nu se ştie ce va fi, cum te va găsi pe tine, ca persoană. De asemenea, romanul arată că boala nu cruţă pe nimeni, că unele boli, mai ales cele care au efecte neurologice, îşi pun amprenta asupra propriului eu mult mai mult decât o fac orice alte boli incurabile şi necruţătoare… Oamenii nu ştiu cum să reacţioneze când în faţa lor eşti tu… şi totuşi altfel. 
      „Când înfloreşte liliacul” de Martha Hall Kelly, o carte care m-a făcut să plâng şi să urlu din cauza neputinţei de a mă întoarce în trecut şi de a îi opri pe cei care au făcut atât de mult rău. Este un roman despre ororile petrecute în timpul Celui de al Doilea Război Mondial, cu o triplă perspectivă narativă, care ne permite să vizualizăm mult mai bine acele timpuri. 
      „Vălul pictat” de W. Somerset Maugham este o poveste despre căutarea de sine, despre descoperirea propriei persoane, o cunoaştere care cere multe căutări şi aduce cu sine pierderi nenumărate. Este o călătorie iniţiatică, prin intermediul căreia eroina cărţii învaţă ce este cu adevărat viaţa, care este sensul dragostei şi, în cele din urmă, se găseşte pe ea însăşo. Preţul pe care trebuie să îl plătească pentru toate acestea nu este mic şi nici lipsit de suferinţă şi durere, dar este necesar pentru a putea ajunge la capătul drumului un om mai frumos şi mai împăcat cu propria soartă, o persoană care ştie să preţuiască viaţa, cu toate misterele ei.
     Romanul este un thriller cu puternice accente psihologice, cu caractere foarte complexe și bine conturate și cu o acțiune plasate într-un fundal contemporan, acela al Londrei zilelor noastre, când poliția metropolitană se confruntă cu unul dintre cele mai grele și terifiante cazuri pe care le-au avut în ultimii ani, un caz care șochează și intrigă în același timp și care te face să te întrebi până unde este dispus să meargă omul pentru a își dovedi dreptatea și cât la sută din noi sunt cu adevărat buni în această lume.
     „Printre tonuri cenuşii” de Ruta Sepetys aduce aduce în prim-plan povestea Linei, iar prin intermediul ei povestea fiecărui lituanian care a trecut prin cel de al Doilea Război Mondial, care a suferit chinurile iadului în lagărele sovietice, fără putinţa de a lupta în mod cinstit, ca de la egal la egal, cu dușmanul. Este strigătul ei şi strigătul miilor de oameni care au trăit ororile acelor timpuri, când state întregi au dispărut de pe harta lumii, fără ca cineva să riposteze…
      Romanul lui M. Anjelais – „Fluturi striviți” surprinde încă de la început prin simplitatea stilului și a limbajului utilizate, în spatele cărora se ascunde o fină analize psihologice și caractere foarte bine conturate, care șochează prin modul în care își unesc destinele unele de altele și prin care reușesc să își fie alături unii altora, în ciuda a tuturor lucrurilor dureroase și pline de suferințe care le înconjoară. Scriitoarea abordează un subiect extraordinar de sensibil, în jurul căreia gravitează întreaga acțiune pusă în scenă: acela al unei boli fizice (leucemia), la care se adaugă și cea psihică (sociopatia). La toate acestea trebuie să facă față cele două personaje principale ale cărții: Sophie și Cadence, doi adolescenți în vârstă de doar șaisprezece ani, care trebuie să se adapteze la orice situație, indiferent de greutățile pe care le aduc cu sine aceste două probleme grave de sănătate.


       Romanul „Copilul-umbră”de P. F. Thomése este o operă de excepție, care te face să treci prin toate stările și fazele posibile, asemeni autorului rândurilor scrise: treci de la tristețe supremă, la neputință și deznădejde supremă. Este o carte document care ajunge să te zguduie până în cele mai ascunse cotloane ale sufletului tău, un roman grandios și măreț, în ciuda faptului că subiectul prezentat este unul extrem de dureros, nefiresc și teribil: acela al morții unui copil care abia își făcuse simțită prezența în această lume.
 
      „Chimista”de Stephanie Meyer, un roman pe care îmi doream foarte tare să îl citesc și care a reușit să mă surprindăextraordinar de tare. Firul narativ este unul extrem de complex, aducând în prim-plan poveşti cu spioni, conspiraţii naţionale, acţiune, la care se adaugă şi o frumoasă poveste de dragoste, destul de neconvenţională şi de neaşteptată. Într-un cuvânt, un thriller de  excepţie, pe care îl recomand tuturor cu mare drag.

14 gânduri despre ”TOP 10 CĂRȚI APARȚINÂND LITERATURII UNIVERSALE CITITE ÎN ANUL 2017

  1. Andreea Ilie zice:

    Interesante alegeri! Nu pot să nu observ că cele 10 cărți din top se leagă una de alta și totodată sunt atât de diferite! ❤ „Printre tonuri cenușii” și „Chimista” se află amândouă pe lista mea de must și sper să ajung să le citesc anul ce urmează. De restul cărților am mai auzit si o să mi le notez pe carnețel. Poate mă voi intersecta cu ele cândva. Eu nu prea sunt adepta top-urilor de carte, pentru că nu-mi place să fiu nevoită să aleg între cărțile citite, dar mă gândesc serios să fac și eu unul pe anul ăsta. Sper să-mi iasă! :))

    Apreciază

  2. Dana Otet zice:

    Doar Îngeri striviți am citit și eu din lista ta de lecturi. De asemenea,mai dețin Când înflorește liliacul. Cartea asupra căruia sunt curioasă este Altfel…Și totuși Alice. Sper să o achiziționez în 3018

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.