PLANURI LA ÎNCEPUT DE 2018

      Anul 2017 s-a încheiat și un nou an tocmai a început, o nouă perioadă care sper că va fi una extrem de frumoasă, de plină de lumină în suflet și gând, de oameni frumoși, de visuri împlinite, de dezamăgiri pe care să știm să le transformăm în lecții și de poduri construite între noi și cei din jur, toți oamenii pe care 2018 ni-i va scoate în cale. 
      Nu sunt adepta planurilor pe termen lung, nu aș putea trăi totul așa, după niște linii trasate dinainte cu minuțiozitate, sunt destul de impulsivă din fire și mă plictisesc extrem de repede, așadar, nu aș putea să pun în aplicare prea multe lucruri. Însă, la fiecare început de an îmi fac bilanțul anului care tocmai s-a încheiat și îmi pun în minte anumite idei generale și extrem de ușor de atins, un fel de fir al Ariadnei care să mă călăuzească puțintel, doar atât cât să fie comod pentru mine. Nu am mania controlului tuturor lucrurilor din jurul meu, îmi place ca viața să mă mai și surprindă din când în când, iar prea multe planuri cred că mi-ar aduce și dezamăgiri mai mari, dar am nevoie de câteva dorințe pe care să încerc să le transform în realitate, astfel încât să nu simt că totul este haos. 
       Mi-am propus ca în 2018 să continui ceea ce am început în anul precedent și care m-a făcut mult mai puternică și mai puțin vulnerabilă. Nu știu dacă schimbarea prefixului (da, am făcut 30 de ani) mi-a adus și puțin mai multă înțelepciune, dar cert este că am reușit să încep o călătorie pe care o tot amânasem până acum (prea mult ar spune alții) și m-am întors spre propriul sine, spre acel eu lăuntric pe care prea mult timp l-am lăsat îngropat acolo undeva, în abisurile sufletului meu. Am reușit să mă cunosc mult mai bine, să știu ce anume îmi place și ce nu, să îmi cunosc limitele (și chiar nu am foarte multe) și să accept doar acele chestiuni care se potrivesc cu dorințele mele. Nu vreau să trăiesc pentru mulțumirea altora, fericirea provine din a fi bine cu mine însămi (nu, nu am trecut la acele articole gen New Age, doar filozofez puțin, la început de an cred că e permis), iar eu asta mi-am propus, să fiu eu mulțumită de ceea ce fac, să știu că am făcut tot ceea ce trebuia pentru propria fericire, căci am doar o viață de trăit și 30 de ani i-am cam irosit pe dorința de a face exact ceea ce se așteptau oamenii de la mine. Nu mai fac acest lucru, chiar dacă, poate, pentru unii, va fi mai greu să țină pasul cu mine sau să mă înțeleagă. Nu e problemă nici dacă unii aleg să nu îmi mai stea alături (până acum un an, ar fi fost un capăt de țară și mi-aș fi făcut un milion de procese de conștiință și m-aș fi apostrofat pentru pierderea unor oameni), am destui care mă iubesc așa cum sunt și care știu că vor fi acolo în caz că am nevoie. 
      Acest fapt este o altă noutate pe care mi-a adus-o 2017 și pe care intenționez să o fructific și în 2018: am învățat că nu pot face totul de una singură și că, uneori, trebuie să apelez și la alții, precum și că împreună putem face lucruri mult mai minunate, că ideile se pot dezvolta frumos și în echipă. Da, nu mai sunt la fel de individualistă cum eram odată și nici nu mă mai simt slabă sau pierzătoare dacă cer ajutor de la cei care cunosc lucrurile mult mai bine decât mine sau care ar putea să îmi ofere acel lucru care trebuie pentru ca totul să iasă într-o formă mult mai îmbunătățită.
       În același mod, în 2018 mi-am propus să nu mai mă supăr pentru părerile celor mulți despre mine. Sunt extrem de directă și nu întotdeauna foarte diplomată (încă lucrez la acest aspect), fapt care multora li se pare a fi o aroganță. Nu de multe ori am fost catalogată drept o îngâmfată, mi s-au mai pus și alte etichete, am decis să las pe fiecare să creadă ceea ce dorește și să nu mai pun la suflet. Fiecare are dreptul să mă vadă așa cum dorește, oricum, în fiecare dintre noi sălășluiesc mai multe persoane sau mai multe măști să le spunem, care ies la suprafață în funcție de oamenii din jur sau de situațiile create și doar cei puțini ne înțeleg dincolo de acestea și ne cunosc cu adevărat. Voi ține cont doar de părerile celor care chiar contează pentru mine și atât, este mult mai bine pentru sănătatea mea mentală. Ceea ce nu voi permite, în schimb, va fi să am alături de mine oamenii nepotriviți, care mă trag în jos, care țin mereu să îmi reamintească faptul că nu sunt chiar atât de bună în ceea ce fac sau că nu sunt capabilă să fac anumite lucruri. Sunt genul de persoană care nu crede în imposibil, totul este posibil atât timp cât îți dorești din inimă și cât muncești pentru acel lucru. Toate chestiile minunate din această lume au început cu un visător considerat un pic nebun de cei din jurul său, așa că nu mă voi opri din zborul meu pentru nimeni, voi merge mai departe, lăsându-i în urma mea pe cei care nu cred în mine. Nu voi mai permite nimănui să mă plaseze pe un plan de inferioritate doar pentru că așa consideră acea persoană, eu știu cine sunt și știu ce pot. Oricum, nu mai am răbdare de ceva vreme cu astfel de persoane și de situații. 
       În anul 2018, eu voi fi prioritatea, vreau să mă dezvolt, să mă cunosc mai bine, să fac acele lucruri pe care altădată le consideram nebunești. O să am mai multă răbdare cu mine și o să mă judec mai puțin. Pornind de la mine, voi fi mai blândă și cu cei din jurul meu, voi judeca mai puțin și voi iubi mai mult, pentru că dragostea ne face întotdeauna mai puternici. Voi lua oamenii așa cum sunt și voi încerca să îi înțeleg dincolo de așteptările pe care le aveam de la ei. Voi încerca să fiu mai prezentă în viața celor dragi și să cunosc mai mulți oameni noi și bogați sufletește, căci poate, astfel, voi fi mai determinată să ies mai des din casă, din acest bârlog de urs pe care mi l-am creat de vreo câțiva ani încoace și care nu știu cât de bine îmi face. Cred că în ultima vreme m-am bazat mult prea mult pe cuvântul scris decât pe cel vorbit și este vremea să îi dau întâietate și celui din urmă.
       Voi lupta pentru toate visurile mele, pentru fiecare clipă de fericire, pentru fiecare strop de bucurie. Voi înfrunta orice fel de provocări pe care acest nou an mi le va aduce și nu mă voi lăsa intimidată de nimic. Vreau să învăț mult mai mult, am anumite domenii pe care îmi propun de foarte mult timp să le dezvolt și pe care le tot amân pentru mâine, pentru poimâine, pentru săptămâna care vine, pentru luna următoare… Anul acesta nimic nu va mai rămâne doar la nivel static, ci voi acționa indiferent de ceea ce îmi propun. Cel mai mare defect al meu este acela că petrec prea mult timp analizând lucrurile și acționez extrem de rar. De data aceasta, va fi invers. Voi lăsa anul să mă surprindă și să îmi aducă lucruri inedite, care apar întotdeauna când ai curaj, riști puțin și ieși din zona ta de confort.
      Vreau să călătoresc cât mai mult posibil, să cunosc locuri și oameni noi. Cred că am început deja cu anumite demersuri în acest sens, căci pe 1 ianuarie am fost la Sighișoara, loc unde nu mai fusesem până acum, iar la finalul lui ianuarie voi merge din nou la Londra, care nu e neapărat nouă, dar oricum data trecută nu am avut timp să văd tot ceea ce îmi propusese, așa că și această experiență sunt sigură că va fi inedită.
         De asemenea, mi-am propus timp cu mine, doar cu mine, anumite momente seara care să îmi fie dedicate doar mie și gândurilor mele, în care să citesc, să văd un film sau un serial, să discut cu un prieten drag. Vreau doar câteva momente în care să mă deconectez de la tot și de la toate și în care să las deoparte orice stres. O minte odihnită va fi mult mai productivă apoi. La fel, week-end-urile îmi vor fi dedicate doar mie și celor dragi, fără alte interferențe. Simt că am nevoie de toate acestea.
        
************ 
      Pe plan literar, nu am extrem de multe planuri, voi lăsa ca literatura să mă surprindă de data aceasta. În cea de a doua jumătate a anului 2017, am avut mai multe colaborări (și nu mă înțelegeți greșit, toate m-au onorat și m-au bucurat în egală măsură), însă aceasta m-a făcut să citesc la foc continuu, să îmi dau un fel de termene limită pentru a citi, m-au determinat de multe ori să citesc pe grabă, fără a mă bucura pe deplin de fiecare experiență în parte. De aceea, în anul 2018, mi-am propus mai puține colaborări, pe care le voi încheia doar cu acei oameni în care cred și care știu cu siguranță că mi-ar bucura sufletul, și să nu mai acord credit oricui, oricând, pentru că au fost și colaborări acceptate oarecum din sfiala și neplăcerea de a spune nu (știți, acea mulțumire a celui de lângă mine în detrimentul propriului eu). Cred că, astfel, voi reuși să mă simt mai puțin încorsetată și să citesc acel teanc nesfârșit de romane, care tot crește cu fiecare lună care trece, pe care îmi tot propun de extrem de mult timp să îl citesc și nu prea îmi iese, tocmai pentru că aveam altele și altele de citit, nu neapărat lecturi pe placul sufletului meu.
       Anul trecut mi-am propus să citesc 100 de romane, nu mi-a iești, am ajuns undeva la 80 de cărți, pentru că în toamnă nu am avut chiar starea necesară pentru a citi extrem de mult (nu știu dacă a fost neapărat o astenie de toamnă, nu știu exact ce a fost, dar nu am reușit să citesc extrem de multe pagini), dar nu e problemă, pentru că citesc doar pentru mine, iar acel număr este doar orientativ. Am zis că îmi propun și acum tot 100, poate anul acesta mă voi organiza mai bine și voi fi mult mai productivă. Nu știu, voi vedea pe parcurs, dar îmi place să ies din zona mea de confort și să îmi testez și depășesc limitele. 
         Nu mi-am propus să citesc anumite cărți, nu cred că mi-ar ieși vreodată, pentru că eu citesc în funcție de starea mea de spirit, de locul în care mă aflu și care parcă mă inspiră să citesc anumite lucruri, oricum, am de unde alege din cele peste 1000 de volume pe care le am peste tot prin casă (ar fi impropriu să spun în bibliotecă, pentru că cele trei corpuri s-au umplut de foarte mult timp și am cărți peste tot prin casă: pe birou, sub birou, pe noptieră, pe o fostă imprimantă etc. – iar acesta este un alt proiect pentru 2018, vreau noi corpuri de bibliotecă, cu ce să le umplu am). Vreau totuși să termin niște serii începute în 2017, așa cum este seria „Am murit, din fericire” de Theo Anghel, de la care am citit doar primul volum; îmi doresc să termin seria „Nemuritor” a Oanei Arion, de la care mai am de citit doar ultimul volum și, în egală măsură, vreau să reiau iar „Harry Potter”, unde am rămas la volumul 5, în speranța că voi ajunge, în sfârșit, la mult doritul și comentatul volum 8. Am alte serii în plan pe care vreau neapărat să le încep, așa cum este seria „Alina Marinescu” de Monica Ramirez, seria „Pasiuni ascunse” de Rodica Mijaiche (mai ales ca a ieșit și volumul 3), seria „Orașul îngerilor” de Mihaela Strenc, aș vrea să reiau și seria Deborei Harckness, trilogia All Souls.
         În rest, îmi doresc foarte tare să descopăr cât mai mulți autori români, care își așteaptă de extrem de mult timp momentul potrivit pentru a fi citiți. Am cărțile Monicăi Ramirez, Ralucăi Butnariu, Ralucăi Chiper, Georgianei Vâju, cele ale lui Alex Trușcă, cele ale lui Marius Albert Negruț urmează să sosească, iar acestea sunt doar câteva dintre numele care îmi vin acum în minte. În egală măsură, vreau să mă întorc spre autorii români clasici, am ceva cărți ale Cellei Serghi de descoperit (autoare pe care, spre rușinea mea, am descoperit-o abia în 2017), mi-e dor de Eliade, de Rebreanu, Slavici, Radu Tudoran, Monica Lovinescu sau Mircea Cărtărescu. Vreau să văd cum mi s-ar părea citirea lor acum, la ceva ani după terminarea facultății, când nu aș mai citi totul din obligație, ci doar pentru plăcerea personală.
        De asemenea, mi-am propus ca în fiecare lună să citesc o carte a unui clasic universal, pe care să vi-o prezint și vouă, pentru că simt că am pierdut un pic din vedere acest aspect al literaturii și e păcat, pentru că orice carte a unui clasic aduce cu sine o călătorie spre tine însuți și noi lecții, indiferent de cât de multe ori recitești acea carte. Îi am aici în vedere pe Lev Tolstoi, Dostoievski, Jane Austen, Emily Bronte, Charles Dickens, Oscar Wilde și sunt doar câteva nume care îmi vin în minte. 
         În plus, vreau să citesc o carte de non-ficțiune, fie un roman care prezintă personalități istorice, fie ceva care ține de dezvoltarea personală, nu știu încă, voi vedea care va fi starea mea interioară în momentul alegerii. Mi-am propus, în egală măsură, și citirea unei cărți în limba engleză și poate chiar în franceză, pentru că, odată cu trecerea timpului și utilizarea tot mai frecventă a limbii lui Shakespeare, parcă simt că pierd ceea ce cunoșteam despre limba franceză și parcă îmi e dor de un Moliere sau un Balzac citit în limba lui maternă.
         În rest, nu îmi fac planuri. Voi citi orice și oricât de mult voi reuși. Mai nou, am reluat obiceiul de a citi măcar câteva pagini și dimineața, înainte de a bea cafeaua (care este un ritual în sine și un moment petrecut absolut în familie, fără alte interferențe), obicei care se pierduse la un moment dat. Am revenit la el pentru că mă face să încep ziua într-o dispoziție mult mai fericită și mai optimistă și sper să nu se piardă iar undeva pe parcursul anului.
       
      Voi ce v-ați propus pentru anul 2018?
      
       

8 gânduri despre ”PLANURI LA ÎNCEPUT DE 2018

 1. Anca Adriana Rucăreanu zice:

  Să reușești tot ce ți-ai propus! Nici eu nu sunt omul planurior, in materie de cărți nu reușesc niciodată să mă țin de o schema. In ceea ce privește viața personala… prefer să mă las surprinsă. Îmi trasez niste schițe cel mult…

  Apreciază

 2. Eva Ancuta Hamza zice:

  Iti doresc sa ti se implineasca toate dorintele si planurile! Eu nu mi-am propus nimic, in afara faptului ca rautatile celor din jur sa ma ambitioneze mai tare sa fac in asa fel incat sa imi fie bine. In materie de carti, voi continua sa citesc in mare parte autori romani, ca si anul trecut.

  Apreciază

 3. Geo zice:

  Sa fie un an benefic pentru tine, in care sa simți ca ai câștigat ceva, ca ai adăugat ceva bun la bagajul cu care mergi mai departe. Îți doresc un an cu gânduri bune si prietenii sincere!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.