CE ANUME AȘTEPT DE LA AUTORII ROMÂNI CONTEMPORANI

    V-am spus că am cunoscut literatura română contemporană abia de curând, avusesem multe idei preconcepute cu privire la aceasta și nu am fost dreaptă. Avem autori care scriu extrem de bine, care au un stil aparte, extrem de bine conturat și de complex, care reușesc să creeze lumi de care să te îndrăgostești iremediabil. Avem autori extrem de capabili, care, dacă s-ar fi născut în altă parte, sunt sigură că ar fi fost cunoscuți pe plan internațional, pentru că scriu cu pasiune și o fac extrem de bine. 
         Pe unul dintre grupurile dedicate iubitorilor de carte era adresată zilele acestea o întrebare: 
     „Ce anume ne dorim de la autorii români contemporani în anul 2018?” 
        Anul acesta mi-am promis că voi fi extrem de sinceră față de mine însămi în primul rând și față de autorii cărților pe care le citesc, fără a mai menaja pe cineva în niciun fel. Nu spun că până acum nu am fost sinceră, ci doar că, poate, pe alocuri, am îmbrăcat lucrurile într-o anumită aură și poate am oferit mai mult credit celor care nu au știut să aprecieze acest lucru. Așa că am ales să alcătuiesc acest articol cu ceea ce îmi doresc eu din partea autorilor contemporani și a editurilor care le publică operele. Este umila mea părere, așa că tratați-o ca atare. 
       Așteptări de la autorii români contemporani
        În primul rând, îmi doresc o acțiune plasată în spații pur românești, cu nume autohtone, astfel încât să simt că am în fața ochilor o carte a unui autor român și nu o operă croită după niște tipare care au avut succes în afară (sunt puțini cei care fac acest lucru). Am nevoie să întâlnesc culoarea locală în cartea pe care o citesc și nu pot să simt acest lucru dacă am acțiunea plasată într-o zonă străină. Dacă, totuși, acțiunea este plasată într-un loc străin, în care autorul nu a ajuns (se simte acest fapt din perspectiva cititorului), mi-ar plăcea să existe o mai mare documentare, astfel încât să nu mai existe discrepanțe între evenimentele prezentate și locul în sine. Sunt, spre exemplu, precizate niște acțiuni imposibil de realizat în anumite spații, iar acest fapt mă face să simt că am în fața mea ceva puțin forțat (îmi spui că personajul principal a scăpat de urmăritor sărind într-o barcă, dar spațiul precizat este la ore bune de orice apă).
       În al doilea rând, îmi doresc o corectură mult mai amănunțită a cărților ce urmează să fie publicate. De multe ori, am impresia că revizuirea lipsește cu desăvârșire și că am în față ochilor doar o schiță a ceea ce  ar fi trebuit să fie final. Se pot întâlni greșeli gramaticale, de sintaxă, de topică… Nu zice nimeni, a greși e omenește și o literă, două mai pot scăpa din vedere, o virgulă mai poate să lipsească, dar când este prea mult, deja lectura își pierde farmecul. Am întâlnit cărți la care am stat cu creionul în mână și am corectat și e păcat, pentru că, oricât de mult mi-ar plăcea povestea, deja îmi vine să o las deoparte.
      Corectura ar trebui să fie prima preocupare a autorului imediat ce a terminat de scris un manuscris. Apoi, ar trebui ca editura să își aducă, la rândul ei, contribuția și nu știu de ce, dar acest aspect se omite de cele mai multe ori. Îmi place să citesc o poveste îngrijită, care arată dragoste față de cuvântul scris și față de cititor, se arată că ești om de litere, capabil să educi masele de oameni prin opera ta. Este respect față de cel care îți cumpără opera și este un lucru de bun-simț. Altfel, rămâi la nivel de amator și nu mai trebuie să te întrebi de ce o editură bine cotată refuză să îți publice opera.
       În al treilea rând, îmi doresc o acțiune mult mai bine conturată, cu o mai mare atenție la detaliu. Nu mai vreau să văd cărți în care anumite detalii sunt neglijate anumite aspecte, în care parcă anumite chestiuni s-au uitat. Mi se spune la început că personajul avea o anumită meserie, apoi, pe parcurs, se reprofilează, sau are un anumit număr de copii și apoi se uită acel amănunt. Apoi, mai sunt opere la care unele personaje se pierd pe drum, nu au o anumită finalitate, chiar dacă jucaseră un rol important în operă. La fel, sunt cărți a căror acțiune pare neterminată (și știu că există și opere cu final deschis, citesc opere ale autorilor postmoderni, însă acelea îți oferă alternative, nu te lasă suspendat în aer, ca și cum ar mai trebui să fie ceva, dar nu este).
         În al patrulea rând, îmi doresc oameni onești față de ei înșiși și față de cititorii lor, care să accepte că opera lor nu poate plăcea tuturor, indiferent cât de mult și-ar dori acest lucru. Este imposibil să placi tuturor, iar dacă un cititor vrea să își exprime opinia legată de opera autorului, ar trebui să i se ofere această libertate. E dreptul lui să aibă un alt punct de vedere, nu trebuie făcut în toate felurile pe toate rețelele sociale. Nu aș vrea să ceară neapărat anumite argumente, pentru că trebuie să fie conștient că unora nu le va plăcea ceea ce a scris el. La fel cum nu cere un argument atunci când este lăudat, la fel nu ar trebui să o facă atunci când munca sa  nu este apreciată. E libertate de exprimare, e dreptul fiecăruia să își spună opinia, argumentată sau nu.
        Cam atât îmi doresc de la autorii români autohtoni și de la cărțile lor. În rest, le doresc tuturor multă inspirație și putere de muncă! 

19 gânduri despre ”CE ANUME AȘTEPT DE LA AUTORII ROMÂNI CONTEMPORANI

 1. anasylvi zice:

  Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste redactarea si editarea textelor, corectarea atenta. Sunt de asemenea de acord si cu punctul 3, dar aceasta depinde mult si de calitatea scrierii fiecaruia, de efortul pe care il depune. In ceea ce priveste punctul 1, pe mine nu ma deranjeaza daca actiunea are loc si in alte spatii decat cel romanesc, in conditiile in care foarte multi romani traiesc sau lucreaza peste hotare. Totul depinde de maiestria autorului. Legat de ultimul punct, autorii trebuie sa isi asume si criticile, evident nu te poti astepta sa placi tuturor. Pe de alta parte, parerile negative trecuie sa fie argumentate pentru a fi luate in considerare, altminteri care este diferenta intre un cititor serios si un hater? Daca spun doar ca ceva nu imi place fara sa argumentez motivul, suna o idee superficial. Cel putin asa vad eu lucrurile, pe scurt.

  Apreciază

 2. Mirela Barbalata zice:

  Cu cele mentionate de tine tine, la punctul 2 si punctul 4 sunt de acord, iar in ceea ce priveste celelalte aspecte nu am o problema asa de mare. Personal as mai adauga ceva: raport calitate hartie/carte – pret. Ma enerveaza foarte tare sa vad o carte care este scumpa dar calitatea hartiei este proasta. Filele se desprind usor, folia de pe coperta (acolo unde este cazul) la fel.

  Apreciază

 3. Mirela Barbalata zice:

  Eu sunt un simplu cititor si mi s-a intamplat sa nu imi placa o carte. Nu vad de ce as fi obligata sa argumentez???!!! Pur si simplu nu imi place. Nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Asa cum mi-a placut enorm o carte si nu am adus argumente in acest sens la fel si invers.
  Parerea mea este ca ar trebui sa ne respectam reciproc, sa acceptam parerile pozitive dar si cele negative.

  Apreciază

 4. Ely zice:

  Total de acord cu cele de mai sus! In special cu punctul 1. Si ma mai deranjeaza o chestie: injuraturile. Sunt de acord ca asa se vorbeste pe strada, dar cand citesc vreau sa ma rup de tot ce ma inconjoara. Nu am nimic impotriva acestui limbaj in cartile erotice, dar in restul mi se pare deplasat.
  Si pentru ca se stie ca eu nu scriu despre autorii romani, vreau sa precizez ca citesc totusi autori autohtoni si chiar sunt un mare fan al domnului Oliviu Crâznic.

  Apreciază

 5. anasylvi zice:

  Se poate afirma, dupa cum ai zis „Nu mi-a placut cartea fiindca nu sunt pe aceeasi lungime de unda”. Chiar si aceasta este o argumentare si chiar foarte potrivita. Nu trebuie sa scriem tratate pe marginea respectivului roman. Bineinteles ca nimeni nu e obligat sa aduca argumente, doar ca respectiva opinie va cantari mai mult daca are o baza solida. Eu respect toate opiniile, fiecare are dreptul sa isi dea cu parerea, insa iau in considerare mult mai mult opiniile bine argumentate.

  Apreciază

 6. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Cu limbajul colorat nici eu nu sunt în totalitate de acord. Unele contexte o cer, dar dacă se exagerează, cel mai probabil abandonez cartea. Nu cunosc autorul menționat de tine, dar o să caut să îl descopăr și eu. Mulțumesc pentru recomandare!

  Apreciază

 7. Gabi Pendelete zice:

  Aceleasi asteptari le am si eu de la autorii romani si in aceeasi ordine. Mi-ar placea ca mai multi scriitori romani sa scrie romaneste, nu ca si cum traduc din engleza, sa aiba personaje puternice, realist conturate, iar actiunea sa nu aiba salturi ireale. Nimeni nu pofteste un strain in casa si pana dimineata se hotaraste ca este sufletul sau pereche. Autorul se gandeste intens la actiune si personaje, munceste mult scenele, dar in scris raman prea putine cuvinte incat sa acopere intensitatea sentimentelor personajelor.

  Apreciază

 8. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Da, și eu am impresia de multe ori că e loc de mai multă acțiune plasată la noi. Theo Anghel, Marina Neagu au la noi… Dar sunt prea puține astfel de cazuri. Într-adevăr, la unele trebuie mai mult realism sau salturi mai puțin bruște în acțiune.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.