OBICEIURI DE CITITOR

    Fiecare dintre noi este diferit și are propriile modalități de a se bucura de lecturarea cărților dragi. Cred că tocmai acest fapt este extraordinar atunci când vine vorba despre lumea cărților, că suntem toți atât de diverși, dat atât de uniți de pasiunea noastră comună, de plăcerea cititului, oricât, oricând. Este acea unitate în diversitate care m-a făcut să vreau să cunosc cât mai mulți oameni care mai iubesc să citească într-o lume profund tehnologizată și, recunosc, nu sunt puțini, ceea ce înseamnă că Universul acesta vast încă mai are o șansă să devină unul mai bun, mai plin de oameni înțelepți și toleranți. 
       Acum, revenind la subiectul articolului de față, cred că fiecare cititor în parte are anumite ritualuri care îl ajută mult mai tare să pătrundă în universul literar pe care îl parcurg. Fiecare are anumite tabieturi să le spunem prin intermediul cărora lectura devine încă și mai plăcută. Avem locuri preferate de citit, avem nevoie de o anumită atmosferă pentru a ne transpune în lumea personajelor, poate uneori de un ceai sau de o cafea, de ceva dulce pe lângă și lucrurile ar putea continua. 
         În ceea ce mă privește, în ultimul timp cred că am conștientizat mult mai tare anumite obiceiuri pe care le am atunci când citesc. Unele dintre ele datează din perioade mai îndepărtate ale vieții mele, iar acum doar au devenit mai pregnante, mai accentuate.  

       📚📚 Astfel, am tendința ca, atunci când citesc, să mai ascult și ceva muzică relaxantă sau clasică. Nu prea suport liniștea și, nu știu, parcă mă relaxez mult mai tare astfel. Sunt rare momentele când am nevoie de liniște totală pentru a mă putea concentra, cel mai adesea se întâmplă astfel atunci când sunt extrem de stresată sau de obosită.  

       📚 📚 Nu citesc aproape niciodată doar o singură carte în același timp, doar să mă prindă povestea extrem, extrem de tare și să nu mai vreau să o las din mână. Altfel, am cam două, trei cărți începute în același timp, fapt care mă face să mă simt mult mai bine pe plan psihologic. Am prostul obicei de a cumpăra în jur de 30-40 de cărți pe lună, în contextul în care eu citesc o medie de 7-10 cărți într-o lună, ceea ce mă face să mă simt foarte prost. Vreau să limitez o perioadă cumpărăturile, pentru a citi mai mult din ceea ce am achiziționat deja. Până atunci, confortul meu este realizat prin citirea mai multor cărți deodată. Nu încurc poveștile între ele și, credeți-mă pe cuvânt, le acord toată atenția cuvenită tuturor, nu am problemă cu atenția distributivă. Am lucrat ca profesor și stau foarte bine la acest capitol. Am o carte pe care o citesc dimineață, una seara și, uneori, un e-book, mai ales când am timp liber mai mult. Obiceiul acesta mi se trage din perioada în care făceam naveta, când nu puteam să car după mine acei monștri de carte, foarte grele, și atunci îmi trebuia ceva în geantă pentru timpul mort petrecut în mijloacele de transport.

       📚📚  Mi-am făcut un obicei din a citi undeva între cel puțin 50-100 de pagini pe zi. Citesc și mai mult de atât, însă măcar 50 de pagini mă face să mă simt mult mai mulțumită și mai liniștită cu mine.

         📚📚 Am obiceiul de a îmi pune pe lista de lucruri de făcut pe fiecare zi (da, îmi plac listele la nebunie, mă forțează să fiu mult mai organizată) să îmi notez numărul de pagini pe care îmi doresc să îl citesc în ziua respectivă. Chiar dacă nu reușesc să îmi ating target-ul, nu e problemă, însă mă motivează mult mai tare și mă face să citesc mult mai mult decât o făceam într-un timp.

          📚 📚 De ceva timp, am reluat un obicei mai vechi de-ale mele, care datează din perioada în care lucram în învățământ și care mă făcea să încep ziua în cel mai plăcut mod, cu mulțumire de sine și multă fericire: dimineața nu mai sar imediat din pat și deschid telefonul pentru a urmări ce s-a mai întâmplat în mediul virtual, ci savurez un ceai verde alături de o carte bună. Măcar 15-20 de minute dacă apuc și tot e perfect. 

          📚 📚 Cu toate acestea, cel mai mult citesc seara, cam 2-3 ore sunt dedicate doar lecturării romanelor preferate. Închid telefonul și internetul, închid televizorul și pătrund în lumea minunată a cărților.

           📚 📚 Am obiceiul de a avea lângă mine un ceai sau o cafea, după caz, atunci când citesc. Dulce nu prea folosesc, oricum sunt destul de neîndemânatică și comit adesea accidente, îmi iubesc extrem de tare cărțile și nu pot risca să le pătez cu cine știe ce. Cu ceaiul nu e același lucru, acela stă cuminte pe măsuța de lângă pat și arareori mi se întâmplă să îl vărs.

          📚 📚 Dacă un roman nu mă prinde de la primele 10-20 de pagini maxim, am prostul obicei de a îl lăsa deoparte. Nu continui ceva ce nu îmi place, sunt atât de multe cărțile pe care vreau să le descopăr și am atât de puțin timp, încât nu mă chinui singură cu ceva ce știu sigur că nu îmi va plăcea. Nu consider însă că acea carte este una proastă, ci o las acolo, în bibliotecă, pentru un alt moment al vieții mele. M-am surprins de multe ori cu faptul că o carte care nu mi-a plăcut în trecut poate să îmi placă foarte tare într-un alt moment. Sunt de părere că o carte te alege și că experiența acumulată te ajută altfel la înțelegerea cărții, așa că prefer să le las pentru momentul potrivit.

         📚📚 Cred că se numește obsesie, dar îmi este extrem de greu să mă despart de cărțile pe care le am în bibliotecă. Sunt poate cărți la care nu voi mai reveni vreodată, dar nu mă pot despărți de ele. Trebuie să fie acolo. Abia de puțin timp am început să mai împart din ele, dar prefer să cumpăr câte ceva chiar și pentru blind date, îmi e mult mai ușor astfel.

         📚📚 Am un caiet în care îmi notez cărțile citite (deși le notez și pe Goodreads), alături de citatele preferate din acestea, plus data începerii și a terminării acelei cărți. Totul este organizat pe luni. Da, piticii mei, știu, dar fac lucrul acesta de prin liceu și pur și simplu nu pot renunța la caietul meu de lectură. 

          📚📚 Am un fotoliu preferat în care mă simt bine să citesc. Este situat chiar lângă sobă și, în zilele friguroase de iarnă, chiar mă ajută foarte tare, pentru că la mine frigul este o problemă mare, iubesc căldura precum pisicilor. 

           Cam acestea sunt obiceiurile mele (cel puțin cele care îmi vin în minte pe moment). Voi ce obiceiuri de cititor aveți?

Publicitate

10 gânduri despre ”OBICEIURI DE CITITOR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.