NORA ROBERTS: SECRETE ȘI MINCIUNI – RECENZIE

      Ce ai face dacă întreaga ta viață ar fi dată peste cap? Cum ai reacționa dacă tot ceea ce ai trăit în ultimii ani se va dovedi a fi doar o mare minciună? Cum ai acționa dacă vei fi înglodată în datorii și tot ce ți-a rămas de făcut este să o iei de la capăt?
    Am unele preconcepții legate de cărțile Norei Roberts și nu am mai citit de foarte mult timp ceva scris de ea. Nu știu cât de fondate sunt gândurile mele, însă, după citirea romanului „Secrete și minciuni” cred că o să îmi schimb puțin optica și o să citesc mai multe cărți de-ale ei. 
      Prima dată,  am văzut cartea la Anca, si m-am îndrăgostit iremediabil de coperta aceasta minunată. Are așa o forță deosebită, prezentând o femeie determinată, o mămică ce îmi amintește de vremurile de demult, când lumea era mai plină de oameni buni. M-a îndemnat la visare și am vrut neapărat să îi descopăr povestea. Un mare plus l-a reprezentat și faptul că face parte din colecția „Blue Moon”; în ultimul timp au început să îmi placă extrem de tare cărțile din această categorie.
        „Secrete și miciuni” îți conferă o foarte mare doză de optimism și de bună dispoziție, îți dă senzația de acasă și îți face un dor teribil de a petrece timp de calitate cu familia. Îți arată că, indiferent de greutățile pe care viața ți le oferă, trebuie să ții fruntea sus și să mergi mai departe fără a intra în panică și fără a te plânge. Este de ajuns să știi că ai ajutorul celor dragi și forța interioară necesară pentru a face față la orice ar fi pentur ca toate grijile să dispară. Dacă mai ai parte și de un pic de romantism, de un copil adorabil alături și de peisaje desprinse parcă din basme, atunci sigur totul va trece și după ploaie va răsări soarele, care va trimite mai departe țăndări de curcubeie.
          Dincolo de această stare de bine, de care aveam nevoie în doză mare la început de an, Nora Roberts mi-a oferit suspans din plin, piese de puzzle ce trebuiau puse cap la cap pentru a putea avea imaginea de ansamblu, adrenalină și o poveste extrem de ofertantă, care mi-a plăcut extraordinar de tare. Am putut să întrevăd finalul destul de ușor ce-i drept, dar nu m-a deranjat deloc.
      Subiectul romanului    
      Shelby Foxworth, născută Pomeroy, este o tânără din sud, care și-a lăsat toate visurile deoparte pentru a îl urma pe bărbatul de care credea că este îndrăgostită. Soțul ei, Richard Foxworth, o smulge din orășelul de munte din Tenesse și o duce tocmai în nordul țării, într-o suburbie exclusivistă din Philadelphia. Îi oferă extrem de multe bogății și petreceri de lux, dar niciodată ceea ce contează pentru ea cu adevărat: iubire, înțelegere, implicare. Se simte ca și când ar fi închisă într-o colivie aurită, de unde nu are dreptul să iasă de una singură. I se amintește în mod constant că nu este bună de nimic, că nu are nicio calitate, că el este cel care a scos-o dintr-o lume mică pentru a o ridica la un rang mult mai înalt decât ar fi putut ea spera. Singurul lucru care o ține alături de acest soț abuziv este fiica lor, Callie, și speranța că, la un moment dat, viața lor se va îmbunătăți. Însă, după cinci ani de căsnicie, în preajma Crăciunului, Richard moare într-un accident pe mare, iar toată această viață „perfectă” pe care o țesusese în jurul lor se va dovedi a nu fi nimic mai mult decât o iluzie.
         Moartea soțului ei o aduce pe Shelby într-un punct pe care puține persoane ar fi capabile să îl depășească. Toată viață ei maritală se va dovedi a fi o mare minciună poleită în aur. Zi după zi, firele pânzii de păianjen țesute de Richard încep să se destrame unele după altele, iar ea se trezește înglodată în datorii de milioane de dolari, pe care le moștenește necondiționat. Deși mulți s-ar fi pierdut cu firea, Shelby nu o face, ci începe să vândă totul pentru a rezolva toate problemele pe care le adusese cu el soțul său. Apoi, după ce începe să rezolve din lucruri, Shelby își ia fiica, pe Callie, de doar 3 ani, și se mută înapoi în orășelul natal, în casa părinților săi. Aici, încearcă să meargă mai departe, își ia două slujbe, începe să se îndrăgostească de un bărbat extrem de protector, Griffin Lott, și totul pare a se îndrepta spre mai bine…
          Cu toate acestea, trecutul o urmărește încă și nu o lasă să își vadă de viață. Oameni din trecutul soțului ei încep să își facă apariția unul după altul: un detectiv privat, o presupusă soție, un escroc. Când aceștia încep să moară pe rând, Shelby înțelege că atât ea, cât și cei dragi ei, sunt în pericol și încearcă să rezolve și acest aspect. Toate acestea conduc la un conflict interior, neînțelegând cum a putut să nu observe realitatea și faptul că s-a căsătorit cu un escroc, însă, are parte de tot sprijinul familiei, care este mereu acolo, pentru ea.
         Cum se vor rezolva toate problemele, rămâne să aflați citind romanul. Vă va asigura niște clipe minunate, garantat, este lectura perfectă pentru serile geroase de iarnă.


      V-am spus deja că am pornit la drum cu anumite preconcepții legate de Nora Roberts, dar aceasta a reușit să mi le dărâme una după alta. Am descoperit o lume minunată, care mi-a dat sentimentul că sunt acasă. Am putut să mă transpun în pielea personajului său principal și să îi înțeleg determinarea și, pe alocuri, încăpățânarea. 
         Nora Roberts creează impresia acelei familii extrem de unite și te introduce în lumea sudului, atât de dragă mie. Îți face dor de propria familie și de stat afară, la umbra unui copac, pentru un picnic alături de aceștia. Dincolo de aceasta, personajele sale feminine sunt extrem de puternice. Fiecare dintre cele cinci femei (străbunica, bunica, mama, fiica și nepoata) sunt parcă o prelungire pentru cealaltă, niciuna nu este mai prejos. Au creat sau se gândesc să creeze afaceri de succes, nu se lasă doborâte de nimic, sunt capabile de orice pentru cei dragi și dovedesc că se pot descurca indiferent cât de grea este situația prin care trec. Callie, fetița de doar trei ani, este pur și simplu cireașa de pe tort, extrem de dulce și cu niște replici care te fac să te îndrăgostești instant. 
       Atmosfera creată de autoare este una care te determină să nu lași cartea din mână până la ultima pagină. Ea alternează momentele minunate, fericite, cu cele tensionate și pline de mister. Răsturnările de situație sunt la ele acasă și mereu apare câte o imagine nouă, care se adaugă la puzzel-ul inițial ce trebuie rezolvat. Lucrurile se așează unul după altul, din aproape în aproape, pentru a se dezlănțui total în final. 
        Descrierile reprezintă, la rândul lor, un mare bonus al cărții. Sunt crescută la munte, pe malul râului și la baza pădurilor, iar faptul că am regăsit toate acestea în romanul Norei nu a făcut decât să mă bucure și să îmi facă un dor de ducă, pe cărări de mult uitate. Detaliile arhitecturale poate nu sunt tocmai potrivite, sunt interesante, dar apar în momente cheie dintre Shelby și Griff, fapt care nu mi s-a părut chiar potrivit, dar nu ma deranjat atât de tare. 
             Dacă nu ați citit până acum și sunteți fani ai cărților romantice, vă recomand cu drag „Secrete și minciuni” de Nora Roberts.
        DATE DESPRE CARTE
        _________________
        Titlu: „Secrete și minciuni”
        Autor: Nora Roberts
        Editura: Litera
        Colecția: Blue Moon 
     Titlu original: The Liar (mi se pare mult mai potrivit pentru tema cărții)
         Traducător: Cristina Radu 
         Anul apariției: 2017
 
Publicitate

8 gânduri despre ”NORA ROBERTS: SECRETE ȘI MINCIUNI – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.