PRIETENII CELEBRE, SCRIITORI DE VALOARE

     M-au fascinat întotdeauna poveștile de culise, acele istorii despre marii scriitori, pe care îi iubim cu toții și îi admirăm. Se spune că mințile luminate se adună la un loc și acesta este și cazul unora dintre autorii de valoare ai literaturii clasice. Dacă sunteți curioși asemeni mie, vă invit să citiți acest articol despre prietenii celebre.
     1. Alexander Pope și Johnathan Swift
        Dincolo de faptul că au fost prieteni, cei doi autori sunt și membrii fondatori ai clubului Scribelurus, un grup satiric prin care își doreau să pună capăt ignoranței. „Călătoriile lui Gulliver” a lui Soft și poemul eroic al lui Pope – „The Rope of the Lock” sunt considerate a fi produse ale colaborării dintre acești doi prieteni.  
       2. Lord Byron și Percy Shelley
        Shelley făcea parte din celebrul anturaj al lordului Byron, atât de integrat în curentul romantic. Când Shelley a murit tânăr fiind, se zvonește că lordul Byron ar fi purtat craniul prietenului său ca pe un semn de doliu. 
       3.  F. Scott Fitzgerald și Ernest Hemingway
        Hemingway a vândut mult mai multe cărți și a fost întotdeauna preferatul criticii literare, spre deosebire de Fitzgerald, care era adeseori aspru criticat. Hemingway a fost cel care a luptat pentru prietenul său și care l-a ajutat pe Fitzgerald să publice multe dintre operele sale. Cine știe, dacă nu ar fi fost el, poate că nu ne-am fi bucurat astăzi de „Marele Gatsby”.

      4. C. S. Lewis și J. R. R. Tolkien
      În multe puncte, cei doi erau chiar opuși: Tolkien era slab și mic de înălțime, iar Lewis era înalt și mai plinuț. Însă, amândoi au fost fascinați de mitologie, genul fantasy și legende, fapt care poate fi observat din plin în operele lor. 
      Înainte de întâlnirea cu Tolkien, Lewis era ateu. Apoi, după o prelegere de la Oxford, Tolkien l-a convins pe prietenul său să redevină creștin. Acest fapt a ajutat foarte tare în momentul scrierii „Cronicilor din Narnia”, care au rădăcini puternice în tradițiile iudeo-creștine. La rândul său, Lewis l-a convins pe prietenul său să termine de scris „Stăpânul inelelor”, una dintre capodoperele literaturii.

        5. James Joyce și Samuel Beckett
       Prietenia lor a început datorită admirației pe care Beckett o simțea pentru James Joyce, mai ales pentru că primul era încă un tânăr scriitor atunci când s-au întâlnit. Apoi, în momentul în care vederea a început să îl lase pe Joyce, Beckett a fost cel care l-a ajutat să termine romanul „Veghea lui Finnegan”.

      6. Truman Capote și Harper Lee
       Cei doi au fost prieteni încă din copilărie, rămânând la fel de apropiați și mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă. Capote a fost cel care s-a aflat la baza creării personajului Dill din „Să ucizi o pasăre cântătoare”.

       Literatura română, la rândul său, a cunoscut astfel de prietenii durabile.
     
      7. Mihai Eminescu și Ion Creangă
       Prietenia dintre cei doi a fost una extrem de apropiată, cei doi autori petrecând extrem de mult timp împreună, citindu-și unul altuia poezii sau povești și sfătuindu-se sau discutând pe marginea operelor citite.

      8. Cezar Ivănescu și Marin Preda
       Cei doi s-au împrietenit la Palatul Mogoșoaia, iar relația lor a devenit una extrem de strânsă. De aceea, la 16 ani după moartea lui Marin Preda, Ivănescu a scris o carte despre singurătatea și tristețea rămase în urmă, mulțumindu-i prietenului său pentru că l-a făcut să devină un scriitor.

       9. Ioan Slavici, George Coșbuc și Ion Luca Caragiale
        Prietenia lor a fost una extrem de strânsă, creată în jurul revistei bilunare „Vatra”.
          10. Ion Luca Caragiale și Mihai Eminescu
           Cei doi s-au cunoscut în anul 1875, lucrând împreună în redacția ziarului „Timpul”.

          11. Mihail Sadoveanu și George Topârceanu
          Între cei doi autori români, a existat o prietenie trainică, dominată de sentimente de dragoste și de respect reciproc. Apreciați de critica literară, dar cu un destin total diferit, cei doi erau adesea împreună, Topârceanu vizitându-l adesea pe Sadoveanu. Cel din urmă îl prețuia pe marele poet datorită inteligenței, talentului și delicateții sale sufletești. Profira Sadoveanu a amintit adesea această frumoasă prietenie.
 
Publicitate

6 gânduri despre ”PRIETENII CELEBRE, SCRIITORI DE VALOARE

  1. Cornelia zice:

    Imi place foarte mult articolul,felicitări!Întotdeauna m-au fascinat legăturile si povestile dintre personajele celebre ,indiferent de meseria lor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.