MARINA NEAGU: FRUMUSEȚI MONSTRUOASE – RECENZIE

     Astăzi se împlinește exact un an de când făceam cunoștință pentru prima dată cu cărțile și stilul inconfundabil al Marinei Neagu. Sunt îndrăgostită de modul ei de scriere și de atmosfera creată în cărțile sale și fiecare nou volum citit îmi demonstrează acest lucru. Am citit primele două volume din seria „Urlet în tăcere” și abia aștept următorul roman, dacă nu mi-ar fi prea rușine, cred că aș întreba-o în mod continuu pe autoare la cap pentru a afla când vom avea un nou volum… Până atunci, pentru a fi mai dulce așteptarea, am citit „Frumuseți monstruoase”, volumul de debut al Marinei Neagu, și pot să spun că nu s-a dezmințit deloc și că acum nu știu exact care dintre volumele ei îmi place cel mai tare.
      Romanul „Frumuseți monstruoase” este un fantasy cu puternice accente romantice, cu multe mistere de descifrat, cu o acțiune complexă și cu multe întorsături de situație, care te țin cu sufletul la gură până la final.  
      Tema aleasă este destul de des exploatată în literatură în ultimul timp, fiind aduse în discuție lumea demonilor și a îngerilor, însă nu vă așteptați să găsiți lucruri clișeice în această carte, pentru că autoarea nu lasă nimic la voia întâmplări și nimic nu este ceea ce pare. Lumea îngerilor și a demonilor nu sunt chiar atât de separate pe cât ne-am aștepta, ci acestea se întrepătrund, dând naștere unor creaturi mai speciale, cu puteri nebănuite. 
      Cei care au citit deja „Urlet în tăcere” știu deja că lumea creată de autoare este una magică și plină de autenticitate, iar acest lucru se poate observa  și în acest roman de sine stătător. Sunt prezente umbrele și gardienii, care se amestecă printre oamenii obișnuiți, unii hrănindu-se cu energia acestora, iar ceilalți încercând să oprească tot acest schimb de energii.
     Umbrele sunt ființe de o frumusețe răpitoare, dar care nu au nimic uman sau îndurător în interior, în spatele acestei perfecțiuni ascunzându-se adevărați demoni, care se hrănesc cu energia venită de la oameni, pe care îi pândesc adeseori. Ele sunt chiar fiice ale demonilor, împachetate în ambalaje impecabile. Ele nu sunt lăsate niciodată să absoarbă prea multă energie, căci pe urmele lor se află gardienii, un fel de soldați ai îngerilor, cu puteri speciale, care se străduiesc să oprească răul venit de la umbre, fiind pregătiți să își sacrifice chiar și viețile pentru atingerea scopului final. Ordinea este asigurată de un Centru, care reglează lucrurile, astfel încât echilibrul să fie păstrat. 
      Totul se schimbă în momentul în care Valea Îngerilor apare Lara, o adolescentă diferită de celelalte prin faptul că este jumătate demon, jumătate înger, o umbră crescută de un preot și extrem de singuratică. Ea încearcă să nu iasă prea tare în evidență, pentru a nu atrage atenția gardienilor, eternii vânători. Însă, pare că acest lucru nu este posibil, deoarece la noua școală îi cunoaște pe Adrian și pe Vlad, doi gardieni extrem de dedicați muncii lor. Pentru Adrian, Lara nu se va dovedi a fi o simplă umbră, ci îi va deveni pereche, iar gardienii nu au decât o singură pereche pe lumea aceasta. Din momentul în care îi cunoaște și în care acceptă că este partenera lui Adrian, viață Larei se schimbă, pentru că atât familia lui Adrian, cât și preotul care a crescut-o dezvoltă ambiții mărețe: să distrugă definitiv umbrele, căci tânăra este o împlinire a unei profeții străvechi, care afirma că doar cineva ca ea, dacă devine iubita unui înger, poate distruge fiicele demonilor în totalitate. Mai multe trebuie să aflați singuri, pentru că totul se succede cu o asemenea repeziciune, încât trebuie să fiți neapărat martori ai tuturor aventurilor tinerilor și a bătăliilor care se duc între toate aceste forțe. Un lucru vă spun: nu va așezați comod, autoarea nu vă va lăsa să stați deloc liniștiți, ci vă transpune într-o lume asemeni unui parc de distracții, în care senzațiile tari se țin lanț și totul se schimbă cu o viteză uluitoare, chiar când credeai că anticipezi lucrurile.

     **************

      Personajele din „Frumuseți monstruoase” sunt construite din lumini și umbre și nimic nu este ceea ce ai crede la început. Până la final, pendulezi între lumină și întuneric, între să îți placă un personaj sau să îl urăști cu toată ființa ta. Singura care mi-a plăcut de la început până la final a fost Lara, chiar dacă nu este în totalitate format din lumină. Cred că tocmai pendulările ei la nivel mental între bine și rău mi-au plăcut cel mai tare. Iubitul ei, Adrian, nu a fost chiar pe placul meu, chiar dacă iubirea dintre ei este una extrem de frumoasă și de închegată, conducând chiar la posibilitatea sacrificiului suprem. Mi-ar fi plăcut să îi fie mult mai mult aproape tinerei, mai ales în momentele cheie. Cred că mai implicat era fratele acestuia, Vlad, cel care și aduce un mare plus romanului prin umorul spumos pe care îl oferă de fiecare dată, chiar și în cele mai tensionate momente. La fel de mult mi-a plăcut și Diana, gardianul care îi devine confident și prieten Larei. Are un fel direct de a fi și așa de tare echilibrează totul, încât nu ai cum să nu o îndrăgești instantaneu.
     Acțiunea pusă în scenă este extrem de alertă și nu mi-a dat timp să răsuflu ușurată deloc. Până la final, nu am fost sigură că voi avea parte de sfârșitul dorit, am stat cu sufletul la gură urmărind toate acele schimburi de replici și de energie. Pentru mine, este un mare plus să nu anticipez finalul unei cărți și se întâmplă extrem de rar să nu o fac. 
      Mi-aș fi dorit în schimb să mă bucur mult mai mult de personaje și de evenimentele la care acestea iau parte. Dacă romanul ar fi avut vreo 400-500 de pagini, zău că nu m-ar fi deranjat deloc 🙂 

     DATE DESPRE CARTE:
     _________________
     Titlu: Frumuseți monstruoase
     Autor: Marina Neagu
     Editura: Quantum Publishers
     Anul apariției: 2016
     Număr de pagini: 216

     Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii, Elefant, Emag sau Librarie.net.


      
Publicitate

3 gânduri despre ”MARINA NEAGU: FRUMUSEȚI MONSTRUOASE – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.